Asliye Ceza Mahkemesi: 'Katil devlet' ifade özgürlüğüdür

Asliye Ceza Mahkemesi: 'Katil devlet' ifade özgürlüğüdür

Asliye Ceza Mahkemesi: 'Katil devlet' ifade özgürlüğüdür  DERSİM (19.10.2007)- Dersim'de, 'Katil devlet hesap...

A+A-

Asliye Ceza Mahkemesi: 'Katil devlet' ifade özgürlüğüdür  Asliye Ceza Mahkemesi: 'Katil devlet' ifade özgürlüğüdür 

DERSİM (19.10.2007)- Dersim'de, 'Katil devlet hesap verecek' sloganını attıkları için haklarında TCK 301'den dava açılan altı kişi beraat etti. Mahkeme, kararında, sloganı ifade özgürlüğü kapsamında ele alırken, 'katil' nitelemesini de devlete inanç kaybı olarak değerlendirdi.

Aralarında ESP Dersim temsilcisi Ali İhsan Çıplak'ın da bulunduğu 6 kişi hakkında, 2 Temmuz 2005'te Sivas katliamı anmasında attıkları slogan nedeniyle açılan dava, 14 Eylül 2007'de sonuçlandı. Tunceli Asliye Ceza Mahkemesi, 'Katil devlet hesap verecek' sloganı attıkları için haklarında TCK 301/1'den açılan davada beraat kararı verdi.

Düşünce özgürlüğü

Sloganı düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendiren mahkeme, beraat kararında, “Burada, düşünce özgürlüğünün kanun koyucu tarafından sınırlandırılabilmesinin koşullarının ve sınırlarının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin düşünceyi açıklama hürriyetini düzenleyen 10. maddesinin, 5237 sayılı TCK'nın 301. maddesiyle birlikte değerlendirilmesi ve bu suretle sonuca ulaşılması yargılama açısından daha doğru bir yaklaşım tarzı olacaktır” dedi.

Kararda, “Teknik olarak devlet, (-bireylerde olduğu gibi-) şeref ve onur sahibi bir yapı olarak öngörülmemiştir ve bu mantık gereği düşünce özgürlüğünün sınırlandırılmasında göz önünde bulundurulmamıştır şeklinde bugün doktrinde hakim görüş mevcuttur. Dolayısıyla devlet ve devlet organlarına, siyasal mekanizmalara ve bu mekanizmaları ayakta tutan soyut paradigmalara yönelik her türlü söylemsel karşı duruş bir eleştiridir. ... 'Katil', 'hırsız' benzeri suçlamalar mekanizmaların işlevselliğine yönelik inanç kaybının ifadesidir. Mekanizmalara düşen görev ise anayasanın sistematiğinde öngörüldüğü üzere bireylerin bu inancını yeniden kurmaktır” denildi.

Polise dur mesajı

Mahkemenin kararı, basın açıklamalarına devlet aleyhine slogan atıldığı gerekçesi ile saldıran polise dur mesajı.

KAYNAK: ATILIM

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.