Avrupalı Aleviler :Dersim'in Çığlığını Duy!

Avrupalı Aleviler :Dersim'in Çığlığını Duy!

AVRUPA ALEVİLERİNDEN DERSİM ETKİNLİĞİDersim'in Çığlığını Duy!1937-38 yıllarında, yani İkinci Dünya Savaşı arifesinde Hitler Yahudi...

A+A-

Dersim'in Çığlığını Duy!

AVRUPA ALEVİLERİNDEN DERSİM ETKİNLİĞİ

Dersim'in Çığlığını Duy!

1937-38 yıllarında, yani İkinci Dünya Savaşı arifesinde Hitler Yahudi soykırımı yaparken Anadolu’nun ücra bir köşesinde mazlum bir halk vahşice katliama uğruyordu. Munzur aylarca insan cesetleri taşıdı, mağaralarda insanlar gaz ile zehirlendi, insan etiyle beslenen köpekler çıldırdı. Kadın, çocuk ayrımı yapmaksızın 40 ila 70 bin civarında Dersimli öldürüldü.

Dersim’de isyan olmadı planlı bir katliam yapıldı.

15 Kasım 1937 tarihinde Dersim’in önde gelenleri, Seyitleri idam edildi. İdam edilenlerin mezar yerleri belli değil. Yakınları 72 yıldır atalarının mezar yerlerini arıyorlar. Evlatlık verilmiş yada çocuk yetiştirme yurtlarına verilmiş binlerce dersimli çocuğun akibeti belli değildir.

Dersim 37 / 38 Kerbela’nın, Çaldıran’ın devamıdır

İdam sephasına yürüyen Seyit Rıza’nın son sözleri “Ewladê Kerbelayme, bêxeta u bêgunayime ” olmuştu. (Kerbela evladıyız, hatasız ve günahsızız, bu yapılan zulümdür, cinayettir.)

1938 Dersim katliamından önce Sarısaltuk Ocağı, Ağuçan Ocağı, Baba Mansur Ocağı, Dewres Cemal Ocağı, Kureşen Ocağı ve diğer kutsal Alevi Ocakları basılarak Pirler, Seyitler başları ezilerek, yakılarak, yada kurşuna dizilerek öldürüldüler. Tarihte bir daha Kerbelalar, Çaldıranlar, Koçgiriler, Dersimler, Maraşlar, Çorumlar, Sivaslar, Gaziler yaşanmasın istiyorsak bu karanlık sayfaları aydınlatmalıyız.

Tek millet, tek inanç yaratmak için Dersim katledildi

Tek millet, tek mezhep nidaları atıp, farklı fikirleri bir zenginlik olarak değil de, bölücülük olarak gören zihniyet, etnik ve inançsal bir katliama zemin hazırlamıştır. Bu gün bu zihniyet aynı katılıkta olmasa da devam etmektedir. 10 Kasım’da CHP Grubu adına konuşan Onur Öymen "Dersim’de Analar ağlamadı mı?“ diye sorarken Dersim Katliamını savunmakla kalmayıp, onun bugün de bir metod olarak uygulanmasını önerdi. Tepkiler üzerine "yanlış anlaşıldıysam özür dilerim“ diyerek adeta Dersimliler ve Aleviler ile alay etmektedir. ÖYMEN ve BAYKAL yaptıkları konuşmalarda Dersim 37/38 Katliamını nahletlemediler, orada yaşanan vahşeti, insanlık suçunu kabul etmediler aksine Dersim katliamını savunmaya devam ettiler. "Dersim’de kadın ve çocukların katledilmesini insanlıktan nasibini almamış bir tarzda "yan hasar“ olarak değerlendirdiler. Öymen milletvekilliğinden derhal istifa etmelidir, CHP Dersim 38’den dolayı özür dilemelidir.

Dersim’in Çığlığını Duy

1938’de kendini Munzur Suyuna atan genç kızlarımızın çığlığını yanlızca Laç Deresinin yalçın kayaları ve Munzur duydu. Annesi öndürülmüş çocukların ağlamasını kimseler duymadı. Bu haykırışı dünyaya duyurmak için bir ses de sen ol. İnsanlığın bu kara lekesinin aydınlatılması için bir mum da sen yak! 6 Aralık Pazar günü yapacağımız protestoya katıl.

• İdam edilen Seyit Rıza ve yol arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın

• Devlet Dersimlilerden özür dilesin

• 38 de evlatlık verilenleri tam listesi açıklansın

• Arşivler açılsın

Tarih : 06.12.2009

Yer : Köln Merkez ( Stolbergerstr.317, 50933 Köln )

Saat : 14:00

İrtibat :

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy73497 = 'info' + '@';

addy73497 = addy73497 + 'alevi' + '.' + 'com';

var addy_text73497 = 'info' + '@' + 'alevi' + '.' + 'com';

( '' );

73497 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->

  • Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu
  • Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu
  • Avrupa Koçgirililer Birliği

KAYNAK : Alevihaber.com - 01 Aralık 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.