Asimilasyona Karşı 'Munzur Baba'

Asimilasyona Karşı 'Munzur Baba'

Asimilasyona Karşı 'Munzur Baba'Alevi-Kızıllaş kültürünü simgeleyen ve Dersim coğrafyasında  yüz yıllardır dilden...

A+A-

Asimilasyona Karşı 'Munzur Baba'Asimilasyona Karşı 'Munzur Baba'

Alevi-Kızıllaş kültürünü simgeleyen ve Dersim coğrafyasında  yüz yıllardır dilden dile aktarılarak günümüze ulaştırılan Munzur Baba Efsanesi belgesel oldu. Munzur Baba'nın Dersim halkına bir miras olarak bıraktığı belgesel İstanbul’da izleyiciyle ilk defa buluştu

Dersim coğrafyasında kök salmış Munzur Baba Efsanesi belgesel oldu. Araştırmacı- yazar Turabi Selçuk ve Sanatçı Mehmet Özcan tarafından ele alınan belgesel, Taksim Hill Otel’de izleyici ile buluşturuldu. "Hac-helva" temalarıyla yanlış aktaranlara bir cevap niteliğini taşıyan belgesel, devlet tarafından hedef alınan Kızılbaş-Alevi kültürünün gerçekliğine ışık tutuyor.

‘BELGESEL ASİMİLASYONA CEVAP’

Gösteri galasında izleyicilere seslenen filmin senaristi Turabi Saltık, belgeselin Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde Dersim halkına yaşatılan inkar ve imha politikalarına cevap niteliği taşıdığını ifade etti. Tarihin Dersim'e adil davranmadığını hatırlatan Saltık,  ’Dersimliler mücadele ve direnişleriyle asimilasyona cevap vererek inanç ve kültürlerine sahip çıktılar’’ dedi. Belgesel filmin yönetmeni Mehmet Özcan ise, Dersim kültürünün asimile edilmeye çalışıldığı ve buna karşı durmak için belgeseli oluşturdukları söyledi.

TÜRKÇE ÇEKİME ELEŞTİRİ

Belgeselin Türkçe çekilmesini eleştiren TUDEF Genel Başkanı Özkan Tacar ise, '' Keşke yaşananları anadilimizle aktarsaydınız’’ dedi. 13 Aralık’ta Dersimliler olarak Kadiköy' de bir miting gerçekleştireceklerini duyuran Tacar,  tüm halkı bu mitinge katılmaya çağırdı.

BİRGÜN / ZEYNEP KURAY - 28 Kasım 2009

Munzur Baba Efsanesi belgesel oldu 
 
İSTANBUL (27.11.2009)- Yüz yıllardır dilden dile aktarılan Munzur Baba Efsanesi belgesel oldu. Dersim halkının yaşamında ve kültüründe çok büyük bir yeri olan Munzur Baba Efsanesi belgesel filminin galası Taksim Hill Hotel'de yapıldı.

Dersim coğrafyasında kök salmış ve Dersimlilerin yaşamında büyük bir inanç ve kültür olgusu olan Munzur Baba Efsanesi, 5 bin yıldır dilden dile ulaştı ve en son olarak araştırmacı yazar Turabi Saltık ve sanatçı Mehmet Özcan'ın çalışmalarıyla belgesel film oldu. Munzur Baba Efsnesi adlı belgesel filmin galası Taksim Hill Hotel'de yapıldı. Galaya sanatçı Ferhat Tunç, Emre Saltık ile yönetmen Nezahat Gündoğan ve TUDEF Genel Başkanı Özkan Tacar, İstanbul DTP İl Başkan Yardımcısı Dursun Yıldız, ÖDAH Sözcüsü Ergin Doğru katıldı.

Belgesel filmin anlatıcısı araştırmacı yazar Turabi Saltık, Munzur Baba Efsanesinin Dersim kültüründeki yerine dikkat çekti ve efsanenin Dersim'in Alevi-Kızılbaş kültüründe çok önemli bir etkisi olduğunu söyledi. Saltık, Dersim tarihinin çetin olduğunu ve Alevi kimliğinden ötürü hep baskılara maruz kaldığını ifade etti. Saltık, “Munzur Baba Efsanesi'nin yanlış anlatılarak, hac-helva temalarıyla işleniyor. Biz bu film ile Dersim'in Alevi-Kızılbaş kültürüne uygun bir belgesel çektik” dedi.

Belgesel filmin yönetmeni Mehmet Özcan ise, Dersim kültürünün asimile edilmeye çalışıldığını dile getirdi ve filmi buna karşı çektiklerini ifade etti.

TUDEF Genel Başkanı Özkan Tacar, Dersim'in yok edilmeye çalışılan kültürüne sahip çıkılmasının önemli olduğunu vurguladı. Tacar, filmin Türkçe çekilmesini eleştirdi, “Keşke kendi dilimizde çekilseydi” dedi. Tacar, 13 Aralık'ta Kadıköy Meydanı'nda yapılacak Dersim mitingine çağrıda bulundu.
 
ATILIM - 27 Kasım 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.