Asimilasyon sonucu özünü kaybeden bir Alevi Köyü

Asimilasyon sonucu özünü kaybeden bir Alevi Köyü

Köyümüzün kuruluşu ve ilk muhtardan itibaren 1930’lu yıllara kadar kimlerin yönettiği hakkında sağlıklı bilgilere ulaşabilmek için arşiv kayıtlarının...

A+A-

Köyümüzün kuruluşu ve ilk muhtardan itibaren 1930’lu yıllara kadar kimlerin yönettiği hakkında sağlıklı bilgilere ulaşabilmek için arşiv kayıtlarının incelenmesi gereğine bir kez daha işaretle, köyümüzün adı üzerinde rivayetten başkaca bir bilgi bulunmamaktadır. Eski “Huplu” adının Arapça “hub: güzel; hublu: güzeli çok anlamında olduğu, birçok yaşlımız tarafından da rivayet edilir.
Atatürk’ün dil devrimine istinaden Arapça, Farsça, Rumca yer adları değiştirilirken Huplu adının Kutluca olarak değiştiği herkesçe bilinmektedir.


İsim:  kutluca-koyu.jpg  Görüntüleme: 2  Büyüklük:  80.8 KB (Kilobyte)
Köyümüzün 1933 öncesine ait bilgileri, örneğin ne zaman kurulduğu, ne zaman muhtarlık olduğu, ilk muhtar kimdir soruları merak uyandırmakla birlikte genel bilgi ve söylentilere bakılarak şunları rahatlıkla yazabiliriz.

-Yöremize Kıpçak Türkleri başta olmak üzere Çeçen, Tatar, Gürcü ve bazı Kafkas kavimlerinin tarih içinde gelip yerleştikleri birçok kaynak içinde yazılıdır.
-Rahmetli Prof. Dr. Mehmet Eröz’ e göre Görele-Kürtün-Vakfıkebir üçgeni içinde yaşayan herkes Oğuzların Çepni boyuna mensuptur. 60 lı yılların başında yöremizi köy köy dolaşmış, Kutluca’ya da gelmiş ve tespitlerini “Türkiye’de Alevilik Bektaşilik” isimli kitabına yazmıştır. Ancak Prof. Dr. Faruk Sümer ‘e göre Toros tahtacıları ve Kazdağı’ndaki Balıkesir Çepnileri bizim dede bir kardeşlerimiz olup Sünni değildirler.
-Bizim Çepni kadınlarımız çaylıkta, fındıklıkta, yayla yolunda, düğünde-horonda hep erkeğinin yanındadır, kol koladır. Diğer Sünnilerde olduğu gibi bizde haremlik selamlık var mıdır?
-Köyümüze (Osmanlıda karye,Huplu karyesi) ilk gelip yerleşen Ömer Reis ve Molla Veli olduğu rivayet edilir. Daha sonradan Kürtün’den Deli Mehmet in (Demirci) ve Akçaabat’tan Kalaycı’ların geldiği bilinmektedir. Gıdak ve Kaptanoğlu (Kara) sülalesinin Şalpazarı Karakaya köyünden gelip yerleşmeleri oldukça yakın bir tarihtir. Osmanlı döneminde bu günkü Resullu köyünün de Huplu Karyesine dahil olduğu görülmüştür.
-Arşivlerdeki Osmanlı tahrir defterlerinden Huplu karyesine ait olanının incelenmesi bize daha kesin bilgiler aktaracaktır.

Bu bilgileri aktaran Köyü Tarih bazında ve Yaşamsal bazda incelediğimizde eskiden Alevi bir Köy olduğu, fakat daha sonra maalesef Sünni İslamın Asimilasyonuna yenik düştüğünü görebiliyoruz.

Köy Trabzon İli, Beşikdüzü İlçesi - Kutluca Köyümüzdür.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.