Avrupa’dan da sert tepki: Aleviliği Şiilikle özdeşleştiren bir anlayışa Pirimizin adına ödül verilemez!

Avrupa’dan da sert tepki: Aleviliği Şiilikle özdeşleştiren bir anlayışa Pirimizin adına ödül verilemez!

Türkiye'nin ardından Avrupa'dan çok sayıda Alevi kurumu, 27. Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü'nün İslam Alevi Teşkilatı'nın kuruluşu olan Hızır Avusturya'ya veri

A+A-

Türkiye’deki büyük 6 Alevi federasyonu ve vakfının tepki göstermesinin ardından Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’na bağlı Kıbrıs Alevi Dernekleri ve Avrupa’dan da 15 Alevi kurumu ortak yazılı açıklama yaptı.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu, Avrupa Alevi Kadınlar Birliği, Avrupa Alevi Gençler Birliği, Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu, Belçika Alevi Birlikleri Federasyonu, Britanya Alevi Birlikleri Federasyonu, Danimarka Alevi Birlikleri Federasyonu, Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu, İsviçre Alevi Birlikleri Federasyonu, İsveç Alevi Birlikleri Federasyonu, Hollanda Alevi Birlikleri Federasyonu, İtalya Alevi Dernekleri, Kıbrıs Alevi Dernekleri, Romanya Alevi Dernekleri ve Norveç Alevi Dernekleri ortak yazı açıklamayla, “Bu sene 27’ncisi verilecek olan Hacı Bektaş-ı Veli Dostluk ve Barış Ödülü’nün, Avusturya İslam Alevi Teşkilatı’na bağlı “Hızır Avusturya” isimli kuruma verileceğini duymamız bizi derinden yaralamıştır. Çünkü burada adına atıfta bulunulan “Hızır” bizim inancımızın kutsalı Bozatlı Hızır’ımız değil, Yol’dan çıkıp pirini idama yollamaktan çekinmeyen egemenin Hızır Paşa’sıdır” dedi.

“BİZİ DERİNDEN YARALADI ÇÜNKÜ…” 

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bu sene 57. Ulusal ve 31. Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Ekinlikleri’nin heryıl olduğu gibi geleneksel olarak 15-18 Ağustos Tarihleri arasında yapılıyor olması ve etkinliğin Alevi Bektaşi kurumları ile pandemi sürecine rağmen gerçekleştiriliyor olması bizleri mutlu kılmaktadır.

Ancak, bu sene 27’ncisi verilecek olan Hacı Bektaş-ı Veli Dostluk ve Barış Ödülü’nün, Avusturya İslam Alevi Teşkilatı’na bağlı “Hızır Avusturya” isimli kuruma verileceğini duymamız bizi derinden yaralamıştır. Çünkü burada adına atıfta bulunulan “Hızır” bizim inancımızın kutsalı Bozatlı Hızır’ımız değil, Yol’dan çıkıp pirini idama yollamaktan çekinmeyen egemenin Hızır Paşa’sıdır.

Avrupa’da Aleviliğe Türk-İslam sentezini dayatan, özellikle kayıtlı olduğu Avusturya’da Alevi Kültür Merkezleri’nin kapatılması için birçok başvuruda bulunan, nitekim ilgili Bakanlıklara, 22’den fazla örgütlenmesi olan Avusturya Federasyonu’muzun kapatılması ve bu kurumlarda Alevi ritüellerin derhal durdurulmasına yönelik başvurularda bulunan ve Alevi ismini patentleyerek kendisinden başkasının bu ismi kullanmasını yasaklayan ve Alevi ismi kulanan kurumlara şantaj uygulayan bir kuruluşa verilemez.

“ALEVİLİĞİ ŞİİLİKLE ÖZDEŞLEŞTİREN BİR ANLAYIŞA PİRİMİZİN ADINA ÖDÜL VERİLEMEZ!”

Aleviliği Şiilikle özdeşleştiren bir anlayışa, başta Avusturya ABF olmak üzere, AABK’ya bağlı kurumlarımızı ve yöneticilerini bulundukları ülkelerde “terörist yapılardır” diye ihbarlarla kapatılması için şikayet eden bir kuruluşa pirimizin adına ödül verilemez.

“ALEVİLİK ADINA ZUL SAYARIZ”

Hünkâr’ın “Her ne arar isen kendinde ara, Kudüs’te, Mekke’de, Hac’da değildir” sözünden bir ders çıkarmayarak son dört yıldır Alevilerin asimilasyonuna neden olacak, Irak ve İran gezilerini Alevi kadınlarına kara çarşafı giydirme pahasına düzenleyen islam Alevi kuruluşuna, 27. Hacı Bektaşı Veli Barış ve Dostluk Ödülü’nün verilmesini Alevilik adına zul addediyoruz.

“BELEDİYE BAŞKANINA UYARILARDA BULUNUP, TÜM YAZILI BELGELERİ İLETTİK”

Hünkarın ismini taşıyan Barış ve Dostluk Ödülü’nün, özellikle içinden geçtiğimiz bu çok ağır koşullarda, onun geleneğine uygun bir çizgide verilmesinin sorumluluğu, bugün her zamankinden çok daha büyüktür ve son 30 yıldaki Alevi mücadelesini temsil eden bizler, Hacıbektaş Belediyesi’nden bu duyarlılığı beklediğimizden dolayı Belediye Başkanına tüm uyarılarda bulunup, gerekli tüm yazılı belgeleri ilettik.

“ALTIOK’UN BU KARARINDAN DÖNMEMESİ TÜM CANLAR İÇİN HAYAL KIRIKLIĞIDIR”

Alevi kurumları, kanaat önderleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının uyarılarına rağmen Hacıbektaş Belediye Başkanı Sayın Arif Yoldaş Altıok’un bu kararından dönmemesi ise duyarlı tüm canlar için tam bir hayal kırıklığıdır.

Konuya dair müsahip Alevi kurumlarımız ALEVİ BEKTAŞİ FEDERASYONU, ALEVİ DERNEKLERİ FEDERASYONU, ALEVİ VAKIFLAR FEDERASYONU, HACI BEKTAŞ VELİ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI, ALEVİ KÜLTÜR DERNEKLERİ, PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEKLERİ’nin doğrudan yana almış oldukları tavrı selamlıyoruz. Birliğimiz daim olsun.

Serçeşme’mizin adına verilecek ödül, park parası karşılığı satılacak veya Hızır Paşa’ların yolundan gidenlerin sırtının sıvazlanacağı bir araç derecesine indirgenemez. Aşk ile.”

PİRHA/ İSTANBUL

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.