Avrupa Komisyonu Alevi Temsilcileriyle Görüştü

Avrupa Komisyonu Alevi Temsilcileriyle Görüştü

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Alevi Temsilcileriyle Görüştü Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu üyeleri, Alevi Bektaşi...

A+A-

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Alevi Temsilcileriyle GörüştüAvrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Alevi Temsilcileriyle Görüştü
 
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu üyeleri, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Turan Eser ve Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan'la Ankara'da görüştü.

Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Dış İlişkiler Alt Komitesi toplantısı Helena Flautre'nun başkanlığında Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'nun Ankara'daki merkezinde gerçekleştirildi.

Toplantıya, Eser ve Doğan'ın yanı sıra, AB Delegasyonu adına Diego Mellado, Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Dış İlişkiler Alt Komitesi Başkan Yardımcıları Richard Howitt, Patrick Gaubert, Saarah Ludford, Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Dış İlişkiler Alt Komitesi üyelerinden Laima Andikienna, Marco Cappato, Jas Gawronski, Ria Ooment Ruljtan ve Antonio Tajani katıldı. Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmede, ABF Genel Başkanı Turan Eser "Alevilerin Sorunları ve Çözümler" başlıklı bir brifing verdi. 

Görüşmeye ilişkin ANKA'ya açıklamalarda bulunan Turan Eser, toplantıda Alevilerin yıllardır süregelen sorunlarını analiz ettiklerini söyledi. AKP'nin Alevi açılımı ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu'na verdikleri "Aleviler'e bütçeden pay ayrılması"na ilişkin gelişmeleri değerlendirdiklerini ifade eden Eser, "Türkiye'de Alevilere yönelik ayrımcılık uygulamalarını ve dışlanma pratikleri ile AKP Hükümeti dahil, tüm siyasi hükümetlerin yıllardır Alevi kimliği üzerindeki asimilasyoncu, inkarcı ve ihmalci yaklaşımlarını örneklerle paylaştık" dedi.

Alevilerin mevcut sorunlarının ve taleplerinin "bütünlüklü bir reform paketi" ile ele alınmasının zorunluluğuna vurgu yaptıklarını anlatan Eser, Aleviler'in sorunlarının çözümünde "demokrasi, laiklik, temel insan hakları, özgürlükler ve hukukun evrensel ilkelerini" referans aldıklarına işaret ettiklerini belirtti.

-DİYALOG DEĞİL, DAYATMA-

AKP'nin Aleviler'in sorunlarının çözümü için Sünni merkezli çözüm dayattığını ileri süren Turan Eser, şunları söyledi:

"Alevi kurumlarını dışlayan ve beş yıldır Aleviler'e randevu vermeyen tutumu ile uzlaşma ve diyalog kültürünün değil, 'Ben AKP'yim, yaptım oldu ve bitti' mesajı verilmek istenmektedir. Demokrasi prensipleri ile hiçbir ilişkisi olmayan 'kucaklaşma' ile 'çözüm' yolları bulunamaz ve 'açılımlar' sunulamaz. Çözümün yolu önce tanımaktan geçer. Biz Aleviler olarak ne ayrıcalık, ne de özel bir imtiyaz istiyoruz. Bütün inançlara her alanda eşitlik istiyoruz. Haklı taleplerimize kulak verilmediği sürece, taleplerimizi Avrupa Birliği başta olmak üzere bütün uluslararası platformlara taşımaya devam edeceğiz."

AKP Hükümeti'nin başta ABF olmak üzere diğer Alevi kurumlar ile doğrudan masaya oturması gerektiğini söyleyen Eser, "ABF olarak, AKP hükümeti ile iftarda değil, sorunlarımızın çözümüne katkı sunacak olan demokratik ve hukuksal zeminlerde buluşmak istiyoruz. Bunun kural ve kurumları ise bellidir" diye konuştu.

-HANS ANLADI, OSMAN'A ANLATAMADIK-

Eser, görüşmede Aleviler'in sorunlarının Avrupalılar tarafından dikkatle dinlendiğini ve anlayışla karşılanmasına rağmen, Türkiye'de bu konunun yeterince anlaşılamamasından yakındıklarını söyledi. Avrupalı yetkililere, "Hans'a anladı ancak Osman'a anlatamadık" diye espiri yaptıklarını ifade eden Eser, Avrupalı yetkililerin Aleviler'in sorunlarının çözümü için Türk yetkililerle görüşeceklerini söylediklerini aktardı.

ANKA - 4 Aralık 2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.