Ayvalık'ta İlk Kez 'semah' Kursları Başladı

Ayvalık'ta İlk Kez 'semah' Kursları Başladı

Ayvalık'ta İlk Kez 'semah' Kursları BaşladıBalıkesir'in Ayvalık ilçesinde faaliyet gösteren Pir Sultan Abdal Derneği Ayvalık...

A+A-

Ayvalık'ta İlk Kez 'semah' Kursları BaşladıAyvalık'ta İlk Kez 'semah' Kursları Başladı

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde faaliyet gösteren Pir Sultan Abdal Derneği Ayvalık Şubesi tarafından 'Semah' kursları verilmeye başladı. Ayvalık tarihinde bir ilk olan Alevi kültürünün en önemli simgesi olan semah kurslarına ilgi beklenilenin üzerinde oldu.

Pir Sultan Abdal Derneği Ayvalık Şubesi tarafından başlatılan semah kursları, kültür ve sanatın başkenti olarak adlandırılan Ayvalık'ta ilçe yaşayanlarına bir ilki yaşatırken, Alevi kültürünün en önemli değeri olarak bilinen semaha olan ilgi dernek yöneticilerini sevindirdi. Yaklaşık 6 ay önce Ayvalık'ta faaliyete geçen Pir Sultan Abdal Derneği Ayvalık Şubesi merkez binası ile Alevi Bektaşi Kültür Merkezi Lokali'nde her Pazar günü saat 18.00'da yapılacak kurslara şu an için 25 kursiyer katılıyor.

Semah kurslarına ilginin beklenenden fazla olmasından dolayı haftalık kurs saatlerinin talebe göre hafta içine de yayılabileceği belirtilirken, konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Pir Sultan Abda Derneği Ayvalık Şube yönetim kurulu sekreteri Filiz Demir, "Semah kursumuz 18 Ekim Pazar günü yani bugün başlıyor. Bugün sadece tanışma olarak günümüzü değerlendireceğiz. Önümüzde ki hafta tamamen kursumuza başlamayı düşünüyoruz. Semah Alevilerin kültürüdür. Ama farklı ve yörelere göre semahlar var. Tokat Semahı, Tunceli'nin kendine özgü semahı, Hubyar semahı gibi. Bunların hepsini bizler ayrı ayrı öğrenmeye çalışacağız. Bu kurslara kendimde katılmak istiyorum. Bende öğrenmek istiyorum. Benim gibi çok insan var. İsteyen herkes ücretsiz olarak yaptığımız bu kurslara katılabilir. Hepimiz çok heyecanlıyız. Çünkü çok güzel başladık. Bu gün epey bir kalabalığız. İnanıyorum ki daha da kalabalık olacağız. Şu an 25 kişilik bir öğrencimiz var ama daha da çoğalacağımıza inanıyorum. Kayıtlar esnasından 15-20 kişiydik, bugün hiç kayıt olmayan 10 kişi daha geldi. Bunlar kurslarımızı duyup da gelenlerdir. Haftaya belki 35-40 kişi olacağız. Kurslarımıza katılımın daha da artacağına inanıyorum" diye konuştu.

Pir Sultan Abdal Derneği Ayvalık Şubesi'ndeki Semah kurslarının öğreticisi Hasan Ateş'te, "Kurslarımıza katılan arkadaşlarımızla birlikte Ayvalık'ta bir semah ekibi kurmaya çalışacağız. Semah çeşitlerinden, Pir Sultan Abdal Derneği semahları, Hubyar Semahı, Hacı Bektaş semahları, yöresel Tokat Semahları, Şah ve Turnalar semahlarını döneceğiz ve öğreneceğiz. Kursumuza Alevi olsun olmasın herkes katılabilir. Dernek binasında Pazar günleri çalışmalarımızı yapacağız. Semah ekibimizde ki kursiyerlerimizden oluşacak semah ekibimizle ilçemizde gösterilerde yapacağız" diye konuştu.

İlçede ilk kez Alevi kültürünün en önemli simgesi olan semahın kurslarının başlaması ise, Anadolu kültürünün zenginliklerinden biri olan semah dönmenin ilçede olumlu karşılandığı belirtiliyor.

KAYNAK : Medya73.com - 19 Ekim 2009

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.