“Avrupa Alevi hareketi, klasik Alevi profilini değiştirdi”

“Avrupa Alevi hareketi, klasik Alevi profilini değiştirdi”

Serçeşme Hünkâr Hacı Bektaş Veli Festivali kapsamında düzenlenen “Avrupa Alevi Örgütlenmesi ve Kazanımları” başlıklı söyleşi de konuşan AABK Genel Başkanı Hüseyin Mat, “Sadece tepki göstermek, anma programı düzenlemekle bir araya gelip yarınları inşa edem

A+A-

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) düzenlediği ‘Serçeşme Hünkar Hacı Bektaş Veli Festivali’ Yenikapı Etkinlik Alanı’nda Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, “Avrupa Alevi Örgütlenmesi ve Kazanımları” başlığıyla söyleşi düzenledi. Söyleşiye, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat, İnanç Yol Erkan Kurulu Başkanı Cafer Kaplan Dede ile Gazeteci Necdet Saraç katıldı. Moderatörlüğü ise Özkan Lafatan üstlendi.

“SADECE ANMA PROGRAMI DÜZENLEMEKLE YARINI İNŞA EDEMEYİZ”

AABK Genel Başkanı Hüseyin Mat, Aleviliğin itiraz eden bir inanç olduğunu vurgularken; “Bizim direngen bir kültürümüz var. İtiraz kültürümüz var. Fakat sadece bu duygular üzerinden geleceğimizi inşa edemeyiz. Sadece tepki göstermek, anma programı düzenlemekle bir araya gelip yarınları inşa edemeyiz. Kurumsallaşmayı hedef olarak önümüze koymalıyız. 90 küsur yıllık Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir kamu kurumu İstanbul’da böyle bir etkinlik organize ediyor. Bu lütuf olamaz. Sizlerin oylarıyla gelenler bu toplumun haklarını vermelidir. Biz sadece bu etkinliklerle bir araya geliyoruz. Bu bizim kaderimiz olmamalı. Yeniden bir tarih yazılacaksa bu tarihi biz yazmalıyız” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN DEMOKRATİK, ÇOĞULCU, LAİK BİR ÜLKE OLMASI KONUSUNDA TAVİZ VERMEYECEĞİZ”

“Kendi festivallerimizi organize etmeliyiz” diyen Mat, “Gülen yüzümüzün olması gerek. Şu an her suçu devlete atarak aslında topu taca atıyoruz. Bizim bir şeyler üretmemiz lazım. Amasız, fakatsız Alevi kurumları bir araya gelmeliler. Hak mücadelesinde bir arada olmalıyız. Tarih içinde bizi katledenler konuştuğumuz dile bakmadılar, siyasi tercihlerimize bakmadılar, Alevi olmamızdan dolayı katledildik. Biz inanç toplumuyuz. Türkiye’nin demokratik, çoğulcu, laik bir cumhuriyet olmasını istiyoruz. Bu konuda üstümüze ne düşüyorsa yapacağız. Biz bu konuda asla taviz vermeyeceğiz. Biz sizin Avrupa’daki gözünüzüz. Sürekli asimilasyon politikalarına maruz bırakıldı Aleviler. Avrupa’da elde ettiğimiz her hak Türkiye’yi rahatsız etti. Bu festivali söke söke Alevi örgütleri aldı” şeklinde konuştu.

“AVRUPA ALEVİ HAREKETİ, KLASİK ALEVİ PROFİLİNİ DEĞİŞTİRDİ”

Gazeteci Necdet Saraç ise şunları söyledi:

“Alevi hareketi klasik Alevi profilini değiştirdi. Avrupa Alevi Hareketine yönelik mevcut iktidarın saldırılarında da bu var. Çünkü iktidarların tümü kendilerine uygun Alevi profili yaratmaya çalışıyor. Avrupa Alevi hareketi bir itirazdı. Bu toprakların en eski sorunu Alevi meselesidir. Bu sorun bize örgütsüzlüğü de tanıştırdı. Alevilerin kentlerden tasfiye edilmesi tesadüf değildir. Çünkü bütün iktidarlar bilir ki, kentlerdir belirleyici olan. Kentlerde hakim olan, siyaseti belirler. İBB’nin bu etkinliği emin olun önümüzdeki yıl diğer büyükşehirlerin tümüne yansıyacaktır.

Düne kadar Alevi kimliği ekseninde yan yana geliş yoktu. Aleviler kentlerle buluşana kadar yan yana gelemiyor, dernek kuramıyorlardı. 2000 yılına gelene kadar Alevi kimliğini kullanmayan bir toplumdu. Avrupa öncülük yapmıştır bu konuda. 1980’lerin ikinci yarısından itibaren Alevi ismini kullanmaya başlamıştır.”

“İNANCIMIZDA ANALARIN ÖNEMİ BÜYÜKTÜR”

AABK İnanç Yol Erkan Kurulu Başkanı Cafer Kaplan Dede de, “İnancımızda anaların önemi büyüktür. Türkiye’de belirli kurumlar anaların posta oturup hizmet yapmasına karşı çıkıyor. Alevilik 72 millete bir bakan bir inançtır. Ayrım olamaz” ifadelerini kullandı.

PİRHA-İSTANBUL

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.