Avrupa Barış Meclisi: Türkiye Sivas Katliamı ile Yüzleşmeli

Avrupa Barış Meclisi: Türkiye Sivas Katliamı ile Yüzleşmeli

Avrupa Barış Meclisi: Türkiye Sivas Katliamı ile YüzleşmeliAvrupa Barış Meclisi Madımak otelinin kapatılmasını, suçluların yargılanmasını,...

A+A-

Avrupa Barış Meclisi: Türkiye Sivas Katliamı ile YüzleşmeliAvrupa Barış Meclisi: Türkiye Sivas Katliamı ile Yüzleşmeli

Avrupa Barış Meclisi Madımak otelinin kapatılmasını, suçluların yargılanmasını, Alevilerin talepleri ertelenmeden karşılanmasını talep ediyor.

Sivas’ta Madımak Oteli’nde 33 kişinin ölmesiyle son bulan ve Madımak Katliamı diye hatırlanan olayın üzerinden 15 yıl geçti.

Avrupa Barış Meclisi yaptığı açıklamada "Gerici güçlerin devletin himayesinde yaptıkları bu katliamın üzerinden 15 yıl geçti. Ama Sivas hâlâ yanıyor; çünkü suçlular hala yakalanmadı" diyor.

"AKP hükümetini protesto ediyoruz"
 
Meclisin talepleri şöyle:

"Madımak Oteli hemen kapatılmalı ve en kısa zamanda müze olarak yeniden açılmalı, Sivas'ta katledilenlerin anısına bir anıt mezar yapılmalı, katliamın devlet içindeki uzantıları ile sanıklar yargı önüne çıkartılmalı ve cezalandırılmalı, Alevilerin haklı demokratik talepleri daha fazla ertelenmeden karşılanmalıdır".

Suçluların yakalanmamasının yanı sıra Madımak Oteli'nin kapatılmayıp "et lokantası" olarak hizmete açılmasını eleştiren meclis "Mağdur yakınları ve Alevi kitlesi başta olmak üzere, bütün demokratik toplumsal dinamiklerin lokantanın kapatılmasına yönelik talepleri de karşılanmadı. Kültür ve Turizm Bakanı olan Ertuğrul Günay  'Madımak çiçekçi olarak hizmete açılacak' dediyse de, bu gerçekleşmedi" diyor ve ekliyor:

"Başta Aleviler olmak üzere, demokratik kamuoyu AKP’nin sözde Alevi açılımın hangi anlama geldiğini, hâlâ AKP üyesi olan Madımak sanıkları üzerinden görmektedir. Sivas Katliamı’nı unutturmaya çalışan AKP hükümetini protesto ediyoruz.

"Devlet İslam’a ne kadar yakınsa Alevilik, Hristiyanlık,  Yezîdilik ve Yahudiliğe de o kadar yakın olmalı, ve Alevilik bir inanç olarak resmen tanınmalı, Cemevleri’nın açılması önündeki tüm engeller kaldırılmalı, devlet dinden el çekerek, 4-5 bakanlığın butçesine denk gelen Diyanet İşleri Başkanlığı lağvedilmeli ve kimlik kartlarındaki 'din' hanesi tümden çıkarılmalıdır."(EZÖ)

27 Haziran 2008, Cuma
BİA Haber Merkezi - İstanbul

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.