Aziz Dede binlerin katılımıyla anıldı

Aziz Dede binlerin katılımıyla anıldı

Aziz Dede binlerin katılımıyla anıldı Adıyaman’ın Koçali Köyü’nde binlerce kişiyi bir araya getiren bir anma düzenlendi....

A+A-

Aziz Dede binlerin katılımıyla anıldıAziz Dede binlerin katılımıyla anıldı

Adıyaman’ın Koçali Köyü’nde binlerce kişiyi bir araya getiren bir anma düzenlendi. Aziz Dede’nin ölüm yıldönümünde, çekilen semah, söylenen paçalar ve yenilen lokmalarla anıldı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren binlerce kişi Malatya’ya 3 saat, Adıyaman’a yarım saat uzaklıktaki Aziz Dede Türbesine gitmek için yola koyuldu. Alevilerin barış, dostluk ve insanca bir arada yaşamını simgeleyen etkinlikte, yaşlılar semah çekerek görsel bir ziyafet sundular. Sabahın erken saatlerinde adaklarını adayarak, kazanların altındaki ateşler harlandı. Türbenin çevresi kaynayan bulgur aşının yayılan kokusu ve söylenen alevi deyişlerinin çevreye yayılan sesiyle karnaval havasında bir anma gerçekleşti. Birbirini tanıyan, tanımayan herkes, aynı tabaktan aşlarını yedi, semaha durdu.

Devlet erkanından, milletvekiline, akademisyenine, siyasi parti başkanlarına kadar birçok kişinin katıldığı anma, coşkuyla gerçekleşti. 1940’larda hayatını yitiren Aziz Dede’ye olan sevgi, dürüstlüğü, halktan yana olması, barış ve kardeşlikten yana olan yönleriyle dile getiliyor. Birçok kişinin katılarak konuşma yaptığı anmayı organize eden Aziz Dede Türbesini Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı (AZDER) Zeki Akdağ ikincisi düzenlenen anmanın gelenekselleşmesini hedeflediklerini vurguladı. Akdağ, “Dürüstlüğe duyulan özlem, güvendir Aziz Dede için bu kadari nsanın bir araya gelmesi. Bu yöre halkının bu zatı sevmesi ve bağlı olması onun yaşamı, dürüstlüğü, halktan yana olması, haksızlık yapmaması, insan sevgisi, barış ve kardeşlikten yana olmasından” diye konuştu. Halkın isteğiyle böyle bir organizasyon gerçekleştirdiklerini vurgulayan Akdağ, Alevilerin bir arada ortak duyguyu yaşaması bakımından yaptıkları etkinliğin önemli olduğunu vurguladı.

(Adıyaman / EVRENSEL) - 14 Mayıs 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.