Ardahan Hanak Alevi köyleri

Ardahan Hanak Alevi köyleri

Ardahan'a gelen ilk yoğun Kızılbaş kitlesini Ardahan'ın Damal ve Hanak dağlarına ve ormanlarına sığınan Kızılbaşlar-Aleviler oluşturmaktadır.

A+A-

Yani Damal resmi internet kynaklardan ve kimi sitelerde yazıldığı gibi Ardahan ve Damal Alevileri gönüllü olarak gelen Dulkadir Alevilerinden değil; sürgün gelen, katliamından kaçan Alevilerdir. Katliamından kurtulmak için Damal'a ve Hanak'a gelen Alevilerin ezici çoğunluğu Oğuz Türkmenlerindendir.

800-1000 yıllarında Müslüman Arap ordularının Orta Asya'daki Türk katliamlarından kaçıp Horosan-İran'a, ordan kısmen Kuzey Irak'a, Kuzey Irak'tan Maraş-Antep'e bu bölgelerden de Ardahan'a gelmişlerdir.

Bu Kızılbaş Aleviler (Dadalı-Dedeli Türkmenleri) Selçuklulara (1240 Babai Ayaklanması) ve Osmanlılara ( Şah İSmail'in yanında yer alma) karşı ayaklanmalara katılmışlardır. Daha sonra 1600'lerde (Kuyucu Murat'ın katliamlarından ve müftülerin karalamarından kurtulmak için) Diyarbakır ( Hamdullah Efendinin fetvaları vs.) ve Amasya bölgelerinden, 1800'lerde Ege'de ki katliamından ve zorla yerleşik yaşama geçirme girşiminden kurtulmak için Kızılbaşların bir bölümü gene dağlık ve ormanlık olana Damal'ın tümüne, Hanak'ın kimi köylerine (Gundi ve Gülistanlılar 1800-1900'lerde Osmanlı'nın Dersim katliamından kaçarak) Göle'nin dört köyüne Ardahan'ın bir iki merkez köyüne sığınır.

Hanak İlçesi ve Köyleri

1.Merkezde birkaç esnaf ailesinin dışında Alevi nüfus bulunmamaktadır.

2.Koyunpınar (Saskara)

3.İncedere

4.Çimliçayır

5.Çavdarlı

6.Çat köyü

7.Güneşgören

8.Çiçeklidağ

9.Serinkuyu

 

Not: Hanak Alevilerinin tamamı Türkmendir.
Resim: Koyunpınar (Saskara köyü

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.