Ankara Film Festivali’nde de Yarışmalar İptal Edildi

Ankara Film Festivali’nde de Yarışmalar İptal Edildi

Ankara Film Festivali belgesel ve kısa film yarışmalarının iptal edildiğini duyurdu. Festivalin kararının nedeni geçtiğimiz günlerde İstanbul Film Festivali’nde...

A+A-

Ankara Film Festivali belgesel ve kısa film yarışmalarının iptal edildiğini duyurdu.

Festivalin kararının nedeni geçtiğimiz günlerde İstanbul Film Festivali’nde filmlerin gösterimini engelleyen yasadan kaynaklanıyor.

“5224 sayılı Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına ilişkin 2004 yılında yürürlüğe giren kanun ilk kez çalıştırılarak festivalleri film gösteremez duruma getirmiştir.

“Amatör filmlerden isteğe bağlı kayıt tescil, diğer filmlerden eser işletme belgesi istenmektedir.

“Bunun sonucunda festivalimizde, belgesel yarışmada 16 film, kısa yarışmada 31 film ve kısa gösterimdeki 29 film gösterilemez duruma düşmüştür.”

İstanbul Film Festivali'nde gösterimi engellenen Bakur adlı belgesel Ankara Film Festivali'nin programında da yer alıyordu.

Film yerine söyleşi

Festival yönetimi ve jüri üyeleri yarışma filmlerinden birinin bile belgesini getiremediği durumda adil yarışma koşullarının ortadan kalkacağını vurguladı.

Bununla birlikte Kültür Bakanlığı’nca istenen belgeleri getirebilen filmlerin programdaki yerlerinde ücretsiz olarak gösterileceğini bildirdi.

Festival filmlerinin belge getiremeyen/getirmeyen yönetmenleri ise istedikleri takdirde festival programına göre kendilerine ayrılan seanslarda izleyicileriyle biraraya gelerek söyleşebilecek.

Festivalin Dünya Sineması, Kino 2015, Tanpınar Olsa Bu Filme Bayılırdı, Festilab ve atöyeler bölümlerinde bir değişiklik olmayacak.

Yönetmelik değiştirilmeli

Ankara Film Festivali’nden yapılan açıklamada, Türkiye sinemasının “uluslararası başarısının dayanağının festivallerde yaratılan bu özgür ortam olduğu” belirtilerek sözkonusu filmlerin gösterimini engelleyen yönetmeliğin değiştirilmesi için tüm festivaller ve sektör meslek birlikleriyle çalışmaya başlandığı da ifade edildi.

Jüri üyeleri

Belgesel Film Yarışma Jürisi’nde Mihriban Sezen, Mithat Bereket, Nezahat Gündoğan, Su Yücel, Uğur Kutay; Kısa Film Yarışma Jürisi’nde Banu Bozdemir, Gökçe Bahadır, İlker Canikligil,  Doç Dr. Sevilay Çelenk ve Priit Tender bulunuyordu.

Ankara Film Festivali 23 Nisan - 3 Mayıs arasında gerçekleşecek. (YY)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.