Asimilasyonun Yeni Şekli : Üstü cami, altı cemevi

Asimilasyonun Yeni Şekli : Üstü cami, altı cemevi

Türkiye'de bir ilk üstü cami, altı cemevi AK Parti iktidarı döneminde Alevi ve Sünnilerin "ibadet" tartışmasına son...

A+A-

Asimilasyonun Yeni Şekli : Üstü cami, altı cemeviTürkiye'de bir ilk üstü cami, altı cemevi

AK Parti iktidarı döneminde Alevi ve Sünnilerin "ibadet" tartışmasına son verecek ilginç bir model geliştirildi.

Yozgat'ta Alevilerin yaşadığı bir köye Cami ve Cemevi birlikte inşa edildi.

"Üstü Cami, Altı Cemevi" olan binanın açılışını da Diyanet İşleri eski Başkan Yardımcılarından, AKP Yozgat milletvekili Mehmet Çiçek yaptı.

Kanala'da gazeteci Ömer Şahin'in hazırlayıp sunduğu "Görüş Farkı" programında bu hafta "Alevilik" tartışıldı. Programa "alevi" kökenli isimlerden CHP İzmir milletvekili Ahmet Ersin ile birlikte AKP'li Mehmet Çiçek'de katıldı. Cemevlerine karşı olmadıklarını söyleyen Çiçek, geçtiğimiz aylarda Yozgat'ta yaptıkları ve Türkiye'de ilk olan "Cemevi üstü Cami"yi açıkladı.Çiçek, Alevilerin yaşadığı Yozgat'ın Aydıncık İlçesi'ne bağlı Toraman Köyü'nde alt katı cemevi, üst katı Cami olan bir bina yapıldığını, açılışını da kendisinin yaptığını açıkladı.Çiçek, "Camide namaz kılınıyor, cemevinde ise semah yapılıyor.İnsanlar hem camiye, hem cemevine gidiyor" dedi.

Mehmet Çiçek, Alevilik'le ilgili dikkat çekici açıklamalarda da bulundu. "Aleviler Sünni'dir, Sünni'ler de Alevidir" diyen Çiçek, dini açıdan Camilerde cem ayini yapılmasının mahzuru olmadığını iddia etti.Çiçek'in görüşleri şöyle:" Alevilik ne din, ne mezheptir.Mevlevilik gibi Tasavvufi yorumdur. Mevleviler, sema ; Aleviler semah yapar. Birinin enstrümanı neydir, aleviler Türkmen olduğu için onlarınki sazdır. Mevlevi de Allah'ı zikreder,Cemevinde yapılan da zikirdir.Cemevi, cami ile ev arasında bir kademedir. Caminin alternatifi değildir.

ZAMAN - 29 Kasım 2007

Cemevi ve Camiyi El Birliği ile İnşa Eden Köy Hoşgörü Mesajı Veriyor
 
Yozgat'ın Aydıncık ilçesine bağlı Büyük Toraman köyünde yaşayanlar kendi imkanlarıyla yaptıkları binanın alt katını cemevi üst katını ise cami olarak kullanıyor.

Yozgat'ta Alevi vatandaşların yaşadığı bir köye Cami ve Cemevi aynı binada hizmet veriyor. Yozgat'ın Aydıncık ilçesine bağlı Büyük Toraman Köyü halkı tarafından yapılan bina, üstü cami altı cemevi olarak kullanılıyor. 70 hanelik köyde 370 kişi yaşıyor. Hoşgörü ve birlik mesajının verildiği köyde yaşayanlar, aynı binada iki ayrı ibadethanenin yanısıra düğün, cenaze ve bayramlarda ortak kullanım için iki ibadethanenin yan tarafında bir de yemekhane binası yapmışlar. 

Yozgat'ın Aydıncık ilçesinin Büyük Toraman Köyü'nde "Üstü Cami, altı Cemevi" olarak inşa edilen bina 15 yılı aşkın bir süredir vatandaşların hizmetinde. İsteyen camiye gidip namazını kılabiliyor, isteyen ise cemevinde ibadetini yerine getiriyor. Kısa bir süre önce ilçeye tayin isteyen imamın gitmesi ile camide ibadet yapılamıyor. Köylüler, yetkililerin biran önce köylerine imam ataması yapmasını istiyor.

Uzun yıllardır köyde yaşayan İbrahim Özkaya (48) üstü cami altı cemevi olan binada beraber ibadet yaptıklarını ifade etti. İkilik yaşanmadığını belirten Özkaya, "Köyümüzde üstü cami altı cemevi olarak yıllardır hizmet veriyor. Bu iki ibadethane ben kendimi bildim bileli hizmet veriyor. Aramızda her hangi bir ikilik söz konusu değil. İsteyen camide namazını kılıyor isteyen ise cemevinde ibadetini yapıyor" dedi.

Hasan Bozdağ ise cami ve cemevinde herkesin yıllardır kendi inancına göre ibadetini yaptığını ve herhangi bir ayrım olmadığını ifade etti. Köyün en yaşlılarından olan Sadık Karataş(60), cemevi ve cami binasının hemen yanına bir de aşevi yaptıklarını vurguladı. Düğün ve bayramlarda birlikte yemeklerin yenildiğine dikkat çeken Karataş, "Kurbanlarımızı beraber keseriz. Yemeklerimizi beraberyeriz. Hiç bir ayrımız gayrımız yoktur" dedi.

Köy muhtarı Muharrem Şahin de cemevi ve camiyi köylünün kendi imkanları ile 15 yıl önce yaptığını söyledi. Köy muhtarı, kısa bir süre önce köylerinden ayrılan imamın yerine yetkililerin biran önce atamasını beklediklerini ifade ederek şunları söyledi:

"Köy halkı olarak 15 yıl önce el birliği ile cami ve cemevimizi birlikte inşa ettik. Üstü cami, altı ise cemevi olarak kullanılıyor. Köylülerimiz arasında hiç bir tartışma yada anlaşmazlık yoktur. Birlik ve berabelik içindeyiz.Köyümüzde imam vardı. Kısa bir süre önce köyümüzden ayrıldı. İster Cem Vakfı ister Diyanet yetkilileri bize bir imam verirlerse memnun oluruz. Köyümüze biran önce imam gönderilmesini istiyoruz. Köyümüze en acil yapılması gereken bir morgdur. Morg yapılırsa iyi olacak." Sadık Karataş, cemevi ve cami binasının hemen yanına bir de aşevi yaptıklarını ve hep birlikte yemeklerin yenildiğini kaydetti.

CHA - 29 Kasım 2007

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.