Anayasa Mahkemesi AKP iddianamesini kabul etti

Anayasa Mahkemesi AKP iddianamesini kabul etti

Anayasa Mahkemesi AKP iddianamesini kabul etti  Anayasa Mahkemesi heyeti, AKP'nin kapatılması istemiyle açılan davayla ilgili iddianamenin ön...

A+A-

Anayasa Mahkemesi AKP iddianamesini kabul ettiAnayasa Mahkemesi AKP iddianamesini kabul etti
 
Anayasa Mahkemesi heyeti, AKP'nin kapatılması istemiyle açılan davayla ilgili iddianamenin ön incelemesini tamamladı. Mahkeme iddianameyi kabul etti.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve üyeler, saat 10.00'da AKP davasının iddianamesini görüşmeye başladı.

Heyet, AKP'nin kapatılması istemiyle açılan davada, iddianamenin ön incelemesini yaptı.Yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından iddianameyi kabul kararı verildi.

Mahkeme sözcüsü kararla ilgili şöyle bir açıklama yaptı: "İddianamenin Abdullah Gül dışında kalan bölümünün kabulüne oybirliğiyle, Abdullah Gül yönünden de kabulüne oyçokluğuyla karar verildi"

AKP'NİN BİR AY SÜRESİ VAR
 
Şimdi iddianame AKP'ye gönderilecek ve savunma yapması için bir ay süre verilecek.

AKP'nin ek süre talebinde bulunma hakkı var. Ancak son kararı yine  Anayasa Mahkemesi verecek.

Ön savunmanın Anayasa Mahkemesine verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü bildirecek.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının esas hakkındaki görüşü AKP'ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama; AKP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

EK DELİL SUNMAYA HAKLARI VAR

Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekse davalı AKP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun, Anayasa Mahkemesinin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacaklar.

EN AZ YEDİ OY GEREKLİ

AKP hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.

Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.

Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 69. maddesine göre, temelli kapatma yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre Devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakma kararı da verebilecek.

İLK TEPKİLER
 
Prof. Dr. Hikmet Sami Türk (Anayasa hukukçusu):

Dosya üzerinde incelenir davalı parti genel başkanlığı veya vekilleri sözlü savunma yapabilecekler. Kapatma kararı ya da hazine yardımlarının kesilmesi karar verilebilir. Kapatma kararının diğer yönlerine de yönelik karar verecek.

Kapatma kararı Cumhurbaşkanı Gül'ün görevine devam etmesine hukuki açıdan bir engel değil. Ancak ağır bir karar olur. Yani Cumhurbaşkanı'nın konumu etik açısından sarsılır. Çekilmesi gerekir.

Anayasa değişikliği ise AKP'nin kendisi için bir af olarak yorumlanacaktır.

Oktay Ekşi (Hürriyet Gazetesi yazarı):

Sürpriz olmadı. Oybirliği kadar üst düzey bir karar beklemiyordum. Kararıhem memnuniyet hem de saygıyla karşıladım.

Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararla ilgili konşmak istemiyorm. Daha önce verdiği kararlardan katılmadıklarım oldu. Örneğin 367 kararına katılmıyorum. Ancak yine de Anayasa Mahkemesi'nin üst düzey bir karar alacağına inancım tam.

Mustafa Özyürek (CHP Genel Başkan Yardımcısı ):

Beklediğimiz bir karar. Pek çok dava açılmıştır. hiçbir dava sırasında iddianame kabul edilecek mi edilmeyecek mi tartışmaları yapılmadı. Buna tamamen AKP yol açtı.

Görülmekte olan bir davayı etkilecek ya da düşürecek bir yasa değişikliği kuvvetler arasındaki dengeye ters olur.  Bu önceden düşünülebilirdi.

Taha Akyol (Milliyet Gazetesi yazarı):

AKP'nin kapatılması halinde Türkiye'nin iç ve dış politikasında doğuracağı sonuçlar olacaktır. Hazine yardımının kesilmesinin doğuracağı sonuçlar ise bellidir. Kapatma kararı, erken seçimle sonuçlanabilir.
 
***

Karara siyasiler ne dedi  
 
Anayasa Mahkemesi heyeti, AKP'nin kapatılması istemiyle açılan davayla ilgili iddianameyi kabul etti. Mahkemenin bu kararına siyasilerden yorum gecikmedi. İşte siyasilerin kararla ilgili yorumları:

CHP'Lİ ÖZYÜREK: BEKLENEN BİR KARAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın AKP hakkında açtığı kapatma davasının Anayasa Mahkemesi'nde kabul edilmesini “beklenen bir karar” olarak değerlendirdi.

