Ankara'da "zorunlu işkence" protestosu...

Ankara'da "zorunlu işkence" protestosu...

Ankara'da "zorunlu işkence" protestosu...(06.09.08) – Alevi Bektaşi Federasyonu’na bağlı örgütleri “zorunlu din derslerinin...

A+A-

Ankara'da "zorunlu işkence" protestosu...Ankara'da "zorunlu işkence" protestosu...

(06.09.08) – Alevi Bektaşi Federasyonu’na bağlı örgütleri “zorunlu din derslerinin kaldırılması” talebiyle İstanbul, İzmir, Malatya, Adana ve Torbalı’da gerçekleştirdikleri eylemlerin ardından bugün Ankara’da merkezi bir oturma eylemi yaptılar.

Alevi Bektaşi Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği öncülüğünde gerçekleştirilen açıklama Güvenpark’taki oturma eylemiyle devam etti. Alevi örgütleri zorunlu din dersi uygulamasının Alevilerin asimilasyonu anlamına geldiğini söylediler.

Çocuklar ders-baba arasında!

ABF, PSAKD ve Aleviler Birliği pankartlarının açıldığı eylemde ABF adına basın açıklamasını Ali Balkız okudu. Zorunlu din dersi uygulamasıyla Alevi çocuklarının din derslerinde anlatılanlarla bu çocukların babalarının anlattıkları arasında kalacağını şu sözlerle dile getirdi:

“Zorunlu din derslerine hayır diyoruz. İşte okullar yine açılıyor. Çocuklarımız için zulüm günleri yine başlıyor. Çocuklarımız yine din dersi öğretmenlerinin anlattıkları ile babalarının anlatıp öğrettikleri arasında kalacaklar, yine ‘hangisi doğru’ diye şaşıracaklar.”

ABF Başkanı Balkız’ın açıklaması zorun din derslerine karşı ileri sürdükleri talepleri sıralamasıyla devam etti.

-Din dersinin müfredatının yeniden yazılması

-Pozitif, akılcı, tarafsız, çağdaş ve bilimsel içerikli olması

-Bütün din ve inançlarıtanıtıp öğretmesi

-Dinler tarihi, Din Sosyolojisi, Din Kültürü konularını içermesi

-Alevilik de öğretilmeli, Alevilikle ilgili bölüm Alevi kurumlarının belirlediği eğitimcilerce yazılmalıdır ve her halükârda seçmeli olmalıdır. Seçme işlemi, her öğretim yılı başında, öğrenci velisinin ‘Bu dersi velisi olduğum öğrencimin almasını istiyorum’ biçiminde belirlenmeli

Din dersi zorunlu işkence…

PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş’ün de söz aldığı açıklamada Alevilerin asimilasyonu için 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında din derslerinin zorunlu hale getirildiği bunun yanında Ekim 2007’de alınan AİHM kararıyla zorunlu din dersi uygulamasının “eğitim hakkının” ihlali olduğu belirtildi. Taleplerinin uluslararası hukuk açısından da geçerli olduğunu ekledi.

Eylem boyunca, “AKP halka hesap verecek”, “zorunlu din dersleri kaldırılsın”, “Yargı kararı uygulansın” sloganları atıldı. Taşınan dövizlerde “Madımak müze olsun", “zorunlu din dersleri kaldırılsın” ve “Alevi inancına özgürlük” talepleri yer aldı. Eyleme yaklaşık 250 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara - 06.09.2008

Din dersine karşı oturma eylemi

Pir Sultan Abdal Derneği üyesi bir grup, zorunlu din derslerinin kaldırılması talebiyle oturma eylemi yaptı.

ANKARA - Güvenpark’taki eyleme katılanlar, “Zorunlu Din Dersi Kaldırılsın”, “İnancıma, Kültürüme Öğretime Karışma” yazılı dövizler taşıdılar ve alkışlar eşliğinde çeşitli sloganlar attılar. 

Burada, grup adına açıklama yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, zorunlu din dersinin içeriği ve müfredatının uygulama biçiminin temel bir insan hakları ihlali olduğunu savundu. Alevi ve “din dersi”ni almak istemeyen öğrencilere bir “anayasal zorunluluk” olarak bu dersin okutuluğunu öne süren Gümüş, “Zorunlu din dersi Alevi çocukları için zorunlu bir işkencedir” dedi.

AK Parti Hükümeti’nin iktidarda olduğu yıllar boyunca Alevilere yönelik olarak yok sayma, ayrımcılık, hukuksuzluk politikası uyguladığını iddia eden Gümüş, “AKP’nin Alevi açılımı diye kamuoyuna yutturmaya çalıştığı şeyin anlamı cemevini yıkım, Alevi çocuklarına asimilasyon ve Alevi esnafa da dayaktır” diye konuştu. Gümüş, velilere seslenerek, okulların açılmasının ardından zorunlu din dersinin kaldırılması yönünde dilekçe vermelerini istedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ise İstanbul, İzmir, Malatya, Adana ve Torbalı’da düzenledikleri eylemlerini Başkentte sürdürdüklerini ifade etti.

Milli Eğitim Bakanlığının haftada bir saatlik din dersini iki saate çıkarmanın hazırlığını yaptığını anlatan Balkız, şöyle dedi: “Bu dersin müfredatı yeniden yazılmalıdır. Pozitif, akılcı, tarafsız, çağdaş ve bilimsel olmalıdır. Bütün din ve inançlar tanıtılıp öğretilmelidir. Dinler tarihi, din sosyolojisi, din kültürü konularını içermelidir. Elbette Alevilik de öğretilmelidir. Alevilikle ilgili bölüm Alevi kurumlarının belirlediği eğitimcilerce yazılmalıdır ve her halükarda seçmeli olmalıdır. Seçme işlemi, her öğretim yılı başında, öğrenci velisinin ‘Bu dersi velisi olduğum öğrencimin almasını istiyorum’ şeklinde olmalıdır.”

Balkız da velilerin, örnek mahkeme kararlarını göz önüne alarak dava açmalarını istedi.

Eyleme, çeşitli sivil toplum kuruluşları, bazı sendikalar ve siyasi parti üyeleri de destek verdi.

NTV - AA - 06 Eylül 2008 Cumartesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.