Ankara'da 2 Temmuz anmaları başladı

Ankara'da 2 Temmuz anmaları başladı

Ankara'da 2 Temmuz anmaları başladı  ANKARA (27.06.2009)- Sivas Katliamı'nın 16. yılı dolayısıyla Ankara'da bir araya gelen kurumlar,...

A+A-

Ankara'da 2 Temmuz anmaları başladı  Ankara'da 2 Temmuz anmaları başladı 

ANKARA (27.06.2009)- Sivas Katliamı'nın 16. yılı dolayısıyla Ankara'da bir araya gelen kurumlar, dün Mülkiyeliler Birliği’nde yaptıkları basın toplantısı ile 2 Temmuz Anma Programı'nı açıkladı. Katliamcıları lanetleyen kurumlar, Madımak Oteli'nin müze yapılması talebini dile getirdi.

2 Temmuz 1993'de devlet desteğiyle gerçekleştirilen Madımak Katliamı için bu yıl da anmalar düzenlenecek. Ankara’da gerçekleştirilecek anma programı netleşti. Alevi örgütleri, emek ve meslek örgütleri ile siyasi parti ve platformlar ile Madımak’ta katledilen aydınların aileleri dün bir basın toplantısı düzenledi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin çağrısıyla Mülkiyeliler Birliği’nde toplanan kurumlar, anma eylem ve etkinliklerinin startını verdi, eylem takvimini kamuoyuna açıkladı. Kurumlar, 2 Temmuz Ankara mitingi için Toros Sokak'ta buluşulup Kolej Meydanı'na yürüyecek.

Madımak’ta yakılan ateş sönmedi

Ortak açıklamayı okuyan PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, “Sivas’a giden 33 insanın Madımak Oteli’nde yakılarak katledilmesi, Türkiye’nin aydınlığına, çağdaşlığına, demokrasi ve laikliğe, halkların kardeşliğine, bir arada yaşama kültürüne, çeşitliliğe darbe vurmayı amaçlayan hain bir plandı” dedi. 2 Temmuz günü Sivas'ta tarihe karanlık bir sayfa eklendiğini kaydetti.

Katliamın üzerinden 16 yıl geçtiğini hatırlatan Gümüş, “Ne Madımak’ta yakılan ateş söndü, ne 'Çok şükür yurttaşlarımıza bir şey olmadı' diyen Çiller, ne 'Bu kadar ölü futbol maçında bile oluyor diyen' Mesut Yılmaz unutuldu, Ne 'gazanız mübarek oldu' diyen Temel Karamollaoğlu, ne Sivas katillerinin avukatlığına soyunan Şevket Kazan, ne de 8 saat boyunca savunmasız insanların bir otelde kıstırılmasına seyirci kalan DYP-SHP iktidarı unutuldu” şeklinde konuştu.

Sivas unutturulmayacak

PSAKD Genel Başkanı, Sivas şehitlerinin her yıl binlerce kişinin katıldığı etkinliklerle anıldığını hatırlattı. Gümüş açıklamanın sonunda şöyle konuştu: “Madımak Müze olmalıdır, olacaktır. Bu talep sadece Alevilerin talebi değildir. Bu talep çağdaşlıktan ve laiklikten yana olan tüm kesimlerin ve insanlığın vicdanına ait bir sestir. Bu talep, emperyalizme, faşizme, gericiliğe, cinsiyet ayrımcılığına, faili meçhullere, haksız gözaltılara, IMF ve Dünya Bankası politikalarına, özelleştirmelere, neoliberal politikalara karşı bağımsızlık, emek, demokrasi, barış, halkların kardeşliği, insan hakları, eşitlik, özgürlük mücadelesi veren herkesin talebidir. Bu talep, her türden sömürüyü devam ettirmek için dini ve etnik köken ayrılıklarını kullanan ırkçı ve gerici çevrelere karşı direnen herkesin talebidir. Bu talep, karanlığa karşı aydınlığı savunanların talebidir. Ve, birgün karanlıklar aydınlığa kavuşuncaya, Sivas, Maraş, Gazi, Ümraniye, 1 Mayıs katliamlarını planlayanların gerçek yüzleri ortaya çıkıncaya kadar bu Pir Sultan direnişi de bu talep de sürecektir. Ve o güne kadar; Sivas unutulmayacak, unutturulmayacaktır.”

2 Temmuz anma programı

Toplantıda Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız'da bir konuşma yaptı. Basın toplantısında duyurulan 2 Temmuz Ankara Anma Programına göre: kurumlar 27 Haziran (bugün) saat 13.00‘de Eğitim-Sen salonunda saat 17.00’de de Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı salonunda söyleşi ve slâyt gösterimi düzenleyecek.

1 Temmuz Çarşamba günü ise Madımak Katliamında yitirilen Özlem Şahin, Nurcan Şahin, Yeşim Özkan, Hüriye Özkan ve İnci Türk'ün Şarkışla’nın Şaraç Köyündeki anıt mezarları ziyaret edilecek, 2 Temmuz konulu söyleşi ve slayt gösterimi yapılacak.

Kurumlar 2 Temmuz Perşembe günü ise “Madımak Müze Olacak” şiarıyla Anma Mitingi düzenleyecek. Saat 16.00'da Toros Sokak'ta buluşan kurumlar burada kortejler oluşturacak. Kolej Meydanı'na yürüyecek.

ATILIMHABER - 27 Haziran 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.