CHP'li Özyürek ANKA’ya yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Beklenen bir karardı. Bu davanın esası ile özüyle ilgili bir karar değil. Usulüne uygun yeterli belgeleri, bilgileri içeren davanın açıldığını Anayasa Mahkemesi kabul etti. Özellikle AKP çevrelerince sanki farklı karar verilebilir şeklinde izlenim yaratıldı. Normal bir karar.

Görülmekte olan bir davayı düşürecek Anayasa ve yasa değişikliği Anayasamızdaki kuvvetler ayrılığına ters düşer. Bu çalışma, ‘Mademki beni kapatıyorsunuz, öyleyse ben de senin elindeki yetkileri alayım’ diye düşünülebilir. Bu davayı düşürme amacıyla yapılacak bir Anayasa değişikliği hukuka aykırı olur. AKP’nin meşruiyetini sorgular nitelikte olur.”

MHP'Lİ ŞANDIR: KARARA HERKES SAYGI GÖSTERMEK ZORUNDADIR

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Anayasa Mahkemesinin, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca sunulan iddianamenin kabul edilmesine ilişkin, “Gelinen nokta hiçbir şekilde güzel olmamıştır. Ülkenin getirildiği noktanın sorumlusu, AKP'dir” dedi.

TBMM'de gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Şandır, parti olarak kendi aralarında bir değerlendirme yaptıktan sonra açıklama yapılacağını söyledi.

Şandır, “Gelinen nokta hiçbir şekilde güzel olmamıştır. Bunun suçlusu AKP'dir. Ülkenin getirildiği noktanın sorumlusu, AKP'dir. Ama Anayasa Mahkemesinin süreci, sorgulanmamalıdır. Herkes de buna saygı göstermek zorundadır. MHP olarak yarın Genel Başkanımız grup toplantısında gereken değerlendirmeyi yapacaktır” diye konuştu.

CHP'Lİ OKAY: CUMHURBAŞKANININ DOKUNULMAZLIĞI YOKTUR

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, AK Parti hakkındaki kapatma davasıyla ilgili olarak, “AKP'ye tavsiyem şudur: Laikliğe aykırı eylemlerin odağı olmadığının savunmasını yapsınlar” dedi

Okay, Anayasa Mahkemesinin, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davada iddianamenin kabul edilmesine ilişkin soruları yanıtladı.

İddianamenin kabulüyle, davanın usulüne uygun açıldığının tespit edildiğini ifade eden Okay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yönünden ise oy çokluğuyla karar alındığını anımsattı. Okay, Anayasaya göre, cumhurbaşkanının, seçildikten sonra işlediği suçlarla ilgili, vatana ihanet dışında yargılanamayacağına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yoksa cumhurbaşkanlarının, milletvekilleri gibi dokunulmazlığı yoktur. Yapılan açıklama, bu davanın esastan incelenmesine, usule ilişkin bir eksiklik olmadığının kabul açıklamasıdır. Siyasi partilerle ilgili kapatma davaları, kendine özgü bir tespit davası mahiyetindedir. Yargıma sürecinde Ceza Muhakemesi Kanunundaki gibi, iddianamenin geri çevrilmesi gibi bir düzenleme de yer almıyor. Bunu bir rutin ceza davası gibi değerlendirmek de mevcut düzenlemeler karşısında mümkün değildir.”

“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDEN VAZGEÇİLSİN”

Yargılama sürecinin başladığına işaret eden Okay, AK Parti'nin, yargılama sürecinde savunmasını vereceğini söyledi. Okay, “AKP'ye tavsiyem şudur: Laikliğe aykırı eylemlerin odağı olmadığının savunmasını yapsınlar” dedi.

Okay, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştırılmasına yönelik anayasa değişikliğinin gündeme gelmesi halinde, değişikliğin 367'nin altında ve 330'un üzerinde bir oyla kabul edilmesinin, referandum sonucunu doğuracağını anımsattı. Okay, yasamanın, yargıyı etkisizleştirmeye yönelik bir düzenleme yapmasının, hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmayacağını dile getirdi.

