Ankara'da Demokratik Kitle Örgütü Temsilcileri Almanya Büyükelçiliği İle Görüştü

Ankara'da Demokratik Kitle Örgütü Temsilcileri Almanya Büyükelçiliği İle Görüştü

Ankara'da Demokratik Kitle Örgütü Temsilcileri Almanya Büyükelçiliği İle Görüştü ALMAN BÜYÜKELÇİLİĞİNE:...

A+A-

Ankara'da Demokratik Kitle Örgütü Temsilcileri Almanya Büyükelçiliği İle GörüştüAnkara'da Demokratik Kitle Örgütü Temsilcileri Almanya Büyükelçiliği İle Görüştü

ALMAN BÜYÜKELÇİLİĞİNE: ALEVİ TOPLUMUNDAN ÖZÜR DİLENSİN - TATORT DİZİSİ YAYINDAN KALDIRILSIN !
   
BASINA ve KAMUOYUNA

03.01.2008 Tarihinde, Demokrasi mücadelesini birlikte vermekte olduğumuz Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Halkevleri (HE), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Ankara Bölge Temsilciliği (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Platformu (KESK), Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu, Tunceli Dernekler Federasyonu (TUDEF) Alevilik Araştırma Merkezi ve Devrimci 78’liler Federasyonu ile birlikte,  Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisiyle görüştük.

23.12.2007 tarihinde ARD Televizyonunda yayınlanmakta olan Tatort adlı dizinin “Namusuma Layık Olmak” adlı bölümünde Alevi Toplumunu rencide edilmesi nedeni ile duyduğumuz rahatsızlığı ve toplumumuzun tepkisini dile getirdik.

Görüşmede rahatsızlığımızı dile getirerek, hazırlamış olduğumuz dosyayı ve görüşlerimiz içeren metni sunduk. Görüşlerimizi içeren metin ektedir.

Saygı ile basının ve kamuoyunun bilgisine sunulur.

04.01.2008      

Av. Kazım GENÇ  
Genel Başkan

  
ALMANYA FEDERAL CUMHURİYETİ
BÜYÜKELÇİLİĞİNE
ANKARA

• Almanya Federal Cumhuriyeti ve ARD televizyonu Alevi toplumundan özür dilemelidir! 
• Tatort adlı dizi derhal yayından kaldırılmalıdır!
     
23 Aralık 2007 tarihinde Alman 1. kanalı ARD’ de yayınlanan TATORT adlı polisiye dizinin "Wem Ehre gebührt" (Namusuma Layık Olmak) adlı bölümünde, Alevilere hakaret edilerek, aşağılanmış ve Alevi toplumu rencide edilmiştir. 

Aleviler, “eline, beline, diline sahip ol.” anlayışını ilke edinmişlerdir. Yetmiş iki millete ve inanca aynı anlayışla bakmaktadırlar.  Durum böyle iken Almanya Federal Cumhuriyeti’nin Devlet Kanalı ARD’ de yayınlanan dizi de, Alevi toplumu Osmanlı anlayışı ile aşağılanmıştır. Ülkemizde yoğun bir şekilde körüklenen, Alevi-Sünni, Kürt-Türk ayrımının Federal Almanya Cumhuriyeti’nde de yankı bulmuş olmasını kabul etmek olanaklı değildir.

Alevi toplumu yüzyıllardır Anadolu topraklarında Osmanlı’nın ve Şeyhülislamlarının fetvalarıyla aşağılanmış, horlanmış, dışlanmış, asla hak etmedikleri uygulamalara ve iftiralara uğramış, kimi zaman da toplu katliam ve kıyımlarla karşı karşıya kalmıştır. Alevi toplumunun, Osmanlı ulemalarının benzer iftiralarıyla, Almanya Federal Cumhuriyeti’nde ve üstelik devlet televizyonunda karşı karşıya kalması bizi çok derinden yaralamıştır.

Osmanlı döneminden beri, Alevi toplumunu aşağılamak ve dışlamak için atılmış olan “mum söndü” “ensest ilişki” vb. iftiralara yönelik toplumumuz mücadele vermektedir. 

