Avrupa'da İslamcı Faşistlere Operasyon; 2 Ölü

Avrupa'da İslamcı Faşistlere Operasyon; 2 Ölü

12 kişinin katledildiği Charlie Hebdo saldırısının ardından, Fransa, Belçika ve Almanya’da polis çok sayıda operasyon düzenledi. Belçika’da iki kişi...

A+A-

12 kişinin katledildiği Charlie Hebdo saldırısının ardından, Fransa, Belçika ve Almanya’da polis çok sayıda operasyon düzenledi.

Belçika’da iki kişi öldürülürken, Almanya ve Fransa’da birçok şüpheli gözaltına alındı.

Paris’te 12 kişi gözaltında

Dün gece Paris’te düzenlenen operasyonlarda dokuzu erkek, üçü kadın toplam 12 kişi gözaltına alındı. Libération’un haberine göre, şüphelilerin Charlie Hebdo saldırısına lojistik destek sunma olasılıkları konusunda sorgulanacakları belirtildi.

Polis kaynaklarına göre Fransa’nın farklı illerinde de operasyonlar sürüyor. Polis, bir Yahudi süpermarketini basan ve dört kişiyi öldüren Amedy Coulibaly partneri olduğu düşünülen Hayat Boumeddiene’in aracının izini sürüyor.

Belçika’da eşzamanlı operasyonlar, 2 ölü

Belçika polisi, Suriye’den dönen ve eylem hazırlığında olduğu iddia edilen kişilere yönelik operasyon başlattı. Libération’un haberine göre, ülkede (4 üzerinden olan) güvenlik alarmı 3’e yükseltildi.

Belçika vatandaşı olan şüpheliler haftalardır izleniyordu. Savcı vekili Thierry Werts, dün gece düzenlediği basın toplantısında, şüphelilerin otomatik silahlarla ateş açtığını ve polisin karşılık vermesi sonucu iki kişinin öldürüldüğünü ve yaralanan bir kişinin sorgulanmak üzere gözaltına alındığını söyledi.

Verviers’de gerçekleşen bu operasyonun yanısıra Brüksel ve Vilvorde’da çok sayıda eşzamanlı operasyon düzenlendiği belirtildi.

Savcı vekillerinden Eric Van Der Sijpt, “Bu aşamada Paris saldırılarıyla herhangi bir bağlantı kurulamadı” dedi.

Belçika Başbakanı Charles Michel “Bu, Belçika hükümetinin terörü yaymak isteyenlere karşı mücadeledeki kararlılığını gösterdi. Korkunun yön değiştirmesi gerekiyor” diye konuştu.

Belçikalı yetkililerine göre, bugüne kadar 300'den fazla kişi militan gruplarla birlikte savaşmak için Belçika'dan Irak ve Suriye'ye gitti.

Berlin’de 2 Türkiyeli gözaltında

Berlin’de 11 eve yapılan baskınlarda Türkiye vatandaşı iki kişi gözaltına alındı.

Deutsche Welle’nin haberine göre, polis operasyonun "Suriye'de şiddet eylemi planlayan ve kara para akladığından şüphelenilen 31 – 44 yaş arasında beş Türkiye vatandaşını hedef aldığını" açıkladı. Zanlıların "ideolojik olarak IŞİD ve Suriye'deki Çeçen gruplara yakın olduğu" ve grubun ağırlıkla Türkiye, Çeçenistan ve Dağıstanlılardan meydana geldiği ifade edildi.

Şüphelilerin Almanya'da saldırı planladıklarına ilişkin herhangi bir kanıt bulunmadığı da belirtildi. (ÇT)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.