Ankara'da Alevilerin günü

Ankara'da Alevilerin günü

Ankara'da Alevilerin günüAlevi Bektaşi Federasyonu’nun öncülüğünde Ankara’da düzenlenen ‘Ayrımcılığa...

A+A-

Ankara'da Alevilerin günüAnkara'da Alevilerin günü

Alevi Bektaşi Federasyonu’nun öncülüğünde Ankara’da düzenlenen ‘Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaş Hakkı’ mitingi Alevileri dün Ankara’da buluşturdu. Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan’ın boykot çağrısına rağmen 50 bin dolayında Alevi Ankara Garı’nın önünde buluşup mitingin yapılacağı Sıhhiye Meydanı’na kadar yürüdü. Mitingde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın lağvedilmesi, zorunlu din dersine son verilmesi talep edildi

Alevi Bektaşi Federasyonu’nun öncülüğünde düzenlenen ‘Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı’ mitingi dün Alevileri Ankara’da buluşturdu. Yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı mitinge katılmayan Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan’ı yuhalayan muhalif Aleviler, Diyanet İşleri Başkanlığı ile zorunlu din derslerinin kaldırılmasını, Madımak Oteli’nin müze yapılmasını ve cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesini istediler.

Miting için çeşitli illerden 196 otobüs ve 20 minibüs dolusu Alevi başkente geldi. Ankara Garı’nın önünde buluşan Aleviler, buradan mitingin yapılacağı Sıhhiye Meydanı’na kadar yürüdüler. Üzerinde “Zorunlu din dersi kaldırılsın”, “Cemevi ibadethane sayılsın”, “Diyanet lağvedilsin” ve “Madımak müze olsun” yazılı dövizler taşıyan Aleviler, “AKP, elini inancımdan çek”, “AKP şaşırma, sabrımızı taşırma” ve “gerici, faşist eğitime hayır” sloganları attılar.

Yaklaşık 50 bin Alevi’nin katıldığı mitinge, Hacı Bektaş Dergâhı, Pir Sultan Abdal Derneği, Alevi Kültür Derneği gibi muhalif Alevi örgütleri ile DTP, CHP ve ÖDP de destek verdi. DTP Eş Başkanı Emine Ayna mitinge beş DTP milletvekiliyle birlikte katılırken ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ve CHP Sivas milletvekili Malik Ecder Özdemir de miting alanında hazır bulundu.

DOĞAN’A TEPKİ • Cem Vakfı ve Ehli Beyt Vakfı gibi Alevi örgütleri ise mitinge katılmadı. Ankara’daki mitingi düzenleyenlerin Alevilikle ilgisi olmayan Marksistler olduğunu öne süren Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, bu sözleri nedeniyle büyük tepki gördü. Mitinge katılan Aleviler, sık sık Doğan’ı yuhaladı.

Miting, Sivas katliamında ölen Aleviler için yapılan saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşu sırasında Madımak Oteli’nde yanarak can veren 33 Alevi’nin isimleri tek tek okundu. Mitinge katılanlar, her isim okunduktan sonra bir ağızdan “burada” diye bağırdılar.

KASIMPAŞALI ŞERİF • Mitingde konuşan Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ya sev ya terket” şeklinde yorumlanan sözlerine yanıt verdi. Gümüş, “Kasımpaşalı Şerif, ‘ya sev ya terket’ diyor. Ya farklı renklere tahammül edeceksiniz ya da ülkeyi terkedip gideceksiniz. Hem de Amerika’ya, Fethullah’ın yanına gideceksiniz. Bunların Fethullah’ın yanına gideceği günler yakındır” dedi.

Hacı Bektaş Postnişini Veliyyiddin Ulusoy ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nın lağvedilmesini istedi. Ulusoy, “Laik bir toplumda Diyanet gibi bir kurum olabilir mi? Herkes kendi inancını kendisi finanse etsin” diye konuştu.

BAŞBAKAN’A ‘CÜMBÜŞEVİ’ TEPKİSİ • Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız da zorunlu din dersinin kaldırılmasını ve cemevinin ibadethane olarak kabul edilmesini talep ederek, “Düşünün ki bir başbakan, 20 milyon yurttaşın ibadethane olarak kabul ettiği bir yer için ‘cümbüşevi’ diyebiliyor. Ayıp, ayıp” dedi.

Sivas katliamı davasının zamanaşımından düşürülmesini isteyen savcıya da tepki gösteren Balkız, “Bizi çok seviyorlar, Maraş’ta, Sivas’ta, Gazi’de bizi çok sevdiler. Bizi öyle seviyorlar ki, bize katliamı, katillere de zamanaşımını bahşediyorlar” diye konuştu.

Vakit Yazarı Hüseyin Üzmez’in 14 yaşındaki bir kıza tacizden tutuklu bulunduğu davadan şaibeli bir raporla tahliye edilmesini de eleştiren Balkız, “14 yaşındaki kızları huri sanıyorlar” dedi.

Öte yandan mitinge katılan DTP milletvekilleri Sırrı Sakık, Sebahat Tuncel, Aysel Tuğluk ve Hasip Kaplan’ın “kalabalık olduğu’’ gerekçesiyle platformdan indirilmek istenmesi üzerine Sakık, görevlilerle tartıştı.

Alevilerin mitingi, daha sonra Ali Asker ve diğer sanatçıların verdiği konserin ardından olaysız son buldu.

Taraf/SONER ARIKANOĞLU/ANKARA - Istanbul - 10.11.2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.