Amerika'da ilk defa, Cem töreni

Amerika'da ilk defa, Cem töreni

Amerika'da ilk defa, Cem töreniABD'de yaşayan Aleviler, ilk defa Cem töreni yaptı. Çoğunluğunu New York ve New Jersey civarında yaşayan...

A+A-

Amerika'da ilk defa, Cem töreniAmerika'da ilk defa, Cem töreni

ABD'de yaşayan Aleviler, ilk defa Cem töreni yaptı. Çoğunluğunu New York ve New Jersey civarında yaşayan Alevi vatandaşların oluşturduğu topluluk, Birlik Cemi'nde bir araya geldi.

Geçen yıl kurulan Pir Sultan Abdal Derneği tarafından organize edilen ve görkemli bir törenle gerçekleştirilen cem, Secaucus, New Jersey'deki La Quinta Inn otelinde yapıldı. Cemi Türkiye'den gelen Özkan Yıldız (dede) yönetti.

Törenin başlangıcında, Pir Sultan Abdal derneği başkanı Zeki Yeşilyurt, derneğin faaliyetleri ve kuruluş amacı hakkında bilgi verirken, katılımcılara teşekkür eden kısa bir hoşgeldin konuşması yaptı. 500 kişilik salonun tamamının dolduğu törende, daha sonra ceme duruldu. Cemi yöneten Özkan Dede cem öncesinde bir konuşma yaparak, Alevilik ve Cem hakkında önemli bilgiler verdi.

Özkan Dede cem öncesinde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

''Ben burdaki kalabalığa baktığım, bu güzel cemalleri gördüğüm zaman Tek bir yürek, tek bir can görüyorum. Hak Muhammed'in, Ali'nin yolundan gidenleri görüyorum. Eyli Beyt yolundan gidenleri görüyorum. İmam Hüseyin'in yolundan gidenleri görüyorum.

Zalime haksızlığa boyun eymeyenleri görüyorum. Kerbela'da başı da kesilse yezide baş eğmeyecekleri görüyorum. Ben burada sevgiyi görüyorum, muhabbeti görüyorum, aşkı görüyorum. Bizim toplum her nereye bakarsa Leylayı orda görür gibi bakar. Yani her yere, herkese sevgiyle bakar. Ben burda o sevgiyi görüyorum.

Ben burda ''enel hak'' diyen Nesimi'leri görüyorum, Hallacı Mansurları görüyorum. ''Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan'' diyen Pir Sultan'ın yolundan gidenleri görüyorum.

Ben burda ruhsal olgunlaşmayı kendinde başarmış, insanı kamil olmayı, yüce insan olma yolunda gidenleri görüyorum. Bizim inancımız insanı merkeze koymuştur. Bizim inancımız kainatın her noktasında canlı cansız yüce yaradanı görür. Ondan dolayıdır ki ''yaratılanı seviyoruz, yardandan ötürü''. Büyüklerimiz derdi ki, ''Hak Adem'dedir, hak Adem'dedir'' işte ben şu an Ademi görüyorum burda. Tertemiz canları, ruhları görüyorum. Ben burda kadın erkek ayrımı yapmadan kutsal kitabımız Kuran'ın dediği gibi hitabı ey insandır ne kadındır, ne erkektir, ne zengindir ne fakirdir.''

Cem töreninin ardından gönüllü işadamları tarafından katılımcılara lokma (yemek) verildi.

NEW JERSEY (Turkish Journal) - 22 Şubat 2011 Salı

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.