1996 Yılında dönemin Adalet Bakanı’nın benzer yöndeki söylemi, toplumumuzun yoğun tepkisi ve Bakanın geri adım atması ile karşılaşmıştır.

Bir TV programında benzer bir söylemi dile getirmiş olan Güner Ümit’e karşı gösterilen tepkiler sonucu TV programındaki görevine son verilmiş, daha sonra TV’ lerde yapmak istediği tüm programlar, Alevi toplumunun protestoları nedeni devam edememiştir.   

Çağdaş dünyada insanları ve toplumları rencide etmek, toplumlarda nefret ve kine neden olmakta, farklı toplumların birleşmelerine engel olmaktadır.

Çağdaş dünya; her inanca, kültüre, dile, ırka saygı dünyası olup, bir arada yaşamayı gerektiren bir dünyadır.

Avrupa toplumları ile uyum konusunda sorun yaşamayan ve diğer toplumlara göre daha hızlı entegre olan Alevilere yönelik bu söylem, Alevi toplumu ile toplumunuz arasında derin uçurumlar açacaktır.

Alevilere yönelik rencide edici yayının yapıldığı tarihten sonra, gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında yapılmış olan basın açıklaması, protesto eylemi, miting vb tepkilere sessiz kalmakta da, çağdaş bir devlet olduğu iddiasında olan devletlere yakışmamaktadır.

30.12.2007 tarihinde Köln’de 50.000 kişinin katılımı ile yapılmış olan protesto mitingi, TV yayınına Alevi toplumunun duyduğu tepkinin göstergesidir. 

Avrupa’da örgütlenerek demokratik bir güç olma noktasına gelmiş olan Alevilere yönelik bu kabul edilemez saldırı ile; Alevileri, diğer toplumlardan uzaklaştırmak ve dışlamak istenen bir politika, uygulanmak isteniyor ise, bu yanlış bir politikadır ve hiçbir devlete fayda sağlamaz.   
 
Türkiye’deki Alevi Örgütleri ve demokrasi mücadelesini birlikte yürüttüğümüz örgütler olarak, bu dizide doğrudan Alevi bir ailede sembolize edilen konu içeriğinin tesadüfen ortaya çıktığına inanmıyoruz. Toplumumuzu rencide eden, aşağılayan böyle bir senaryo yalnızca senaristin sorumluluğu ile sınırlandırılması söz konusu edilemez. Almanya Federal Cumhuriyet’inin devlet kanalı olan ARD bünyesinde bu dizinin yayınlanmış olması, Almanya Federal Cumhuriyetini de doğrudan ilgilendirmektedir. ARD TV yayını nedeni ile toplumumuzun duyduğu rahatsızlığın, sizler kanalı ile yetkililere iletilmesini dilemekteyiz.

Bu konuda ARD sorumlularının, Alevi toplumundan derhal özür dilemesini ve özür dilemenin göstergesi olarak dizinin yayından kaldırılmasını istiyoruz.

Saygılarımızla. 03.01.2008    

1-Av. Kazım GENÇ          Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı
2-Yavuz ÖNEN                Türkiye İnsan hakları Vakfı Genel Başkanı
3-Abdullah AYDIN          Halkevleri Genel Başkanı
4-Tayfun GÖRGÜN          Devrimci İşçi Sendikaları İç Anadolu Bölge Temsilcisi
5-Haydar KARAYÜNLÜ   Kamu Emekçileri Sendikaları Platformu Dönem Sözcüsü
6-Hıdır ADIYAMAN          Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu Genel Başkanı
7-Av. Ercan İGİT             Tunceli Dernekler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı
8-Av. Ali YILDIRIM          Alevilik Araştırma Merkezi Başkanı
9-Rüşen SÜMBÜLOĞLU  Devrimci 78’liler Federasyonu Genel Başkanı

KAYNAK : http://www.pirsultan.net/
04 Ocak 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.