Avrupalı Alevilerden AB'ye sert tepki

Avrupalı Alevilerden AB'ye sert tepki

Avrupalı Alevilerden AB'ye sert tepki Geçtiğimiz gün yayınlanan Avrupa Birliği İlerleme Raporu’nda Alevilerle ilgili yapılan tespitlerin...

A+A-

Avrupalı Alevilerden AB'ye sert tepki Avrupalı Alevilerden AB'ye sert tepki

Geçtiğimiz gün yayınlanan Avrupa Birliği İlerleme Raporu’nda Alevilerle ilgili yapılan tespitlerin gerçeği yansıtmadığı ifade eden Alevi kurumları, Aleviler ile ilgili hazırlanan bölümün yetersizliğinden yakındılar.

Geçtiğimiz gün yayınlanan AB İlerleme raporuna yönelik bir basın açıklamasında bulunan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, raporun yetersiz ve özensiz hazırlandığı yönünde sert eleştirilerde bulundu. Son raporda Aleviler ile ilgili geçmişte yaşanan sorunlara yönelik bir düzelmenin algılandığını ifade eden AABK Yönetim Kurulu, bu durumun gerçeği yansıtmadığı dile getirdi.

Öker: “Alevi Çalıştayı oyalama taktiğinden başka bir şey değil”

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, İlerleme Raporunda memnuniyetle karşılanan “Alevi Çalıştayı’nın” AKP Hükümeti’nin oyalama taktiği olduğunu söyledi. Öker, “AB Raportörleri büyük bir yanılgının içerisindeler. Özellikle Alevilerin sorunlarına yönelik bölüm ile ilgili önemli eksiklikler mevcut. Alevi Çalıştayı’nın mevcut yapısı ile sorunları çözmek yerine daha da karmaşık bir yapıya dönüştürmesinde korkuyoruz. Bu endişelerimizde ne kadar haklı olduğumuzu önümüzdeki dönemde hep birlikte göreceğiz. Alevilerin sorunlara çözüm Çalıştaylarda değil, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde aranmalıdır. AKP samimi ise Alevilerin taleplerini bu platforma taşımalıdır” diye konuştu. Zorunlu din dersleri uygulaması, Cemevlerini yasal statüye kavuşturulması ve Madımak ile ilgili sonuca ve uygulamaya dönük hiçbir gelişme olmadığını kaydeden Öker, Raporun Aleviler ile ilgili bölümüne yönelik ek düzeltme isteyeceklerini söyledi.

Toprak: “Alevileri inkâr politikası artarak, devam ediyor”

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Ertan Toprak, AKP’nin iki yıldır organize ettiği iftarlara hiçbir Alevi kurumunun ‘samimi bulmadıkları’ gerekçesiyle katılmadıklarını söyledi. Bu durumun bir gelişme olarak algılanmasına bir anlam veremediklerini vurgulayan Toprak, Muharrem ayında devlet kanalında hazırlanan programları Alevi kurumlarının değil, bizzat Diyanet İşleri Başkanlığı’nın organize ettiğinin altını çizdi.

Raporda zorunlu din dersleri ile ilgili yargıdan kaldırılmasına yönelik karar çıkmasına rağmen, bu kararın kağıt üzerinde kaldığını dile getiren Toprak, “Zorunlu din derslerinin kaldırılmasına yönelik yargı kararlarının uygulamada tek bir örneğini bile görmedik. Ayrıca raporda Madımak Oteli ile ilgili gelişmelerden bahsediliyor. Biz gelişme olarak algılanabilecek tek şeyin et lokantasının kapatılmasını görüyoruz. Kaldı ki kapatılmasının ardından konuyla ilgili hiçbir olumlu adıma rastlamadık. Aksine AKP iktidarı ile birlikte Alevilere yönelik inkâr politikası artarak, devam ediyor” şeklinde konuştu.

AABK, AB’den randevu talep etti

İlerleme Raporu’nun açıklanmasının ardından harekete gecen Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu yöneticileri, önümüzdeki günlerde son halini alacak olan raporda gerekli düzeltmelerin yapılması için harekete geçti. AB Türkiye Masası Şefi ve raportörleri ile önümüzdeki günlerde bir araya gelecek olan AABK yöneticileri, hazırladıkları talepler listesini yetkililere iletecekler.

FUAT ATEŞ – ALEVİLERİN SESİ DERGİSİ – ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.