Seyid Ali Akyol

Seyid Ali Akyol

Avrupada tanınan Türkiyede tanınmayan Alevi Hakları

A+A-

[  ] Amanyada Nordrhein-Westfalen Ayaleti parlamentosunda Alevilik bir inanç kurumu olarak en üst seviyede tanınmıştır. Bunun anlami Alevilik inancı kurum olarak Almanya'daki diğer inanç gruplarıyla eşit düzeyde aynı haklara sahip olması ve ayni olanaklardan faydalanması demektir. Alevilere kamu tüzel kişiliği oy birliğiyle verilmiş ve kabul edilmiştir. Dolayısıyla talep edilen tüm haklar verilmiştir. AABF ve kurumlarının 30 Yılık öz verili çalışmalarıyla kazanılmış olan Tarihi  değeri  en üst seviyede olan bir kazanımdir. Dolayısıyla kiliseye verilen haklari Alevi inanç toplumda kazanmıştır ayni haklara sahiptir. bu
[  ]  Onurlu bir haktır. Anayasal güvence altındadir. Ekonomik destek fonlarından yararlanacaktir. Alevilerin inanç ve değeri yasalar çerçevesinde teminat altına alınmış ve korunmuştur. En üst düzeyde temsil hakkına sahiptir.

Alevililer ana yurtlari olan Turkiyede baskı altına alınan varlığı  tanınmayan yada kabullenmeyen asimile edilmeye çalışılan inanç ve ibadetlerinden koparılmak istenen bir toplum konumundadır. Alevilerin eşit yurttaşlık talebi bile karsilik bulamamıştır. Alevilerden haklı olarak çok cidi eleştiriler vardır.
Demokrasinin hak ve hukukun olmadığı Tukiyenin demokratikleşmesi sağlanmali  bu bütün farkli inanclarin talepleridir .Alevi ibadet yeri olan cem evine yasal statü verilmelidir. bu bir haktır. İnkar ve imha politikasına son verilmelidir. Alevi toplumunun talepleri haklı ve meşrudur. Geçmişten günümüze yüzü aşkın kanun teklifi meclise verilmiş bunun hepsi oy birliğiyle reddedilmiştir.
Alevlerin üzerinde algı yaratarak kapılarına işaret konarak haber ve yazılarla Alevileri karalamak kimseye yarar saglamayacaktir.Aleviler herzamankinden daha güçlü ve örgütüdür. Fakat egemenlerin isine geldiklerinde kaos yaratmaktan geri durmadiklarida bir gerçektir. Alevilerin ibadet ve inanç merkezi olan cem evlerine yasal statü vermesi ve bu topluma karşı sorumluluklarını  yerine getirmesi  gereklidir.
Aleviler çocuk bezinden tutun giydiği  yediği içtiğinden ta kefen parasına kadar devlete vergi veriyorlar ve bu vergi bütçesinden diyanete korkunç paralar aktarılıyor nerede  azınlıkların haklari.nerde Alevilerin haklari.Alevilerden helallik alındı mı?
Haramdan beslenen diyanet helalden basediyor. Alevilerin haki hak yiyenlere haramdir helal olamaz. Aleviler yaşadığı her alanda saldırılara maruz kalmaya devam ediliyor. Vakıflar genel müdürlüğü Alevilerin bir çok kutsal mekanlarına dergahlarina el koymuştur. Koymaya devam etmektedir hakların verilmesi şöyle dursun kazanılmış hakları ellerinden almaya gasp etmeye çalışilmaktadır Aleviler yaşadığı her alanda saldırılara maruz kalmaya devam ediliyorlar. Aleviler nefretin ve düşmanlığın değil hoşgörünün kardeşliğin hakim olduğu bir Türkiye istiyor. Devlet Aleviligi iyi taniyor tanımıyormuş gibi davranıyor. Mesafeli duruyor.  Devlet Aleviliğin aydınlık yüzünün ortaya çıkmasından korkuyor. ileriye giden ileriyi gösteren bir değerler sistemi olduğunu biliyor kadina verilen değerden ve bu değerin bir sonucu olarak eşit hak eşit temsiliyet öncü rolünü kabul görmek istemiyor. Bilinmesini istemiyor. Çünkü gücünü karanlıktan alıyor. Dinsel bağnaz kafeslerin kırılmasından çok korkuyor. Aleviliğin aydınlık yüzü  uyuyan toplumun toplumların  silkelenmesi ve kendini bulması kendilerine gelmesi  cehaletten üfürükcüden din tüccarları sömürüsünden  kurtulması demektir. Bu durum  domine taşı gibi etki yaratabilir. Bilim dünyasında hurafe şeylerin açığa çıkması aydınlığı beraberinde getirecektir özgür toplum. Özgür bireyin  bilimin sanatın. hoşgörünün kardeşliğin. hakkin hukukun. ön pilana çıkması demektir. Avrupa İnsan hakları mahkemesine 2016 da karara bağladığı ve Alevilerin bütün haklarının verilmesi ögrencilerin zorunlu din derslerinden muaf tutulması kararı görmezden geliniyor. Otoriter ve mezhepci olan bu hükümetten Alevi sorununu çözeceklerini beklemek kendimizi kandırmaktan başka bir şey değildir. Alevilerin ibadet yerleri cem evleridir kiblesi insandir. Yolu ikrardir. İnanci Tanrı doğa insan üçlemesinin  birlenmesidir. (enel hakk) mahkemesi vicdandır. aynasi Anadır (kadindir) değeri bilim ve kültürüdür. Kadin erkek eşitliğini yaşama taşımış aydınlanmayı önüne koymuş bir değerler sistemidir degerlerin bütünüdür.


Ask ile

SEYİD AKYOL DEDE
DERVİŞ BEYAZ (GEVR) OCAĞİ

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum