Ayıbını sevmiş ki tekrar yayınladı

Ayıbını sevmiş ki tekrar yayınladı

Ayıbını sevmiş ki tekrar yayınladıTRT, Ökkeş Şendiller’in Hrant Dink’i Maraş katliamının sorumlusu gibi gösterdiği “Şahların...

A+A-

Ayıbını sevmiş ki tekrar yayınladıAyıbını sevmiş ki tekrar yayınladı

TRT, Ökkeş Şendiller’in Hrant Dink’i Maraş katliamının sorumlusu gibi gösterdiği “Şahların Labirenti” adlı belgeseli ilk yayına gelen tepkilere rağmen bir kez de TRT-Int’de yayınladı. Belgesel yapımcıları BBP’li çıktı

Hrant Dink'in adeta bir kez daha infaz edildiği, TRT'de yayınlanan Şahların Labirenti adlı 'belgesel' dizinin arkasından ilginç isimler çıktı. Bey Yapım'ın TRT'ye hazırladığı dizide Hakkı Öznur'la Sadi Somuncuoğlu danışman, Zülfü Canpolat konsept danışmanı olarak yer aldı. Dizinin metin yazarlığını ise Avni Özgürel yaptı.

Yeniden yayınlandı

TRT 1'de, çarşamba gecesi yayınlanan ve 12 Eylül'e giden süreci anlatan dizinin ilk bölümünde, katliam davasının sanıkları arasında yer alan Ökkeş Şendiller konuşmuş ve olayların sorumlusu olarak Hrant Dink ve solcuları göstermişti. Dizinin, özellikle bu bölüme gelen tepkilere rağmen, önceki akşam TRT İNT'te bir kez yayınlandığı görülürken, gerek TRT'nin gerekse yapım şirketi Bey Yapım'ın sitelerinde bu bölüme yer vermemeleri dikkat çekti.

Şendiller'in suçlamalarına ilişkin olarak TRT yöneticileri topu yapım şirketine atarken, dizinin metin yazarlığını yapan Özgürel ise "Şaşırmadım" dedi. Özgürel, Şendiller'in Maraş davasının tarafı olduğunu hatırlatarak, "Elbetteki taraf olan biri bu tür sözler söyleyecektir. Bunu doğal buluyorum. Ben sadece metinden sorumluyum. Metinde de bir hata olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Danışmanlar tanıdık

Belgeseli TRT'ye hazırlayan Bey Yapım'ın ve sahibi Sait Bey Polat'ın adı ise söz konusu belgeselden önce hiç duyulmazken, dizinin danışmanları tanıdık isimlerden. Örneğin 1980 öncesi ülkücü hareket içinde yer alan ve o tarihlerden bu yana Muhsin Yazıcıoğlu ile yol arkadaşlığı yapan Hakkı Öznur'un adı Danıştay tetikçisi Alparslan Arslan'ın ilişkiler ağı içinde de vahim iddialara konu oldu. Öznur, halen BBP Genel Başkan Yardımcısı olarak görevini sürdürüyor. Tıpkı Öznur gibi ülkücü kökenli diğer danışmanlardan Zülfü Canpolat da adı etrafında epey spekülasyon olmuş isimlerden. 

Kurtlar Vadisi'nin yapım şirketi Pana Filmin ortakları arasında yer alan Mücazoğlu isimli şirketin eski ortakları arasında adı geçen Canpolat da Yazıcıoğlu'nun yakınlarından. Avrupa Nizam-ı Alem Ocakları Kurucu Genel Başkanı.

En popüleri Somuncuoğlu

Sadi Somuncuoğlu ise bu isimler arasında özellikle bir dönemin en popüler ismi. Yine 1970'lerde ülkücü gençliği örgütleyen, 1980'e kadar MHP Genel Başkan Yardımcılığı yapan Somuncuoğlu, 1980 sonrası idamla yargılandığı MHP ve ülkü ocakları davasından delil yetersizliğinden beraat etti.

Aklanmadı, serbest kaldı

Maraş Katliamı sanıklarından Ökkeş Şendiller (Kenger) idamla yargılandığı davaya bakan Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesi, gerekçeli kararında, katliamı planlayıp uygulayanlar olarak MHP, Ülkücü Gençlik Derneği ve MİSK gibi yasal parti ve örgütler ile ETKO, Kontr-Gerilla gibi illegal örgütlerin adının geçtiğini vurguladı. 

Adana, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Hatay İlleri Sıkıyönetim Askeri Komutanlığı 1. Nolu Askeri Mahkemesi'nde görülen davada yargılanan 804 kişinin 29'u ölüm cezasına, 7'si müebbet hapse mahkum edilirken; 7'si 15-24 yıl arasında, 29'u 10-15 Yıl 259'u 5-10 yıl arasında, 26'sı ise 1-5 yıl arasında hapis cezası aldılar. 379 kişi davadan beraat ederken 68 kişi firarda olduğu veya dava sırasında ölmüş olduğu için davadan düştü. Öte yandan ölüm ve müebbet hapis cezaları dışındakilere 1/6 oranında cezai indirim uygulanarak cezaları azaltıldı. Ardından mahkemenin kararı Yargıtay'ca bozuldu. Yeni yargılama sonucunda idam cezaları uygulanmadı. Ve büyük kısmının 1991 yılında çıkarılan Terörle Mücadele Kanunu nedeniyle cezaları ertelendi ve serbest bırakıldılar.

Taraf - Istanbul - 03.01.2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.