Amaç sorun çözmek yoksa suyu bulandırmak değil

Amaç sorun çözmek yoksa suyu bulandırmak değil

Amaç sorun çözmek yoksa suyu bulandırmak değil  Devlet Bakanı Çelik, bugün sanatçı ve STK’ların katılacağı...

A+A-

Amaç sorun çözmek yoksa suyu bulandırmak değilAmaç sorun çözmek yoksa suyu bulandırmak değil 

Devlet Bakanı Çelik, bugün sanatçı ve STK’ların katılacağı 4. Alevi Çalıştayı’na  siyasi boyut kazandırılmamasını istedi

• Hükümetin Alevilerin sorun ve taleplerine çözüm bulmak amacıyla başlattığı Alevi Çalıştayı’nın bugünkü konukları sivil toplum örgütleri, sanatçılar ve sendikacılar olacak. Devlet Bakanı Faruk Çelik’in başkanlığında 4’üncü oturumu yapılacak Çalıştay’a, Sabahat Akkiraz,  MAZLUM-DER Genel Başkanı Faruk Ünsal, Doğu Konferansı, Liberal Düşünce Topluluğu, Türkiye Sivil Toplum Platformu’nun da aralarında bulunduğu 50’ye yakın kişi ve kurum davet edildi. Devlet Bakanı Çelik, Alevi çalıştayları konusunda, 1500 yıllık ihtilafların bir ay içinde çözümü gibi bir yaklaşımı doğru bulmadıklarını belirterek “Olayların mitinglerle, bir siyasi boyut kazanmasıyla da ilgisi yok. Kazanmasını da doğru bulmayız” dedi. Aralık ayında çalışmaları tamamlamayı düşündüklerini ifade eden Çelik, “Amaç sorun çözmektir, yoksa suyu bulandırmak değil. Geçmişte yeteri kadar bulanıklıklar yaşanmış. Şimdi bunu durulamaya dönük kimin elinde ne varsa buyursun katkı sağlasın ve sorunu çözüme doğru götürelim diyoruz” diye konuştu.

KESK Genel Başkanı Sami Evren  Alevilerin kendilerini özgürce ifade edebilecekleri, laikliğin benimsendiği bir devlet önerisiyle, masaya oturacaklarını belirtti. 

MAZLUM-DER Başkanı Faruk Ünsal da, kendilerini İslam’ın dışında kabul eden Alevilerin, ritüellerini diledikleri gibi yaşayabilmeleri gerektiğini söyledi. Ünsal, kendilerini İslam içinde tanımlayan Alevilerin ise, nüfusları oranında Diyanet İşleri Başkanlığı’nda başkan yardımcılığı düzeyinde temsil edilebilecekleri önerisinde bulundu.

ALEVİLERİ DİNLEMEK ÖNEMLİ

Sanatçı Sabahat Akkiraz, ‘açılım’ yerine ‘demokratik talep ve çözümler’ demeyi tercih ettiğini belirterek Alevi-Bektaşi toplumunun yüzyıllara yayılmış taleplerini dinlemenin, çözüm oluşturma iradesi göstermenin önemli olduğunu söyledi. Toplumun ayrışmaması için Alevilerin taleplerine kulak verilmesini isteyen Sabahat Akkiraz, Çalıştay’da daha çok Alevi-Bektaşi kültürünün serbestçe icrası üzerinde duracak.

EBRU ORHAN ANKARA - STAR - 30 Eylül 2009 Çarşamba

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.