Aydınlardan 'birlik' çıkışı

Aydınlardan 'birlik' çıkışı

Aydınlardan 'birlik' çıkışıTürkiye'nin önde gelen yazar, sanatçı ve şairleri, "Birlikte yaşayalım" vurgusu...

A+A-

Aydınlardan 'birlik' çıkışıAydınlardan 'birlik' çıkışı

Türkiye'nin önde gelen yazar, sanatçı ve şairleri, "Birlikte yaşayalım" vurgusu yaptı.

 Aralarında Adalet Ağaoğlu, Ercan Karakaş, Oral Çalışlar ile Tarık Ziya Ekinci'nin de bulunduğu aydın, yazar, gazeteci ve akademisyenler, KESK, TMMOB ve TTB tarafından 3 Kasım'da Ankara'da gerçekleştirilecek olan "Özgür, Demokratik ve Eşitlikçi Bir Türkiye" mitingine destek verdi.

Mitinge destek amacıyla Taksim Hill Otel'de bir basın toplantısı düzenleyen aydınlar adına açıklama yapan tiyatro sanatçısı Orhan Alkaya, Türkiye'nin önemli bir tarihsel eşikten geçtiğini belirterek, bu dönemde her zamankinden fazla özgürlüğe, eşitliğe, adalete, kardeşliğe ve barışa ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

-"ŞİDDET SARMALI TIRMANDIRILIYOR"

AKP tarafından kapalı kapılar ardından yürütülen yeni anasaya hazırlıklarının, 1982 Anayasası'ndan kopuşu sağlama yeteneğinden yoksun olduğunu savunan Alkaya, "Bizler yeni anayasa tartışmalarının, özgür, demokratik ve eşitlikçi bir Türkiye hedefine hizmet etmesini istiyoruz. Silahların gölgesinde, şiddet histerisi ile toplumsal barışın karartılmasına karşı duruyoruz" dedi.

Türkiye'de son dönemde şiddetin "düğmeye basılmışçasına" tırmandığına dikkat çeken Alkaya, "Anayasa tartışmalarının eşitlikçi ve çoğulcu temelde yapılması için silahların gömülmesi ve savaş hazırlıklarına son verilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

-"BARIŞIN EGEMEN KILINDIĞI BİR ORTAMA İHTİYAÇ VAR"

KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul da, söz konusu mitingin anayasa tartışmalarının alevlendiği dönemde planlandığını hatırlatarak, "Ancak son günlerde yaşadığımız olaylar, mitingimizi her zamankinden önemli bir hale getirdi" dedi. Sokaklardan yükselen seslere karşı, silahların sustuğu, barışın egemen kılındığı bir ortama ihtiyaç olduğunu vurgulayan Tombul, mitinge destek veren aydınlara da çabalarından dolayı teşekkür etti.

-"SOKAKLAR BOZKURT İŞARETLERİNİN GÖLGESİNDE"

TTB Başkanı Gençay Gürsoy ise, Türkiye'nin toplumun duyarlılıklarının istismar edildiği çok kritik bir döneme girdiğini ifade ederek, "Sokaklar, adeta bozkurt işaretlerinin gölgesinde kalan, acılarını ifade eden kitlelerle seslendiriliyor. Biz bu mitingle, acılarımızı gerçekten savaş karşıtı, kardeşçe birarada yaşama duygularını dile getiren bir üslupla anlatmak istiyoruz" diye konuştu.

-"GENÇLİK, VATAN-MİLLET-SAKARYA SÖYLEMLERİ İLE MANİPULE EDİLİYOR"

Yazar Adalet Ağaoğlu da, PKK dolayısıyla çok haklı olan acıların birdenbire Türk-Kürt bölünmesine yol açabilecek bir ortam yarattığına işaret ederek, "Burada milliyetçi otoriter yüzlere karşı, sivil bireyler olarak sesimizi sık sık yükseltmemiz, bölücülüğe ve birbirimize düşmeye karşı her zamankinden fazla çaba sarfetmemiz gerekiyor" diye konuştu.

"Şehitlerimize saygımız çok fakat 'vatan-millet-sakarya' diyerek gençliği manipule etmek isteyenlere çok dikkat etmeliyiz" diyen Ağaoğlu, 82 Anayasası'nın kökten değiştirilmeden Türkiye'nin sorunlarına kalıcı çözümler bulunamayacağını da sözlerine ekledi.

-"KIŞKIRTICI YAZARLAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ"

Oya Baydar ise, Türkiye'nin giderek bir iç savaş ortamına sürüklendiği uyarısında bulunarak, özellikle medyanın bu dönemdeki yayınlarına dikkat çekti. Baydar, "Ülkemizin en önemli yazarları, okuduğunuz zaman kanınızı donduracak biçimde insanları birbirlerine düşürmektedirler. Bu tür yazarlar hakkında Basın Konseyi'ne bir suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

3 Kasım mitingine destek veren aydınların isimleri ise şöyle:

"Mehmet Ali Alabora, İpek Çalışlar, Taner Öngür, Ece Temelkuran, Oya Baydar, Nuray Mert, Harun Tekin, Ercan Karakaş, Tarık Ziya Ekinci, Ertuğrul Kürkçü, Berat Günçıkan, Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, Aydın Çubukçu, Adalet Ağaoğlu, Görkem Yeltan, Halil Ergün, Orhan Alkaya, Zeynep Tanbay, Pelin Batu, Kerem Kabadayı, Osman Kavala, Sennur Sezer, Oral Çalışlar, Macit Koper, Mahir Günşıray, Melek Taylan, Gülsüm Cengiz, Ayşe Berktay, Metin Boran, Roni Marqulies, Ayşegül Devecioğlu, Adnan Özyalçıner, Şinasi Haznedar."

ANKA - 26.10.2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.