Anıtkabir de türban protestosu

Anıtkabir de türban protestosu

Anıtkabir’de türban protestosuKadın derneklerinin öncülüğünde 50’yi aşkın sivil toplum kuruluşu, türban düzenlemesini...

A+A-

Anıtkabir de türban protestosuAnıtkabir’de türban protestosu

Kadın derneklerinin öncülüğünde 50’yi aşkın sivil toplum kuruluşu, türban düzenlemesini protesto için Anıtkabir’de biraraya geldi.

ANKARA - Cumhuriyet Kadınları Derneği ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) önderliğinde ve “14 Nisan Çalışma Grubu” adı altında bir araya gelen 60 sivil toplum örgütünün temsilcileri ile Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen vatandaşlar, “222A-Laik Cumhuriyet İçin Anıtkabir’deyiz” sloganıyla Anıtkabir’de Ata’nın manevi huzuruna çıktı.

Ellerinde Türk bayraklarının yanı sıra “Atatürkçüyüz”, “Ömrümüzün Yettiği Yere Kadar Ata’m İzindeyiz”, “Uyan Ata’m, Sen Olmasaydın Adımız Corç Olacaktı”, “Çanakkale Geçilmez” yazılı dövizler de taşıyan katılımcılar, öğle saatlerinde Anıtkabir’de toplandı.

Başlarına “Atam İzindeyiz” yazılı bantlar da takan katılımcılar, “Ya istiklal ya ölüm, tam bağımsız Türkiye”, “Türkiye laiktir, laik kalacak”, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Ata’m izindeyiz”, “Hükümet istifa” şeklinde sloganlar attı.

ASKERLERE SEVGİ GÖSTERİSİ

Bu sırada Anıtkabir’in önünde babasının kucağında Türk bayrağı sallayan küçük bir çocuk uzun süre alkışlanırken, Anıtkabir’de görevli askerler de “En büyük asker bizim asker” sloganı eşliğinde selamlandı.

Nöbet değişim töreni yapan askerler de avluda toplanan kalabalık tarafından alkışlandı.

Öte yandan, Anıtkabir’i ziyarete gelen kimi türbanlı vatandaşlara grupta yer alanlardan bazılarının tepki gösterdiği görüldü.

‘LAİK CUMHURİYET İÇİN’ ÇELENK

Anıtkabir’in avlusunda ellerinde Türk bayraklarıyla toplanan katılımcılar, daha sonra Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ankara Şube Başkanı Ülkü Günay başkanlığında Ata’nın manevi huzuruna çıkarak saygı duruşunda bulundu.

Bu arada, Anıtkabir görevlileri el ele tutuşarak, kalabalık grubun aynı anda mozoleye çıkmaması için önlem aldı. Topluluğun bir kısmı, mozoleye doğru çıkarken “Dağ Başını Duman Almış” marşını söyledi.

Ata’nın kabrine “Laik Cumhuriyet İçin” yazılı kırmızı-beyaz karanfillerin yer aldığı bir çelenk bırakan grup, saygı duruşunda bulundu. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından gruptakiler, uzun süre alkış tuttular.

’EMPERYALİZM LAİKLİĞİ ORTADAN KALDIRMAYA ÇALIŞIYOR’

Daha sonra Ülkü Günay, Misak-ı Milli Kulesi’ne geçerek topluluk adına Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı: “Yüce Atatürk, Güzel yurdumuz, zorlu bir dönemeçten geçiyor. Cumhuriyetimizin temelini oluşturan kazanımlarımız iktidarın ve yandaşlarının siyasi emellerine kurban edilmek isteniyor. Ulus devletleri milliyetlere ve inançlara bölerek birbirine düşürmek isteyen emperyalizm, şimdi de ülkemizde kutsal din duygularını araç edinerek, Cumhuriyetimizin temel ilkelerinden olan laikliği ortadan kaldırmaya çalışıyor. Devrimlerimizle, karanlıktan aydınlığa çıkmayı başarmış olan kadınlarımız, esaret simgesi olan türbana mahkum edilmek isteniyor. Bu esaret de özgürlük gibi gösteriliyor. Biz bu oyunun farkındayız. Ülkemizi karşı devrimin işgaline teslim etmeyeceğiz. Sizden güç alarak buradayız. Ayakta ve uyanık olmaya devam edeceğiz. Saygılarımızla...”

PANKART ALINMADI

Öte yandan, ziyarete gelenler Anıtkabir girişinde uzun kuyruklar oluştururken, vatandaşlar X-Ray cihazından geçirilerek Anıtkabir’e alındılar.

