Aşık Veysel'e Takke Giydirdiler

Aşık Veysel'e Takke Giydirdiler

Aşık Veysel'e Takke GiydirdilerTürkülerinde kendi özgü bir içtenlikle doğadan insan sevgisine hemen her konuyu işleyen halk ozanı...

A+A-

Aşık Veysel'e Takke GiydirdilerAşık Veysel'e Takke Giydirdiler

Türkülerinde kendi özgü bir içtenlikle doğadan insan sevgisine hemen her konuyu işleyen halk ozanı Âşık Veysel Şatıroğlu’nun anısına yaptırılan heykeli kavga çıkardı. Şatıroğlu’nun memleketi Sivas’ın Şarkışla ilçesinde kendisiyle aynı adı taşıyan parktaki heykeli yıktırılarak yerine ‘Takkeli Heykel’’ dikildi.  Ozanın kendisine benzemeyen ve takke giymiş heykeline tepkiler yükselirken, BBP’li Belediye Başkanı ‘Takke, Veysel’in yaşamında var’’ dedi.

Şarkışla’da geçtiğimiz günlerde ‘Uluslararası Âşık Veysel Âşıklar Bayramı’ düzenlendi. İki gün süren etkinlikte, ozanın adını taşıyan parkta yaptırılan yeni heykeli de açıldı ancak tepkiye neden oldu. Gazeteport’un haberine göre, Âşık Veysel’in akrabası ve Sivrialan Kültür-Dayanışma Derneği Başkanı Memduh Süzer’in, yaptığı açıklamada yeni heykelin ozana hiç benzemediğini vurguladı.

‘BEKTAŞİ KÜLTÜRÜYLE YETİŞTİ’

Süzer, ‘’Veysel, hiçbir zaman sokaklar başında takkeyle dolaşmadı.  Daha çok fötr ve kasket takmış bir halk ozanıdır. Onu böyle hatırlatılma uğraşı doğru değildir. Âşık Veysel’i bir yere çekmeye çalışıyorlar. Elbette Veysel de inançlı ve Müslüman’dı. Ama takke veya benzeri bir şey takmazdı. Çünkü o halk ozanıdır, dolayısıyla ırk ve mezhep ayrımına karşı çıkmış, Bektaşi kültürüyle yetişen bir insandır” dedi.

Durumu ilgililere anlattığını ve “Yeni heykel getirin değiştirelim” cevabı aldığını belirten Süzer, “Bu heykel mutlaka kaldırılmalı. Kültür Bakanlığı da harekete geçmeli. Keşke dernek olarak ekonomik durumumuz iyi olsa da, yerine ona benzeyen bir heykeli biz koyabilsek” diye konuştu.

Şarkışla’nın BBP’li Belediye Başkanı Kasım Gültekin, heykele yönelik tepkilerin yersiz olduğunu belirtirken, şunları söyledi: "Takke, halk insanı olduğu için Veysel’in yaşamında da var. Kimse ‘takmadı’ diyemez. Bu heykel, Etnografya müzesinden getirilecek bronzdan yapılan yeni bir heykelle değiştirilecek. Değişecek ama takkeden falan değil. Bronz daha kalıcı olduğu için değiştirilecek. Mevcut heykeli eleştirenler, ozana benzeyen heykeli getirsin, bizzat ben kaidesine yerleştireceğim.”

Âşık Veysel’in takkeli heykeli için sanatçılar ne dedi?

Tolga Sağ

Oradaki zihniyet, bizim değerlerimizi kendilerininkiyle örtüştürüp tarihi saptırmaya yönelik. Düzenlenen anma etkinlikleri Âşık Veysel’i ifade etmiyor. Biz bu durumun şiddetle karşındayız. Bu Âşık Veysel’in değerlerine çok çirkin bir saldırıdır.

Ali Asker

Ozan Âşık Veysel’e takke takarak kendi hacı hocalarına benzetmeye çalışıyorlar. Bu yapılan halkın değerlerine saygısızlıktır. Halk ozanına takke giydirmek onlara düşmemiştir. Halka ve onun ozanına saygı duymalıdırlar.

Ali Balkız

Âşık Veysel’in sahiplendiği değerler, savunduğu fikirler, çaldığı saz, söylediği söz dünyayı kapsadığını düşündüğümüz Alevi felsefesinden de daha üstün bir felsefedir.

Biz Aleviler bile Âşık Veysel’i böyle bir konumda değerlendirirken zındıkın biri çıkıp o ulu kişinin başına takke geçirmeye kalkışması sadece Âşık Veysel’e ihanet değil, bütün insanlık alemine ihanettir.

Yavuz Top

Âşık Veysel’in kafasına konan  takke yakışıksızdır. Âşık Veysel’in alışılmış tek resmi vardır o da fötrşapkadır. Şapka devrimininden sonra Âşık Veysel hep fötr şapka takmıştır. Yapılan Âşık Veysel heykeli uyduruktur. Âşık Veysel’in duygusuna ve düşüncesine saygısızlıktır. Âşık Veysel’e yakışacak şey fötr şapkadır. Bu ozanımıza yapılan saygısızlıktır. Böyle bir saygısızlık yapacaklarına hiç heykel yapmasınlar daha iyi.

Cİhan Eligüzel - Çağlar Yuvarlak
BİRGÜN - 29 Temmuz 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.