Aziz Mahmud Hüdâî

Aziz Mahmud Hüdâî

(1541- 1628): Mutasavvıf şair, âlim. Koçhisar'da doğdu. İstanbul'da Molla Nasırzâde'nin derslerine devam etti. Hocası Edirne Sultan Selim Medresesine tayin...

A+A-

(1541- 1628): Mutasavvıf şair, âlim. Koçhisar'da doğdu. İstanbul'da Molla Nasırzâde'nin derslerine devam etti. Hocası Edirne Sultan Selim Medresesine tayin edilince onunla birlikte gitti ve hocasının yardımcısı oldu (1570). Şam ve Mısır'ı dolaştı; Halvetiye tarikatının şeyhleriyle görüştü. Sonra Bursa Ferhadiye Medresesine hoca tayin edildi (1573). Gördüğü bir rüya üzerine Şeyh Üftade'ye intisap etti. Celvetî tarikatı üzerine üç yıl sülûk etti. Halife olarak Seferhisar'da irşadda bulundu. Sonra Bursa'ya ve Üsküdar'a geldi. Mehmet Paşa Camii yanında bir evde 16 sene kaldı. 1595 yılında kendi adıyla anılan tekke ve camii yaptırdı. Fatih ve Sultanahmet camilerinde vaazlar verdi. Vaazlarını Padişah I. Ahmed de dinlerdi.

Celvetiye tarikatının kurucusu olan Aziz Mahmud Hüdâî, dinî-tasavvufî şiirin başlıca temsilcisidir. Hem aruz, hem hece vezni ile yazmıştır. Birçok şiiri bestelenmiştir.

Eserleri: Nefaisü'l-Mecâlis, Tarikatnâme, Divan-ı İlahiyât (Mustafa Tatcı yayınlardı: Aziz Mahmud Hüdayî: Divan-ı İlahiyât, 2005), Tezâkir-i Hüdâî.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.