Avrupa'daki camilerde oy avı

Avrupa'daki camilerde oy avı

Avrupa'daki camilerde oy avı Yurtdışındaki yeşil sermaye mağdurlarına, AKP'yi 2. kez seçerlerse sorunlarının çözüleceği...

A+A-

Avrupa'daki camilerde oy avı Avrupa'daki camilerde oy avı

Yurtdışındaki yeşil sermaye mağdurlarına, AKP'yi 2. kez seçerlerse sorunlarının çözüleceği söylenmiş

AKP'nin, iktidarı süresince hiçbir şey yapmadığı yeşil sermaye mağdurlarından 22 Temmuz öncesi oy isteme atağına kalktığı; gümrüklerde kullanılan oylarda yüzde 56.75'lik oran ile birinci çıkmasının ardında da bu atağın olduğu bilgisi alındı. 'Milli Görüş camileri'nde yapılan 'bilgilendirmeler'de hem tehdit hem de vaatte bulunulduğu öğrenildi.

ANKARA - AKP'nin, 22 Temmuz Genel Seçimi öncesi yurtdışındaki milli görüş camilerinde "oy avcılığına" çıktığı öğrenildi. Yeşil sermaye mağduru yurttaşlar, kendilerinden AKP'yi ikinci kez seçmelerinin istendiğini, bu kez sorunlarının çözüleceği vaadinde bulunulduğunu belirterek, "Başka bir parti gelirse ya da koalisyon olursa sizinle kimse ilgilenmez" dendiğini de vurguladı.

AKP'nin iktidarı süresince hiçbir şey yapmadığı yeşil sermaye mağdurlarından, 22 Temmuz öncesi oy isteme atağına kalktığı; gümrüklerde kullanılan oylarda yüzde 56.75'lik oran ile birinci çıkmasının ardında da bu atağın olduğu bilgisi alındı.

Gümrüklerde, 228 bin 19 seçmen oy kullanmış, bunların 128 bin 694'ü ise AKP'ye oy vermişti. Bu oy oranı yüksekliğinin arkasında "milli görüş camileri" nin olduğu öğrenildi. Yeşil sermaye mağduru gurbetçi yurttaşlardan oy isteyen AKP'nin, bu camilerde, açıktan ya da gizli bilgilendirmelerle "hem tehditte hem vaatte bulunduğu" bilgisi alındı.

Hem tehdit hem vaat

Yeşil sermaye mağduru yurttaşlardan, Almanya'da yaşayan Hanifi Doğan , Cumhuriyet 'e yaptığı açıklamada, 22 Temmuz öncesi milli görüş camilerinin AKP'ye oy isteyenlerle hareketlendiğini söyledi.

Doğan, "Bir önceki seçimde bunlara oy vermiştik, çünkü zamanında yeşil sermayeye yatırım yapmamızı söyleyenlerin partisiydi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve birçok bakanı, biz buradaki milli görüş camilerinden tanıyoruz. Bizim sorunumuza çözüm bulacaklarını, giden paralarımızı alabileceğimizi düşünmüştük. Ama AKP hükümeti 5 yılda sadece yalan ve dolan hükümeti oldu; bizi görmezden geldi" dedi. Doğan, bunun üzerine yurtdışında yaşayan gurbetçilerin ve onların Türkiye'de yaşayan yakınlarının "kesinlikle AKP'ye oy vermeme" kararı aldığına dikkat çekerek "Bu AKP için önemli bir oy kaybı demekti. Bunun farkında oldukları için seçimden önce harekete geçtiler" diye konuştu. Doğan, AKP'ye oy toplamak için milli görüş camilerinin kullanıldığına vurgu yaparak, "Bu camilere giden, ibadet eden kişilere yoğun bir propaganda yapıldı. 'AKP hükümeti geçen sefer kötü bir ekonomi devraldı. Bir yandan CHP muhalefetiyle uğraştı, öbür yandan ekonomiyi düzeltmeye çalıştı. Onun için sizin sorunlarınızla ilgilenemedi. Şimdi ekonomi düzeldi ama seçim geldi. Eğer 2. bir AKP hükümeti gelirse paralarınızı alabilirsiniz. Ama başka bir parti gelirse ya da koalisyon olursa, sizinle kimse ilgilenmez' diyerek bizlerden oy istediler" bilgisini verdi.

Doğan, haklarını aramaya çalışan gurbetçi yurttaşların üstü kapalı tehdit edildiğini de belirterek, basına bilgi vermeye devam etmeleri, muhalefet partilerinden yardım istemeleri, seslerini duyurmaya çalışmaları halinde zarar göreceklerinin söylendiğini kaydetti. Doğan, "Eğer bu şekilde davranmaya devam edersek, başta Almanya'da olmak üzere geçinmek için bulunduğumuz ülkeden aldığımız sosyal yardımların kesilebileceğini söylediler" diye konuştu.

'Mağduriyeti kullandılar'

AKP'nin milli görüş camileri aracılığıyla gurbetçilerin mağduriyetini kullandığını belirten Doğan, "Yeşil sermaye vurguncularından hesap sorulmasını istiyoruz. Ailelerimiz dağıldı, insanlar hastalandı, intihar edenler oldu. Ama bunların sorumlularına hiçbir şey olmadı" dedi.

ZEYNEP ŞAHİN / Cumhuriyet - 30 Nisan 2008   

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.