'Asimilasyon var' kampanyası başlıyor

'Asimilasyon var' kampanyası başlıyor

'Asimilasyon var' kampanyası başlıyorAleviler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 yıl önce Almanya’da söylediği “Asimilasyon insanlık suçudur”...

A+A-

'Asimilasyon var' kampanyası başlıyor'Asimilasyon var' kampanyası başlıyor

Aleviler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 yıl önce Almanya’da söylediği “Asimilasyon insanlık suçudur” sözlerini örnek alarak tüm Türkiye’de kampanya yapmaya hazırlanıyor

Hükümetin Alevi açılımını yürüten Devlet Bakanı Faruk Çelik’in; açılım kapsamında tartışılmasına rağmen zorunlu din dersleri ile ilgili protesto eylemine “Ne derdiniz var din dersiyle” diye tepki göstermesi, Alevi örgütlerinin önemli kesimiyle hükümetin temasını tamamen kopardı.

Açılım kapsamında oluşturulan zorunlu din dersleri komisyonunun hiçbir sonuç vermediğini belirten Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, zorunlu din dersleri ile ilgili protestolarını “asimilasyon” vurgusuyla sürdüreceklerini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 yıl önce Almanya’da söylediği “Asimilasyon insanlık suçudur” sözlerini örnek aldıklarını belirten Gümüş, tüm Türkiye’de “Zorunlu din dersi asimilasyondur, asimilasyon da insanlık suçudur” yazılı afişleri asacaklarını kaydetti.

Çelik’in sözlerini Milliyet’e değerlendiren Gümüş, “AKP’nin ikiyüzlü politikası ortaya çıktı. Bizim kimsenin dini imanıyla sorunumuz yok. Bizim sorunumuz din derslerinin zorunlu olarak Alevi çocuklarına okutulması ve bu derslerin Alevi kültürünü içermemesi” dedi. Gümüş, açılıma rağmen eşit yurttaşlık ile ilgili taleplerinin çözülmediğini belirterek, “AKP’nin iktidar olduğu dönemde çocuklarımız daha fazla dışlanmaya maruz kaldı. 81 validen biri Alevi, 81 il emniyet müdüründen biri Alevi” dedi.

Dağa çıkmaya zorluyorlar

Çelik’in sözlerine, “Biz dinden bir şey istemiyoruz, din dersine ilişkin söylemde bulunuyoruz” karşılığını veren ABF (Alevi Bektaşi Federasyonu)  Başkanı Ali Balkız ise, “AKP’nin hak arayan kesimler için güvensiz olduğunu biliyorduk. Alevi çalıştaylarına da bu yüzden devam etmedik. AKP herkesi hüsrana uğrattı” dedi.

'Asimilasyon var' kampanyası başlıyor

ASİMİLASYON

Sosyolojide çoğunluk veya erk sahibinin baskısıyla, farklılık gösteren grupların, bunların kültür birikimleri ve kimliklerinin, baskın yapı içinde eriyerek yok olmasına deniliyor.

12 Ekim 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.