Aşık Veysel Kültür Derneği'nden "Takke"ye Tepki

Aşık Veysel Kültür Derneği'nden "Takke"ye Tepki

Aşık Veysel Kültür Derneği'nden "Takke"ye TepkiAşık Veysel Kültür Derneği Basın AçıklamasıŞarkışla’da...

A+A-

Aşık Veysel Kültür Derneği'nden "Takke"ye TepkiAşık Veysel Kültür Derneği'nden "Takke"ye Tepki

Aşık Veysel Kültür Derneği Basın Açıklaması

Şarkışla’da bulunan Âşık Veysel Parkına konulan sözde Âşık Veysel heykelinde, Cumhuriyet ozanına takke giydirildiğini üzüntü ile yazılı ve görsel basınımızda hayretler içinde izliyoruz.

Âşık Veysel hem fiziki olarak, hem de giyim tarzı olarak kendisine hiç benzemeyen bu heykelle kamuoyu algılamasına farklı olarak sunulmak istenmiştir. Toplum içerisine ve konserlerine kıyafet devrimine uygun olarak başında fötr şapka ve düzgün kıyafetle çıkan Âşık Veysel’e takke giydirilmesi son derece çirkindir ve anlamlıdır. Bundan sonraki aşama her halde Cumhuriyet ozanına yeşil sarık ve cüppe giydirilerek elindeki sazın yerine asa ile tespih konulması olacaktır.

Bu da göstermektedir ki Dünya’nın önde gelen üniversitelerinde adına kürsü açılan çağdaş, halkı ile tercümansız anlaşan türkü üstadı, halk şairi ve Cumhuriyetin kanun ve kazanımlarına yürekten bağlı Âşık Veysel toplumu gericileştirme çabalarına alet edilmek istenmektedir.

Bu nedenle; Âşık Veysel’in heykeli olduğu iddia edilen hilkat garibesinin Âşık Veysel parkında sergilenmesine seyirci kalamayacağımızı, bu heykelin derhal kaldırılarak yerine Âşık Veysel’i ve Atatürk ilkelerinden ve laik Cumhuriyetten ödün vermez felsefesini yansıtan bir heykel konulması için yasal yollardan gerekli tepkiyi göstereceğimizi kamuoyuna duyururuz.

Âşık Veysel yaşam tarzı, özü ve sözü ile kamuoyunca bilinmektedir. Onu özünden ve sözünden ayırmaya kimsenin gücü yetmeyecektir.         

Hüseyin UÇURAN
Aşık Veysel Kültür Derneği Başkanı

KAYNAK : Alevihaber.com - 31 Temmuz 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.