B. Diren GÜNEŞ : Tarih Aralık 1978: Alevi misin? Öl O zaman

B. Diren GÜNEŞ : Tarih Aralık 1978: Alevi misin? Öl O zaman

B. Diren GÜNEŞ : Tarih Aralık 1978: Alevi misin? Öl O zaman     Bu ülkenin ne kadar çok kara günü var demeyin,...

A+A-

B. Diren GÜNEŞ : Tarih Aralık 1978: Alevi misin? Öl O zamanB. Diren GÜNEŞ : Tarih Aralık 1978: Alevi misin? Öl O zaman   
 
Bu ülkenin ne kadar çok kara günü var demeyin, işte size bunlardan biri. Tarih sayfaları mezhepsel, fikirsel katliamlarla dolu maalesef Maraş'ta Kapı kapı dolaşarak güya resmi bir kayıt yaptıklarını söyleyerek, tespit edilen alevi haneleri tüm hazırlık aşamaları tamamlandıktan sonra saldırıların hedefi haline gelmiş, 'Müslüman Türkiye', 'Milliyetçi Türkiye', 'Komünistler Moskova'ya', 'Başbuğ Türkeş' gibi sloganlar eşliğinde başlayan bu kurmaca katliamın sonuçları epey ağır olmuştu. Alevi ve solcuların yoğun olarak gittiği kahvehaneler ve diğer mekânlar peş peşe saldırılara maruz kalmıştı. Solcu olarak fişlenen öğretmenler evlerinde katledilip ve cenaze törenlerinde bile kendilerini sağcı olarak tanımlayan kişiler tarafından olay çıkarılır. Cenazeye katılanlar dağılmak zorunda kalır ve öğretmenlerimizin cenazeleri orta yerde öylecesine kalır. Katlettikleri canların cenazelerinin defnedilmesine bile tahammül edemez saldırganlar.

Evlere kadar girerek linç, tecavüz ve işkencelere başlarlar. Kundaktaki çocuğa bile kurşun sıkıp kadınların memelerini kesen bu gözü dönmüşler sürüsüne maalesef hiçbir güvenlik görevlisi müdahale etmez. 'Din elden gidiyor', 'Bir Alevi öldüren cennete gider' söylemlerinin havada uçuştuğu katliam beş gün sürer. Yangın yerine dönen kent sokaklarında öldürülen günahsız insanların cesetleri kokmaya başlar. Sonuçta ise 111 kişi öldürülmüş, 1000 e yakın kişi yaralanmış, birçok işyeri ve ev yakılıp tahrip edilmiştir. Maraş'ta yaşayan Alevi vatandaşların neredeyse hepsi şehri terk ederek başka illere göç ederler. Kanlı Maraş davası her katliam dosyası gibi sessizce kapatılır. 1991 yılında çıkarılan Terörle Mücadele Kanunu kapsamında ceza alanlar serbest bırakılır. Maraş katliamı tek katliam değildi elbet öncesi de sonrası da vardı. Mayıs 1980 Çorum, Nisan 1978 Malatya, Temmuz 1993 Sivas, Mart 1995 Gazi ve diğerleri. Şu an AKP milletvekili olan Abdülkadir Aksu ise dönemin emniyet müdürü olarak hafızalarımızdan hiç silinmedi, tıpkı hayatını kaybeden onca can gibi. Olayların başlamasına sebep olan BBP'li Ökkeş Kenger ise daha sonra Anap tarafından milletvekilliği ile ödüllendirilmiştir.

Yazınsal kayıtlarda bir başlık var; Alevi Katliamları! Bu dosyanın altı o kadar çok dolu ki. Sayfalarından kan damlayan dosyalarımız var. Google'da Maraş katliamı yazdığınız da şöyle bir uzantı çıkıyor; 'Maraş katliamı ve diğer Alevi katliamları'. Tarihimizi kanla yazdık diyenler, evet siz tarihimizi kanla yazdınız ama bizler tarihimizi kin ve katliamla yazmayacağız. Bizler, insan olanlar tarihimizi barış ve kardeşliğin yanaklarında kırmızı birer çiçeğe dönüştüğü güzel çocuklarımızın yüreklerindeki umutla yazacağız.

B. Diren Güneş
BİRGÜN  - 21 Aralık 2007

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.