Ankara'da 'Büyük Alevi Kurultayı' başladı

Ankara'da 'Büyük Alevi Kurultayı' başladı

Ankara'da 'Büyük Alevi Kurultayı' başladı ANKARA - Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nın öncülüğünde...

A+A-

Ankara'da 'Büyük Alevi Kurultayı' başladı
Ankara'da 'Büyük Alevi Kurultayı' başladı

ANKARA - Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nın öncülüğünde gerçekleştirilen Büyük Alevi Kurultayı’na katılan yaklaşık 4 bin Alevi, AKP hükümetine ve devlete Diyanet’i kaldırması çağrısında bulunarak, “İnancımızdan elini çek” mesajı gönderdi.

Anatolia Kongre Merkezi’nde gerçekleşen Büyük Aleve Kurultayı’na Türkiye’den ve değişik ülkelerden çok sayıda Alevi örgü katıldı. Kurultaya çeşitli sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri de katılım sağladı. Kurultaya Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ve Alevi Çalıştaylarının koordinatörü Necdet Subaşı da katıldı. Protokol sıralarında oturan Cihaner, salondan ayrılırken katılımcılar tarafından alkışlandı. Kurultay’a çok sayıda mesaj gelirken, Vatikan Büyükelçiliği’nden de mesaj geldi. Kurultay, saygı duruşu, Dede Mehmet Turan’ın çırayı uyandırması (mum yakma) ve semahla başladı.

“SİZ BİZİ TARİF EDEMEZSİNİZ”

Kurultayın açılış konuşmasını yapan Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, “Bir kez daha bir aradayız, buradayız, bizi inkar edenlere karşı” dedi. Alevi dedelerine maaş verilmesi konusuna tepki gösteren Geçmez, “Bizler haram yemedik, dedelerimiz de yemez. Pir Sultan’ın evlatları onun yoluna sahiptirler. Biz Osmanlı’nın, Selçuklu’nun zulmünü gördük” dedi. Geçmez, hükümetin Alevi çalıştaylarına ilişkin, “Siz bizi tarif edemezsiniz elinizi çekin inancımızdan” diye seslendi. Hükümetin kardeşlikten söz ettiğini anımsatan Geçmez, “Neden zorunlu din dersi veriyorsunuz? Alevi köylerine neden cami yapıyorsunuz? Bu mu kardeşlik” diye sordu.

Açılım yapanların Türkiye’yi hiç gezmediklerini, tanımadıklarını ifade eden Geçmez, “Sadece kendi Alevi örgütleriyle anlaşıp çalıştay yapıyorlar. Açıklayın Sayın Bakan bu Alevi örgütleri kimlerdir” dedi. Devlet Bakanı Faruk Çelik’in ‘Çalıştaylarımıza katılmıyorlar’ sözüne cevap veren Geçmez, “Hangi çalıştaya katılalım? Katillerin çağrıldığı çalıştaya mı katılacağız. Ne demek bu bizi katillerimizle mi yüzleştirmek istiyorsunuz? Bir kez daha mı bize katliamları yaşatmak istiyorsunuz? Bakan, ‘dinden ne istiyorsunuz’ diyor, asıl siz dinden ne istiyorsunuz? Bizim yurttaşların inançlarıyla sorunumuz yoktur” diye konuştu.

Hükümete Diyanet Başkanlığı’nı kaldırın çağrısını yineleyen Geçmez, “Kaldırın Diyanet’i, insanlar özgürce inançlarını yaşasınlar. Diyanet kaldırılmasını Sünni yurttaşlarımızın özgürleşmesi için istiyoruz. Birbirimizin sorunlarına sahip çıkmadıkça, bu ülkede barış olmayacaktır. Biz eşit yurttaşlık istiyoruz. Devlet inancımızdan elini çeksin” dedi.

ALEVİ MİTİNGİNİN ÜÇÜNCÜSÜ İZMİR’DE

Kurultay hazırlığı kapsamında dün 300 Alevi örgütün temsilcisinin bir araya gelerek, eşit yurttaşlık hakkı için 6 Mart’ta İzmir’de miting yapma kararı aldıklarını duyurdu. Geçmez, bu mitingleri diğer illerde de yapacaklarını söyledi.

