"Aşık Veysel'e takke giydirmek aymazlıktır"

"Aşık Veysel'e takke giydirmek aymazlıktır"

"Aşık Veysel'e takke giydirmek aymazlıktır"Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Ali Balkız, Şarkışla'da üç ay önce...

A+A-

"Aşık Veysel'e takke giydirmek aymazlıktır""Aşık Veysel'e takke giydirmek aymazlıktır"

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Ali Balkız, Şarkışla'da üç ay önce kaldırılan Aşık Veysel heykeli yerine yaptırılan takkeli heykele sert tepki gösterdi. Balkız, yaptığı yazılı açıklamada, fötr şapkasız Aşık Veysel resminin yok denecek kadar az olduğunu belirtti ve Aşık Veysel'e benzemeyen takkeli bir heykeli sunmayı 'ayvazlık' olarak nitelendirdi.

Ankara- Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Ali Balkız, basında büyük yer bulan Şarkışla'da yaptırılan 'Takkeli Aşık Veysel' heykeline büyük tepki gösterdi.

Yaptığı yazılı açıklamada, Anadolu Alevi müziğinin temsilcilerinden biri olan Aşık Veysel'in kılık kıyafetine müdahale edildiğini belirten Balkız, selamlaşma biçiminden konuşmaya, saç ve bıyık şeklinden giyim tarzına kadar Türkiye'yi giderek muhafazakar bir zemine oturtmaya çalışan "siyasal İslamcı zihniyete' dikkat çekti.

Balkız şöyle devam etti:

"Aşık Veysel insanı merkeze alan dünya görüşüne uygun olarak davranan ve giyinen bir ozandı. Aşık Veysel'den bugüne kalan bütün resimlerde ve görüntülerde, ütülü takım elbisesi, başında fötr şapkası, elinde piposu öne çıkar. Fötr şapkasız Aşık Veysel resmi yok denecek kadar azdır. Yalnızca sevenleri tarafından değil, kamuoyunda bu kadar bilenen Aşık Veysel resmi varken, Aşık Veysel'e tip olarak da hiç benzemeyen, saz tutuş şekli bile başka olan ve takke takan birini Aşık Veysel olarak sunmak tam bir aymazlıktır. Bırakın Pir Sultan heykelini sokaklarda sürükleyenleri, ozanlar heykelini yıkanları, dün Aşık Veysel'in heykelinin dikilmesini istemeyenlerin, bugün ona takke giydirenlerle aynı zihniyette oldukları görülüyor. Alevi Bektaşi kültüründen gelen, uzun süre Köy Enstitülerinde bağlama öğretmenliği yapan, Cumhuriyetin aydınlanmacı sembollerinden biri olan Aşık Veysel'e de 'takke' ile müdahale etmeye çalışanları kınıyoruz. Bütün bunlardan dolayı, Alevi Bektaşi Federasyonu olarak 'bu dava insanlık davasıdır' diyen Aşık Veysel'i bile muhafazakar göstermeye çalışan bu girişime 'dur' diyoruz. Bu zihniyetin değerlerimz ile oynamasına izin vermeyeceğimizi ilan ediyor ve Kültür Bakanlığı başta olmak üzere, Sivas Valisini, Şarkışla Kaymakamı'nı göreve davet ediyoruz: Değerlerimize saygısızık anlamına gelen ve Aşık Veysel'le alakası olmayan bu heykeli derhal kaldırtın ve Aşık Veysel'in gerçek heykelini tekrar yerine diktirin."

Cumhuriyet Haber Portalı - 29 Temmuz 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.