Araştırmacı Yazar Rıza Duran Hakk’a yürüdü

Araştırmacı Yazar Rıza Duran Hakk’a yürüdü

Araştırmacı- Yazar Rıza Duran, Sivas Zara Göktepe Köyü'nde Hakk'a yürüdü. Araştırmacı-Yazar Rıza Duran Hakk'a yürüdü.

A+A-

Araştırmacı-Yazar Rıza Duran Hakk’a yürüdü. Sivas’ın Zara ilçesine bağlı Göktepe Köyü’nde Hakk’a yürüyen Duran, özellikle Koçgiri coğrafyası, tarihi konularında çok özenli ve değerli araştırmalar yapan biriydi.

“BİRÇOK YAZAR ONUN ARAŞTIRMALARINDAN YARARLANDI”

Duran’ın Hakk’a yürüdüğünü duyuran Koçgiri Kültür Derneği Yönetim Kurulu, Duran’ın ölümüne ilişkin şunları paylaştı:

“Rıza Duran’la birlikte alçak gönüllülüğün, paylaşımcılığın, araştırmacı titizliğin ve insani sorumluluğun bir örneğini de yitirdik. O kadar alçakgönüllüydü ki yazarlarından birisi olduğu ABEŞ (Şerefiye) Bölgesi Tarih Kültür Etnisite kitabında kendisini, “Sivas/Zara Göktepe’de doğdu. Çeşitli dergilerde makaleleri yayınlandı. Yakın ve yerel tarih ve azınlıklarla ilgili araştırma ve arşiv çalışması yapmaktadır. Özellikle resmi tarih anlatılarının içinde barındırdığı çelişkileri, resmi tarihe ait belgeler üzerinden açığa çıkaran incelemelerine devam etmektedir” biçiminde dört cümle ile anlatmakla yetinmişti. Oysa Türkiye’de azınlıkların ve ötekilerin tarihiyle ilgili çalışan birçok akademisyen ve yazar, O’nun araştırmalarında ulaştığı belge ve tanıklıklardan yararlanmış ve çalışmalarında yer vermişti. Yani O kalemiyle konuşurken bile sessiz kalmayı bir erdeme dönüştürebilmişti.

“YOKLUĞUNU HER AN HİSSEDECEĞİZ”

Arkadaşımız, yoldaşımız ve çalışma arkadaşımız Rıza Duran son olarak 19. Yüzyıl (1830-1840) Koçgiri nüfus defterleri temelinde yürütülen kitap çalışmasının yazım grubu üyesi olarak seyyahların, misyonerlerin, diplomatların anlatılarında ve tarihi kroniklerde Koçgiri bölümünün yazımı için çalışmaktaydı. O’nun yokluğunu her an hissedeceğiz, O’nu arayacağız ve çok özleyeceğiz. O’na sözümüz olsun: Çalışmasını bıraktığı yerden alacağız, tamamlayacağız ve ulaşmasını istediği insanlara ulaştıracağız. Mücadelesini, emeğini anılarını çoğaltacağız.Başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerine, arkadaşlarına, yoldaşlarına ve Koçgirililere sabır diliyoruz.”

(HABER MERKEZİ)

Araştırmacı Yazar Rıza Duran Hakk’a yürüdü

Araştırmacı Yazar Rıza Duran Hakk’a yürüdü

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.