Başbakan’ın referandum mitingi yaptığı Çorum’da Alevilerin katli için 54 defa ferman yazmış olan Ebu Suud’u kahraman ilan ettiğini hatırlatan Geçmez, “Başbakan hafızasını bir kez daha yoklasın, tarihi yeniden okusun. Çorum’un kahramanı Veli dedemizdir” dedi.

Başbakan’ın Kars’taki İnsanlık Anıtı’na ‘ucube’ söylemine de tepki gösteren Geçmez, asıl ucubenin İstanbul’da Karaağaç Tekkesi’nin arazisine kurulan AKP İstanbul İl Binası olduğunu söyledi. Alevi dergahlarını müze statüsünde ziyaret edebildiklerini de belirten Geçmez, dergahların kendilerine geri verilmesini istedi. Ercan Geçmez, şunları kaydetti:

“Alevilerin sorunları çoktur ama bunlar Alevilerden kaynaklanmıyor. Biz bütün yurttaşlarla eşit yaşamak istiyoruz. Devletin dinden elini çekmesini, sivilleşmesini istiyoruz. Ey kulağı olan duymayan, gözü olan görmeyen, dili olan konuşmayanlar, Alevilik vardır ve haktır. Bilesiniz ki biz cem döneriz. Bu ülkede Alevi çalıştayına gerek yoktur, gerçek anlamda Sünni çalıştayına ihtiyaç vardır. Sünni yurttaşlarımızın haklarını bilmesi için.”

'GÜLEN'E TESLİM OLMAYACAĞIZ'

Açılış konuşmasının ardından kurultayda Alevi örgütlerinin temsilcileri söz alarak konuşma yaptı. Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker, “Biz ancak tek ses olma noktasında olmadığımız için bunca acılar çektik. Halen emevi zihniyeti, yezit zihniyeti bu ülkenin tepe noktasında oturuyor. Canlarımızı tekrar öldürsünler diye Hizbullahçılar dışarıda. Amerika’nın kucağına oturan Fettullah Gülen şunu iyi bilsin Alevilerin çocukları size teslim olmadılar, bizde size teslim olmayacağız. Başbakan olsun kim olursa olsun, kimse bizim inancımıza el uzatamaz. Aleviliği bize anlatamazlar” dedi.

Alevi Bektaşi Fedarasyonu Başkanı Ali Balkız ise AKP hükümetinin şimdiye kadar Alevilerin taleplerinin tersini yaptığına işaret ederek, “Daha güçlü bir Diyanet yarattılar. Başbakan ‘dokunulmazlığa karşıyız’ diyordu, Diyanet’e dokunulmazlık hakkı getirdi. Başbakan alkol meselesinde ‘tıkanana kadar içsinler’ diyor, Başbakan alkole karşı değil, miktarına karşı. Siz hiç yolda içip devrilen dede gördünüz mü? Herkes kendi kapısının önüne baksın o zaman. Ucubelikse asıl ucubelik Alevi köylerine cami yapıp, imamlar atamaktır” diye konuştu.

Alevi Enstitüsü Başkanı Cengiz Güleç de konuşmasında, Alevilerin temel taleplerine işaret ederek, bu talepler için diğer toplumsal güçlerle birlikte mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş ise Diyanet Başkanlığına ilişkin “Diyanet özelleştirilsin, oradan gelen bütçe sağlığa eğitime aktarılsın” önerisinde bulundu. Hükümete zorunlu din dersi konusunda AİHM kararlarına saygı duyması çağrısında bulunan Gümüş, cem evlerinin ne olacağına ilişkin görüşleri nedeniyle AKP hükümetine, “Sana mı kaldı Cem evlerinin ne olacağı? Senin ne haddine” dedi.

Ankara Dersimliler Derneği Başkanı Bülent Akdağ, konuşmasında, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanmasını, tarihsel gerçeklerle yüzleşilmesi için arşivlerin açılmasını, 38 Katliamının düzenli olarak anılmasını, Dersim isminin geri verilmesini baraj yapımlarına son verilmesini istedi.

Kurultayda, Alevi örgütlerinin temsilcilerinin konuşmaları devam ediyor. Kurultay, Alevilerin taleplerinin en geniş kapsamda dile getirileceği sonuç bildirisinin okunmasıyla sona erecek.

ANF - 16 Ocak 2011

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.