AP önünde Madımak gösterisi

AP önünde Madımak gösterisi

AP önünde Madımak gösterisi Sivas-Madımak katliamında hayatını yitirenler Strasbourg'da Avrupa Parlamentosu önünde düzenlenen...

A+A-

AP önünde Madımak gösterisi AP önünde Madımak gösterisi

Sivas-Madımak katliamında hayatını yitirenler Strasbourg'da Avrupa Parlamentosu önünde düzenlenen bir gösteriyle anıldı.

BRÜKSEL - Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu üyesi yaklaşık 500 kişilik bir grup Avrupa Parlamentosu binası önünde 2 Temmuz 1993 tarihinde meydana gelen Madımak katliamıyla ilgili olarak Türkçe, Fransızca, İngilizce ve Almanca basın açıklaması yaptı. Katliam, "insanlık tarihinde kara bir leke ve utanç günü" ve "şeriatçı bir ayaklanmanın provası" olarak tanımlandı.

Açıklamada, "Çağdaş, laik, demokratik bir Türkiye için, karanlık düşünceye, gericiliğe, ırkçı ve faşist zihniyete karşı, Avrupa Parlementosuna gelecek olan Türkiye yetkililerine ve siyasetçilerine levhalar ile 'Türkiye’nin Avrupa yolu, Sivas-Madımak’tan geçer' diyerek yol göstermeye devam edeceğiz. 'Türkiye’nin Avrupa yolu Sivas-Madımak’tan geçer' çağrımızı bir kez daha AKP hükümetine hatırlatıyor, Avrupa Parlementerlerinin bilgilerine sunuyor ve bütün kamoyu ile paylaşıyoruz" ifadelerine de yer verildi.

Gösteriye Fransa, Almanya, Belçika ve İsviçre'den Avrupa Alevi Dernekleri Konfederasyonu üyeleri katıldı. Göstericiler, katliamda hayatını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu pankartlar taşıyıp, katliamın gerçekleştyiği Madımak otelinin müze olması talebinde bulundular. Bu taleple ilgili bir dosyayı da Avrupa Parlamentosu'na ilettiler.

Kayhan Karaca NTV - 2 Temmuz 2009

AP önünde Madımak gösterisi

Avrupa yolu Madımak'tan geçer

Sivas'ta 2 Temmuz 1993 tarihinde yaşanan Madımak katliamın 16. yıldönümü münasebetiyle Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonları dün Strasbourg AP binası önünde bir eylem düzenledı.

Fransa, Almanya, İsviçre, Belçika'dan gelen 300-350 civarında vatandaşın destek verdiği eylemde Madımak Oteli'nde 16 yıl önce yaşananların unutulmaması istendi.

Eylemciler, "Sivas-Madımak müze olacak', 'Türkiye'nin AB yolu Madımak'tan geçer', 'Madımak katliamı unutturulamaz' yazılı pankart ve dövizler taşındı.

Eyleme ev sahipliği yapan Fransa Alevi Birlikleri Federasyon (FUAF) Başkanı Durak Arslan, "Bugün burada bize destek veren Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ve tüm canlara teşekkür ediyorum. Madımak'ta 35 canımız şeriatçılar tarafından yakıldı. Madımak müze olsun talebiyle bir milyondan fazla imza meclise gönderildi. Hiç bir cevap alamadık" dedi.

Türkçe, Fransızca, Almanca ve İngilizce okunan basın bildirisinde, Alevilere yönelik haksız uygulalar ve Madımak faillerinin Avrupa'da yaşamasına izin verilmesi eleştirildi.

Madımak'ta ölenlerin anısına bir dakia saygı duruşu yapıldıktan sonra, isimleri hep bir ağızdan okunarak 'burada' diye seslenildi.

Başkan Arslan, Aleviler'in sorunlarının yer aldığı dosyayı AP yetkililerine verdi. AP binası önüne siyah çelenk bırakıldı.

Kaynak: hurriyet.de / Levent GÜNDÜZ - 2 Temmuz 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.