AK Parti hakkındaki davanın da laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline geldiği iddiasıyla açıldığına işaret eden Okay, bu nedenle yapılacak anayasa değişikliğinin toplumda yeni gerginlik ve kırılganlıklara neden olacağını, laikliğin oylanmasına dönüşeceğini savundu.

Böyle bir anayasa değişikliklerinden vazgeçilmesini isteyen Okay, CHP'nin değişikliğin Genel Kurulda kabul edilmesi halinde Anayasa Mahkemesine başvuracağını bildirdi.

“NE KAPATILMASINA NE KAPATILMAMASINA YÖNELİK”

Bu arada, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Kültür Üniversitesinden gelen bir grup öğrenciyi kabul etti.

Kılıçdaroğlu, gazetecilerin Anayasa Mahkemesinin kararına ilişkin soruları üzerine, şöyle konuştu:

“Anayasa Mahkemesinin kararı, bir açıdan çok önemli: Anayasa Mahkemesinin bu kararına göre, Cumhurbaşkanları, cumhurbaşkanı seçilmeden önceki fiilleri nedeniyle yargılanabilirler. Bu gerçek ortaya çıkmıştır. Bu çok önemlidir. Bu konuda gerek akademik çevrelerde, gerek siyasi çevrelerde tartışmalar vardı, bu tartışmalar Mahkemenin verdiği kararla noktalanmıştır.

Anayasa Mahkemesinin, oybirliğiyle aldığı karar ise normal, bildiğimiz sıradan bir karar. CHP olarak daha önce, Anayasa Mahkemesine dava açtığımızda, Mahkeme şekil yönünden bizim bazı taleplerimizi iade ediyordu, o şekil tamamlandıktan sonra tekrar dava açabiliyorduk. Bu prosedürü, doğal bir prosedür olarak görmek gerekir.”

Başka bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, “Bu karar ne AK Parti'nin kapatılmasına ne de kapatılmamasına yönelik bir karar. Sürecin değerlendirilmesine başlanacak bir karar” dedi.

DTP'Lİ DEMİRTAŞ: SÜRPRİZ OLMADI

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, “Karar, sürpriz olmadı; beklenen bir karardı” dedi.

Demirtaş, yaptığı açıklamada, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca sunulan iddianamenin kabul edilmesine ilişkin kararının, “Sürpriz olmadığını” söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında şerh konulmuş olmasına bir anlam veremediğini ifade eden Selahattin Demirtaş, “Anayasa Mahkemesinde şimdiye kadar kişiler ayrıştırılmadı. Sayın Gül'le ilgili muhalefet şerhinin gerekçesine bakmak gerekir” diye konuştu.

Anayasa Mahkemesinin bu aşamada iddianameyi usul açısından incelediğini belirten DTP'li Demirtaş, şöyle devam etti:

“Karar sürpriz olmadı, beklenen bir karardı. AK Parti bu aşamadan sonra parti kapatılmasını zorlaştırmayı gündeme getirmeli. Sadece AK Parti'yi kurtaracak bir girişime destek vermeyiz; ama demokrasi paketiyle bir bütün olarak parti kapatmalar zorlaştırılabilir. Sivil Anayasa gündeme taşınıp tümden bir demokratikleşmeye gidilmeli.”

MHP'Lİ PAÇACI: HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE HERKES İNANMALI

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, Anayasa Mahkemesinin, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca sunulan iddianamenin kabul edilmesine ilişkin, “Hukuki süreç fiilen başladı. Hukukun üstünlüğüne ve yargının bağımsızlığına herkes uymalı ve saygı göstermelidir” dedi.

Paçacı, yaptığı açıklamada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesine gönderdiği iddianamenin, şekil yönünden incelenerek kabul edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Bu süreç, hukuki bir prosedürdür. Hukuki bir prosedürün yerine getirilmesidir. Hukuki süreç fiilen başlamış durumdadır. Bundan sonra bu süreçle ilgili yorum yapmanın doğru olmadığı kanaatindeyiz. Hukukun üstünlüğüne ve yargının bağımsızlığına herkes uymalı ve saygı göstermelidir. İddianamenin gönderilmesinden itibaren siyasi sonuçlarının sıkıntılı olduğunu daha önce ifade ettik. Bundan sonraki süreçte herkesin sağduyulu ve soğukkanlı bir şekilde davranması, gerginliği artıracak beyan ve tutumlardan kaçınması gerekir.

HÜRRİYET - 31 Mart 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.