Ankara'da Özgürlük mitingi

Ankara'da Özgürlük mitingi

Ankara'da Özgürlük mitingi TMMOB, KESK, Türk Tabipler Birliği tarafından ''Özgür, Demokratik ve Eşitlikçi...

A+A-

Ankara'da Özgürlük mitingiAnkara'da Özgürlük mitingi

TMMOB, KESK, Türk Tabipler Birliği tarafından ''Özgür, Demokratik ve Eşitlikçi Bir Türkiye'' adıyla Sıhhiye Meydanı'nda miting düzenlendi ve insanca yaşam sloganları attı.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, ''Eğitim, sağlık, sosyal güvenlik gibi kamusal hizmetleri toplumsallaştıran, örgütlenmenin önündeki engelleri kaldıran, her türlü hak ve özgürlükleri güvence altına alan, Türkiye'deki bütün kültür, kimlik ve inançların bir arada ve kardeşçe yaşamasını güvence altına alan bir anayasa istiyoruz'' dedi

TMMOB, KESK, Türk Tabipler Birliği tarafından ''Özgür, Demokratik ve Eşitlikçi Bir Türkiye'' adıyla Sıhhiye Meydanı'nda miting düzenlendi. Bazı sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği miting nedeniyle Ankara Garı önünde toplananlar, üzerinde ''İnsanca yaşam, güvenli gelecek, kardeşlik ülkesi istiyoruz'', ''Toplu sözleşmeli grev'', ''Sosyal devlet, güvenli gelecek'', ''Eşit ve Özgürlükçü Anayasa'', ''ABD'ye Karşı Birleşelim'', ''Ortadoğu'da barış ve kardeşlik istiyoruz'', ''Zorunlu din dersleri kaldırılsın'' yazılı pankartlar açtılar.

Gar'dan Sıhhiye'ye kadar yürüyen eylemciler, yürüyüş boyunca ve miting alanında çeşitli sloganlar attılar.

KESK Genel Başkanı Tombul, mitingde yaptığı konuşmada, Türkiye'de yeni bir anayasa yapılması gündeme gelmesine karşın, mitingde bir araya gelen toplum kesimlerinin yeni anayasa konusundaki görüşlerine başvurulmadığını öne sürerek, ''Yıllardır başka bir ülke istiyoruz diyen buradaki on binler, anayasa tartışmalarının asıl tarafıdır'' dedi.

''Hazırlıkları sürdürülen yeni anayasanın, 12 Eylül hukukunu yırtıp atmak bir yana, onun dayattığı neo-liberal ve muhafazakar yaşam tarzını daha da perçinlediğini'' savunan Tombul, yeni anayasa taslaklarının, toplumun yıllardır özlemini duyduğu özgürlük ve demokratikleşme taleplerini karşılamaktan uzak olduğunu söyledi.

 Tombul, neo-liberal politikaları kurumsallaştıran, özelleştirmeleri anayasal bir statüye getiren, devlete piyasayı geliştirme vazifesi yükleyen bir anayasayı kabul etmeyeceklerini vurgulayarak, ''Eğitim, sağlık, sosyal güvenlik gibi kamusal hizmetleri toplumsallaştıran, örgütlenmenin önündeki engelleri kaldıran, her türlü hak ve özgürlükleri güvence altına alan, Türkiye'deki bütün kültür, kimlik ve inançların bir arada ve kardeşçe yaşamasını güvence altına alan bir anayasa istiyoruz'' diye konuştu.

Hükümetin 2008 yılında kamu emekçilerine yüzde 2 2 oranında zam yapılmasını öngördüğünü anımsatan Tombul, toplu sözleşme ve grev hakkı ile düşük zam oranını asla affetmeyeceklerini ifade etti. Tombul, güvenli bir gelecek için örgütlenme özgürlüğü, demokratik bir çalışma yaşamı, siyasete katılım, toplu sözleşme ve grev hakkı ile eşit işe eşit ücret istediklerini bildirdi.

-SOĞANCI'NIN KONUŞMASI-

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ise düşünce özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması, doğanın korunması, sanayileşmenin çevreyi ve doğayı tahrip etmeden gerçekleştirilmesi, nitelikli sağlık hizmeti sağlanması, tarım arazilerinin korunması, kıyıların ve ormanların yağmalanmasının engellenmesi, planlı bir enerji politikası izlenmesi gerektiğini kaydetti.

Savaşa karşı olduklarını dile getiren Soğancı, ''Kürt sorunu demokratik yollardan çözülmeli, silahlar susmalı, barış içinde kardeşçe bir arada yaşama mutlaka sağlanmalı'' dedi.

-MİTİNGDEN NOTLAR-

Mitinge, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer ile bazı DTP'li milletvekilleri de katıldı. Mitingde, ''Emek ve demokrasi mücadelesinde yitirilenler için'' bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. ''Demokratik ve özgür bir anayasa için mücadele andı'' okundu.

Tedavi gördüğü ABD'de hayatını kaybeden eski Başbakan yardımcılarından Prof. Dr. Erdal İnönü ile grevdeki Türk Telekom işçileri de alkışlandı. Konuşmaların ardından sanatçı İlkay Akkaya konser verdi.

-GÜVENLİK ÖNLEMLERİ-

Ankara Emniyet Müdürlüğünde görevli yaklaşık 3 bin 500 polis görev yaptığı mitingde, bir polis helikopteri miting meydanı ve çevresinde güvenlik uçuşu gerçekleştirdi.

Mitinge katılanlar, Sıhhiye Köprüsü'nün altında oluşturulan polis arama noktasında teker teker arandılar. Katılımcıların büyük bölümü arama noktasından olaysız geçerken, öğrenci oldukları öğrenilen bir grup, üzerlerinin aranmasını istemedi ve yaklaşık 10 dakika arama noktası önünde bekletildi. Bu gruptan bir kişinin üzerinde bıçak çıkınca, polis bıçağı emanete aldı. Bu sırada grup ve polis arasında tartışma çıktı. Gruptaki kişilerin, elindeki pankart ve döviz sopalarıyla polise vurduğu görüldü. Kısa süreli yaşanan arbede, miting tertip komitesi görevlilerinin araya girmesiyle sona erdi.

Bir kişinin Kürtçe slogan atmak istemesi üzerine de iki grup arasında kısa süreli yumruklaşma yaşandı. Bazı grupların bölücü içerikli slogan atması üzerine ise polis kameramanı bu grupları kayda aldı. Gruptaki kişilere herhangi bir müdahalede bulunulmadı, ancak kayıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunulacağı bildirildi. Yaklaşık 6 saat süren miting ve yürüyüş süresince Atatürk Bulvarı, Talatpaşa Bulvarı, Kazım Karabekir, Necatibey ve Mithatpaşa caddeleri ile bu cadde ve bulvarlara açılan sokaklar taşıt trafiğine kapatıldı.

AA -  03 Kasım 2007

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.