Ankara'da 2 Temmuz mitingi

Ankara'da 2 Temmuz mitingi

Ankara’da 2 Temmuz mitingi Pir Sultan ve Alevi Bektaşi Federasyonu’nun öncülük ettiği dernekler ve siyasi örgütler 2...

A+A-

Ankara'da 2 Temmuz mitingiAnkara’da 2 Temmuz mitingi
 
Pir Sultan ve Alevi Bektaşi Federasyonu’nun öncülük ettiği dernekler ve siyasi örgütler 2 Temmuz günü saat 16:30’da Toros Sakak’tan başlayan bir yürüyüşle Kolej Kavşağı’nda bir miting örgütlediler. Mitinge 5 bine yakın insan katıldı.

Mitinge Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği, Alevi- Bektaşi Federasyonu, Tunceli Kültür ve Dayanışma Derneği, TMMOB, ASMMO, ATO, Şarkışla Köy Derneği, Merkez Sarıkaya Köylüleri Sosyal Dayanışma Kültür Derneği, Sivrialan Kültür Dayanışma Derneği, Kars Demokrat Dernekler Federasyonu, AYDOS Dernekler Federasyonu, Kızılırmak Köy Dernekleri, Çağdaş Hukukçular Derneği, AKA-DER, Atatürkçü Düşünce Derneği, Umut Kültür Derneği, Mustafa Suphi Kültür Merkezi, Halkevleri, SDP, EMEP, ÖDP, SHP, CHP, TKP, Odak, DTP, EHP, Halk Cephesi, Marksist Bakış katıldılar.

Saat 18:00’da başlayan miting kısa bir konuşmanın ardından devrim ve demokrasi mücadelesinde şehit düşenler adına saygı duruşuyla devam edildi. Saygı duruşu sırasında Güneşe akın şiiri okunurken, kitle içerisinden “Şeriata geçit vermeyeceğiz!” sloganları atıldı. Sivas’ta katledilen 33 aydının adları okunarak “burada” diye haykırıldı. Pir Sultan’dan, Hacı Bektaş’tan, Mustafa Kemal’den, Nazımlar’dan, Denizler’e ve 15–16 Haziran’da direnenlere kadar mücadelenin devam ettiği, zulme karşı başkaldırının isimleri olarak 33 canı anmak için biraraya gelindiği vurgulandı.

BMİS sendikasında örgütlenen TEGA işçilerinden ve OLEYİS’in Kocaeli Üniversitesi’nde yürüttüğü grevdeki işçilerin selamları kürsüden okundu. Ardından PSAKD ve ABF adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda alevi inancından olan insanlara yönelik ayrımcılıktan, zorunlu din derslerinden, diyanetin politikalarından, Madımak’ın müze olması gerektiğinden bahsedildi.

Katiller halka hesap verecek!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “ Tam bağımsız Türkiye!” sloganları atıldı.

Ferhat Tunç ise konsere başlamadan önce Sivas Katliamı’nın asıl sorumlusunun devlet olduğunu, AKP’nin de bu devletin bir parçası olduğunu, Türk-İslam ideolojisinin İslam tarafını temsil ettiğini ve katliamdan birebir sorumlu olduğu söyledi. İster şeriatçı olsun, isterse darbeci olsun bütün düzen partilerinin bu katliamdan sorumlu olduğunu söyledi.Söylenen türkülerin ardından miting bitirildi.

Kızıl Bayrak'tan derlenmiştir. / Ankara - 02 Temmuz 2008

2 TEMMUZ ANKARA'DA ANILDI

2 Temmuz 1993'de Sivas'ta meydana gelen katliam, Ankara'da binlerce kişinin katıldığı mitingle protesto edildi.

Ankara'daki mitinge Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, DİSK, KESK, TMMOB, Halkevleri, CHP, ÖDP, EMEP, TKP, DSP, SHP ve DTP'nin yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu katıldı.

Mitinge katılanlar öğleden sonra Toros Sokak'ta toplanmaya başladılar. Buradan oluşturulan kortejle Kolej Meydanı'na kadar yüründü. Kortejin en önüne Sivas'ta yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı "unutmadık, unutmayacağız" pankartları açılırken, göstericiler yürüyüş boyunca sık sık "yobazların ipleri ABD'nin elinde", "Sivas'ın hesabı sorulacak" ve "Sivas'ta yakanlar AKP'yi kuranlar" sloganlarını attılar. Mitingde "Sivas'ın kanlı elleri iktidarda", "Sivas'ın ışığı sönmeyecek", "Şeriata, faşizme, karanlığa geçit yok" yazan pankartlar da açıldı.

Miting alanında ise kürsüden ölenlerin isimleri okundu. İsimlerin okunmasına katılımcılar "yaşıyor" diye yanıt verdiler. Sivas katliamında yaşamını yitiren Gülsüm Karababa'nın ablası Zeynep Karababa bir konuşma yaptı. Karababa "yansak da, yakılsak da, özgürlükten ve laiklikten vazgeçmeyeceğiz" dedi. Pir Sultan ABDal Kültür Derneği Örgütlenme Sekreteri Kemal Bülbül de devletin kendi tarihi ile yüzleşmesi gerektiğini ifade ederek Madımak'ın müze yapılmasını istedi. 2 Temmuz'un da, 1 Mayıs ve 8 Mart gibi uluslararası bir gün olması gerektiğini kaydeden Bülbül, dernek olarak böyle bir çalışma yürüteceklerini söyledi. Konuşmaların ardından miting alanında Ferhat Tunç bir konser verdi (ANKA)

BAŞKENT'TE SİVAS OLAYLARI ANILDI
 
Başkent'te, Sivas'ta 33 kişinin hayatını kaybettiği olayların 15. yıldönümünde bir anma etkinliği düzenlendi.

Toros Sokak'ta toplanan Pir Sultan ABDal Derneği, ÖDP, Halkevleri, DTP, CHP gibi çeşitli sivil toplum örgütleri mensupları mitingin yapılacağı Kolej Kavşağı'na yürüdü. Arama noktalarında yapılan aramanın ardından katılımcılar miting alanına alındı. "Sivas'ın hesabı sorulacak", "Katil devlet hesap verecek" gibi sloganların yanı sıra bir grup bölücü örgüt elebaşı lehine slogan attı.
 
Sivas olaylarında hayatını kaybedenlerin yakınları adına Zeynep Karababa'nın yaptığı konuşmanın ardından ortak açıklamayı Pir Sultan ABDal Derneği Genel Sekreteri Kemal Bülbül yaptı. Bülbül, bölgede ve ülkede yaşanan gelişmelerin Sivas katliamının önemini ortaya koyduğunu belirterek, ABD'nin emperyalist politikalarını hayat geçirmeye çalıştığını dile getirdi. Sivas, katliamını unutmanın ihanet olduğunu söyleyen Bülbül, olayların yaşandığı Madımak Oteli'nin müze yapılmasını istedi.

Yapılan konuşmaların ardından ünlü şarkıcı Ferhat Tunç bir konser verdi. Miting olaysız sona erdi.
 
2 Temmuz 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.