Ankara'da yüzbin Alevi, yüzbin eşitlik talebi

Ankara'da yüzbin Alevi, yüzbin eşitlik talebi

Ankara'da yüzbin Alevi, yüzbin eşitlik talebi   ANKARA (10.11.2008)- Aleviler, dün memleketin dört bir yanından Ankara'ya...

A+A-

Ankara'da yüzbin Alevi, yüzbin eşitlik talebiAnkara'da yüzbin Alevi, yüzbin eşitlik talebi 
 
ANKARA (10.11.2008)- Aleviler, dün memleketin dört bir yanından Ankara'ya akın etti, Sıhhıye Meydanı'nı hınca hınç doldurdu. Omuz omuza veren yüzbin Alevi eşitlik istedi. Aleviler, ayrımcı ve asimilasyoncu sağır sultunlara kulaklarının dibinden şöyle seslendi: “Biz de buradayız!”

Diyanet işleri lağvedilsin, zorunlu din dersleri kaldırılsın

Alevi örgütleri, demokratik kurumlar, köy dernekleri, platformlar, Büyük Alevi Yürüyüşü için sabah saatlerinde Tren Garı'nda toplandı. Genci yaşlısı, kadını erkeği yüz bin Alevi, ellerinde döviz pankartlar, dillerinde sloganlarla Sıhhiye Meydanı'na yürüdü. Aleviler, zorunlu din derslerinin kaldırılmasını, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulmasını, diyanet işlerinin lağvedilmesini ve Madımak otelinin müze haline getirilmesini istedi.

Katliamlarda yaşamlarının yitirerlerin canların fotoğraflarını taşıyan Aleviler, “Alevilerin çoğunluğunu temsil eden dernek ve vakıflar yürüyüşe destek vermiyor. Tanrı'yı, Peygamber'i, Kur'an'ı tanımayan ve Aleviliği İslam dışında görenlerle bir olmayız” açıklamasında bulunun Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan'a ıslık ve alkışlarla tepki gösterdi. Geleneksel kıyafetleriyle renkli ve coşkulu bir yürüyüş kolu onbinler, Kürt soruruna da dikkat çekti, “canlar yetmez mi bu kadar tabut. Bu ülkede kardeşlik olmalı, barış olmalı” dedi.

ESP, kontrgerilla cumhuriyeti gerçeğine dikkat çekti

Mitinge, aralarında Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Ezilenlerin Sosyalist Platformu, Liseli Öğrenci Birliği, Demokratik Toplum Partisi, İnsan Hakları Derneği, Demokratik Halklar Platformu, Halkevleri ve Partizan'ın de bulunduğu onlarca kurum destek verdi. Mitine DTP'li vekiller, İzmir'de polis kurşunuyla katledilen Baran Tursun'un babası, ülkücü faşistler tarafından katledilen Ümit Cihan Tarho, Kenan Mak ve Sivas şehitlerinin aileleri de katıldı. Mitinge İstanbul'dan Karadeniz Kültürünü Yaşatma Derneği de pankartıyla katıldı.

ESP, mitinge “Zorunlu din dersine hayır, Diyanet dağıtılsın, Madımak müze olsun” pankart ile katıldı. ESP'liler, halka seslendi, mitingde pek anılmayan kontrgerilla katliamlarına ve kontrgerilla cumhuriyeti gerçeğini dikkat çekti. Yüzlerce sosyalist, sloganlarla da kontrgerillanın Alevilere yönelik katliamlarını lanetledi. Coşkulu ESP korteji alana alkışlar eşliğinde ve “Tek yol devrim” sloganıyla girdi. Onlarca gencin yar aldığı LÖB kortejinde ise, “Zorla güzellik olmaz, Zorunlu din dersine kaldırılsın” pankartı taşındı. Zorunlu din derslerine karşı yagın bir kitle faaliyetinin ardından mitinge katılan liseliler coşkuları ile dikkat çekti.

Alevi Bektaşi Federasyonu: Türkiye laik değil

Mitingin ana konuşmasını Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız yaptı. Balkız, Alevilerin, insani, haklı ve meşru talepleri için burada toplandıklarını ifade etti. Balkız, 12 Eylül hukuku tarafından Alevileri asimile etme amacı güden zorunlu din derslerinin kaldırılması istedi. Balkız, “Laik devlet dine yatırım yapmaz. Dini örgütleyemez” dedi, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın lavedilmesi taleplerini yineledi. Balkız, yetkililerin “Bu ülkenin yüzde 99'u Müslüman” şeklindeki açıklamalarına dikkat çekti, Alevilerin ibadethanesinini Cemevi olduğunu vurgu yaptı.

Balkız, yetkililerinin, “Yerden göğe kadar haklısınız. Sizi seviyoruz” nakaratlarını hatırlattı, “25 yıldır bu 'Sizi seviyoruz' sözünün ne anlama geldiğini bir türlü anlayamadık, derken anladık ki gerçekten, bizi seviyorlar. Bizi; Maraş, Çorum, Sivas, Malatya, Gazi'de sevdiler. Öylesine sevdiler ki; bizlere katliamı, katillerimizi zaman aşımını bahşettiler” dedi. Balkız, Sivas katliamı davasının zaman aşımıyla düşürülmek istemesine karşı herkesi görevi çağırdı, katilin cezalandırılması istedi. Balkız, AKP Hükümetinin sahte Alevi açılımını protesto etti.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği: Bu ülkenin gerçeğiyiz

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş de, AKP eliyle sürdürülen asimilasyon politikalarını protesto etti. Gümüş, Alevi köylerine cami yaptırılmak istendiğini hastırlattı, Alevilerin bu yolla da yok sayılmak istendiğini belirtti. Gümüş, “Buz bu ülkenin gerçeğiyiz ve varız” diyerek asimilasyona tepki gösterdi. Gümüş, Madımak'ın müze yapılması taleplerini yineledi, “Kendi karanlık tarihlerinden korkuyorlar. Yüzleşmekten korkuyorlar” şeklinde konuştu. Gümüş, “Ayna'ya baktıkları zaman kendi karanlıklarını görecekler” dedi, aynı karanlık ellerin, Gazi ve Ümraniye'de ve Uğur Kaymaz'ı katledenlerle aynı el olduğunu vurguladı.

Ferhat Tunç ve Edip Akbayram'ın ezgileri ile son bulan mitingde sık sık, “AKP şaşırma sabrımızı taşırma”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “AKP, elini inancımdan çek”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Çorum, Sivas, Gazi hesabı sorularacak” “Sivas'ın ışığı sönmeyecek” sloganları atıldı. Mitingde, KESK ve DİSK'in 29 Kasım'da Ankara düzenleyeceği merkezi “Krize, işsizliğe, yoksulluğa ve zamlara karşı emek, barış ve demokrasi” mitingine katılım çağrısında bulunuldu.

ATILIM - 10 Kasım 2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.