Anıtkabir çevresindeki binalarda yaşayanların Türk bayrakları ve Atatürk posterleri astığı görüldü. Kadınların çoğunlukta olduğu eylemde, her yaş grubundan katılımcılar, ellerinde Atatürk posterleri ve Türk bayrakları taşıdılar.

Anıtkabir’e Türk bayrağı ve Atatürk posteri dışında döviz ya da pankart alınmadı.

‘PKK MECLİS’TE ONA ENGEL YOK, BİZE VAR’

Törenin ardından Anıtkabir’den ayrılanların bir bölümü daha sonra TBMM yönüne yürüyüşe geçtiler.

Gruptakiler, Gençlik Caddesi ile Necatibey Caddesinin kesiştiği noktada polis tarafından durduruldu. Burada da “Türkiye uyuma devletine sahip çık”, “Mollalar İran’a” sloganları atıldı.

Polis barikatını aşarak yürüyüşe devam eden gruptakiler, Necatibey Caddesi’nin İnönü Bulvarı’na çıktığı noktada yeniden durduruldu. Bunun üzerine, gruptakiler, Gençlik Marşı’nı okudular. Polis, eylemin yasal olmadığı konusunda uyararak, gruptakilerin dağılmasını istedi. Gruptakiler, uyarıya ıslıkla karşılık verdi. Gruptaki bazı kişiler, “PKK Meclis’te ona engel yok. Bizi engelliyorsunuz” diye tepki gösterdiler.

HÜKÜMETE TEPKİ

Burada da saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okuyan gruptakiler, hükümet aleyhine sloganlar attılar.

Bu sırada gruptakilerden bazılarının, “Bu, Atatürk ilke ve devrimlerine yönelik yapılmış bir karşı devrimdir. Laik Türkiye savunucuları buna asla müsaade etmeyecektir. Gelecek Cumartesi Meclis önünde olacağız” dediği duyuldu.

NTV - 02 Şubat 2008 Cumartesi

***

Kadın dernekleri Anıtkabir'de

 

Cumhuriyet mitinglerinin örgütleyicisi kadın dernekleri, bu kez de türban düzenlemesini protesto etmek için Anıtkabir'de...
    
 “2. ayın 2’sinde saat 2’de Anıtkabir’de'' sloganıyla duyurulan eylem, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Cumhuriyet Kadınları Derneği öncülüğünde düzenlendi. Eyleme 50’nin üzerinde sivil toplum örgütü de destek verdi. Eyleme katılan onbinlerce kadın Anıtkabir'e sığmadı.
     
Anıtkabir'deki eylemi Milliyet Ankara Muhabirlerimiz Önder Yılmaz ve Yıldız Yazıcıoğlu milliyet.com.tr ziyaretçilerine canlı aktardı... Havanın da güzel olmasının etkisiyle mitinge kadınlardan büyük katılım oldu. Anıtkabir'in ana avlusunu tıklım tıklım doluduran kadınlar 'Türkiye laiktir laik kalacak' sloganları attı.
    
Eylemin sloganı "2'nci ayın 2'sinde saat 2'de (14.00) Anıtkabir'de..." Üniversitelerde başörtüsü serbestliği için yapılan anayasal düzenlemeye karşı yapılacak eylemin öncülüğünü Cumhuriyet Kadınları ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği yürüttü.
     
Eyleme siyasi partiler, meslek odaları, sendikalar ve Alevi dernekleri de destek verdi.
     
Katılımcılar saat 14.00'te Aslanlı Yol'dan birlikte yürüyerek, Anıtkabir'e geldi. Başta kadın örgütleri olmak üzere toplam 35 sivil toplum örgütü, "Yapılmak istenen sadece kadınlarımızı değil, tüm rejimi türban altına almaktır" demişti.
     
Bu arada, Genelkurmay Başkanlığı’nın Anıtkabir ziyaretçi sayısına ilişkin verilerine göre, türban yürüyüşünün yapıldığı bugün Anıtkabir’i 126 bin 240’ı yerli, 275’i yabancı olmak üzere toplam 126 bin 515 kişi ziyaret etti. Böylece Şubat ayının ilk iki gününde toplam 137 bin 361 ziyaretçi sayısıyla Ocak ayının 182 bin 533 kişilik ziyaretçi sayısına yaklaşıldı.

TÜRKİYE AYAKTA İDİ

DENİZLİ, Çanakkale ve Bodrum'da düzenlenen türban karşıtı eylemde, üniversitelerde getirilmek istenen türban serbestliği protesto edildi.
     
