Asimilasyon Enstitüsü Kuruluyor

Asimilasyon Enstitüsü Kuruluyor

Haydi ‘dede’ler okula Alevilik camiasında geniş yankı yaratacak bir “reform” projesi hazırlandı. Abdal Musa Vakfı, Alevilik’te...

A+A-

Asimilasyon Enstitüsü KuruluyorHaydi ‘dede’ler okula

Alevilik camiasında geniş yankı yaratacak bir “reform” projesi hazırlandı. Abdal Musa Vakfı, Alevilik’te dinsel hiyerarşinin başında bulunan dedelerinin “soydan gelme” geleneğini sona erdirmeyi hedefleyen projeyi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sundu. Gül’ün incelemeye aldığı projeye göre Alevi dedeleri için enstitü kurulacak, dedeler bu enstitüde sınavla belirlenecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı Muharrem iftarını düzenleyen Abdal Musa Vakfı, “Alevi Enstitüsü”nü Antalya’nın Elmalı ilçesi Tekke Köyü’nde kurmayı planlıyor.

HER KONUDA EĞİTİM

Enstitü, Akdeniz Üniversitesi’ne bağlı olarak hizmet verecek. Akademisyenlerin ders vereceği enstitüde, Alevi din adamı olmak isteyen gençler öğrenim görebilecek. Enstitüde, Aleviliğin kökeni, tarihsel gelişimi, Türkiye’de ve dünyada Alevilik, Aleviliğin kolları, Alevi ve İslamiyet, dedelik makamı gibi konularda öğrenciler eğitilecek.

Dedelerin soydan gelme geleneğini ortadan kaldırmak istediklerini belirten Abdal Musa Vakfı Başkanı Ali Tören, “Alevi Enstitüsü” konusunda AKŞAM’a şunları söyledi: “Dedeliği daha bilimsel ve daha demokratik bir zemine oturtmak istiyoruz. Projemiz bunu içeriyor. Projemizi hazırlayıp, sayın Cumhurbaşkanımıza sunduk.

GÜL PROJEYİ İNCELİYOR

Kendisi de bize ‘Alevilik ülkemizin zenginliğidir’ dedi, projemize destek olacağını söyledi. Şu anda projeyi inceliyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımız ayrıca, yine Tekke Köyü’nde Hazreti Fatıma Aşevi’nin kurulması için de destek oldular. Bunu kurmak üzereyiz.”

Ali Ekber ERTÜRK / ANKARA
AKŞAM - 01 Ocak 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.