Denizli'de Kamu Emekçileri Sendikaları Federasyonu'nun Delikliçınar Meydanı'nda düzenlediği eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı. Katılımcıların 20 kadarının kadın olduğu gözlendi. ‘Türkiye İran olmayacak’ sloganları atılırken, açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Mehmet Dede, Türkiye'nin çağdaş ve laik yapısından geri adım atılmak istendiğini, buna izin vermeyeceklerini söyledi. Dede, “AKP'nin tayin ettiği YÖK Başkanı ‘Tüm üniversiteler paralı olsun, parasını veren üniversitede okuyabilsin’ derken, türbanı eğitim hakkı olarak tartıştırmak tam anlamıyla tutarsızlık. Gelinen aşamada türban tartışmalarının eriştiği nokta, AKP hükümetinin yeni Anayasa konusundaki tavrı açısından düşündürücü. Anlaşılan AKP, yeni Anayasa'yı toplumun bütününü kapsayacak bir özgürleşme ve demokratikleşme projesi olarak görmemektedir. Anayasa tartışmalarını ve daha da genel olarak özgürlük ve demokrasi tartışmalarını türbana indirgeyen tutum ve anlayış kabul edilemez'' dedi. Açıklamanın ardından eyleme katılanlar ‘Türkiye laiktir, laik kalacak’, ‘Türkiye İran olmayacak’ sloganları attı. Eylem olaysız bir şekilde sona erdi.
     
Çanakkale'de de Cumhuriyet Meydanı'nda biraraya gelen yaklaşık 300 kişilik türban karşıtı grup, ‘Türkiye laiktir, laik kalacak’ sloganları attı. Eyleme CHP'li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve minikler de katıldı, dakikalarca Türk Bayrağı salladı. ADD Çanakkale Şube Başkanı, ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Necmi Akyalçın bir konuşma yaptı. Akyalçın, üniversitelerin her türlü inancın özgürce yaşandığı yerler olmadığını hatırlatarak, “Türbanın Üniversitelerde serbest bırakılması, kaçınılmaz bir biçimde beraberinde, orta öğretim kurumlarında hatta, ilköğretim okullarında ve kamusal alanlarda da aynı dayatmaları gündeme getirecek. Bunun masum bir özgürlük talebinin ötesinde, rejimi değiştirmeye yönelik bir tehdit olduğu açık. Doğrudan doğruya laikliği ve Cumhuriyet rejimini hedef alan bu girişimler, ülkemizde ayrışmalara yol açarak, çok tehlikeli gelişmelere ve hatta iç çekişmelere neden olabilecektir'' dedi.
     
Öte yandan Bodrumlular, Belediye Meydanı'nda Atatürk Heykeli önünde bir araya geldi. Cumhuriyet Kadınları Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Cumhuriyet Okurları Derneği, Biz Kaç Kişiyiz Platformu, CHP Kadın Kolları, Gündoğan Peynir Çiçeği Gönüllüleri'nin ortaklaşa düzenlediği gösteride, çoğunluğu kadın yaklaşık bin kişi ellerinde Türk bayrakları ile, ‘Ne Mutlu Türk'üm Diyene’, ‘Türkiye laiktir, laik kalacak’, ‘Ne ABD ne AB tam bağımsız Türkiye’, ‘Tayyip baksana kaç kişiyiz saysana’ sloganları attı.
     
Basın açıklaması yapan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği üyesi Nadiye Sarıtosun Cumhuriyetin ilke ve devrimlerini, genç nesillere doğru aktarmak ve her türlü tartışmanın üstünde tutmak gerektiğini belirterek, “Bugün, Cumhuriyet'in hiçbir döneminde olmadığı kadar tehlike altında olduğunu, Osmanlı Devleti'nin son döneminde olduğu gibi adım adım bir çöküşe doğru sürüklenmek istendiğini görüyoruz. Bu durumdan endişe duyuyoruz ve ülkemizde yaşanılanları içimize sindiremiyoruz. Türban bir din sorunu değildir ve bizler de başka bir dinin mensupları değiliz. İslamiyet'in koşulu türban değildir. Köy kadınlarının başlarına bağladıkları yemenilerine ve açık alınlarına bakın. Büyüklerimizin taktığı başörtülerinin, yemenilerinin türbanla, siyasi simgeyle ilgisi yok'' dedi. Kalabalık 5 dakikalık alkışlı presto gösterisinden sonra dağıldı.

DOĞAN HABER AJANSI
MİLLİYET - 2 Şubat 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.