Babacan'a Anıtkabir tepkisi

Babacan'a Anıtkabir tepkisi

Babacan'a Anıtkabir tepkisiCHP’li Tamaylıgil, Anıtkabir ziyaretinin ufak tefek teferruat olarak değerlendirilemeyeceğini söylediCHP Genel Başkan...

A+A-

Babacan'a Anıtkabir tepkisiBabacan'a Anıtkabir tepkisi

CHP’li Tamaylıgil, Anıtkabir ziyaretinin ufak tefek teferruat olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi

CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul milletvekili Tamaylıgil, Anıtkabir’i ziyaret etmek istemeyen İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın resmi ziyaretini iş ziyareti kılıfına sokan AKP hükümetinin temsilcilerini kınadığını söyledi.

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul milletvekili Bihlun Tamaylıgil, “Anıtkabir’e gitmeyen Suudi Arabistan kralının ayağına giderek otel odasında ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ve Anıtkabir’e gitmek istemeyen İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ı karşılamaya hazırlanırken resmi ziyareti ‘iş yemeği’ kılığına sokan AKP hükümetinin temsilcilerini” kınadı.

‘HÜKÜMET, AYAĞINA GİDİYOR’

Tamaylıgil dün yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: “Atatürk kaçkınlarının ayağına gidenler AKP’nin değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin temsilcilerini hatırlamalı ve bunun sorumluluğunu duymalıdırlar. Suudi Arabistan Kralı resmi bir ziyaret için ülkemize geldi fakat Anıtkabir’e gidip Atatürk’e saygı duruşunda bulunmadı. Ama Sayın Gül ile Sayın Erdoğan ayağına gittiler ve Kralı odasında ziyaret ettiler. Şimdi de Anıtkabir’e gitmek istemeyen İran İslam Cumhurbaşkanı geliyor ve bu kaçkınlığına kılıf hazırlamak için hem resmi ziyaret iş ziyareti kılıfına sokuluyor, hem de bu kılıfın gereği olarak İstanbul’a Ahmedinejad’ın ayağına gidilmesi benimseniyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin bakanı gibi değil de, AKP’nin bakanı gibi davranmayı alışkanlık haline getiren Ali Babacan ise Anıtkabir ziyaretini ve Atatürk’e saygıyı ‘ufak tefek teferruat’ yani önemsiz bir şey, ayrıntı diye değerlendirdi. İşte aramızdaki zihniyet farkı tam da bu noktada ortaya çıkıyor. Biz, Cumhuriyet, Atatürk devrimleri ve Atatürk, diyoruz ve gerisinin teferruat olduğunu söylüyoruz. AKP’nin Dışişleri Bakanı ise, Atatürk’e saygıyı teferruat olarak görüyor. Anıtkabir’de saygı duruşunu ise Genel Başkanı Erdoğan gibi ‘sap gibi dikilmek’ olarak algılıyor. İşte bizim kınadığımız zihniyet budur.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tamaylıgil sözlerini “Ulusal değerlere saygı göstermeyen ve hatta saygısızlığı özendiren laiklik karşıtlığı ise yüce mahkemenin kararıyla tescillenen bu zihniyet, ne Türkiye Cumhuriyeti’nin onurunu kırabilir, ne de Atatürk’e olan saygıyı ve sevgiyi azaltabilir. Türkiye’yi bu zihniyetle temsil edenler sadece ayıplarını kara leke gibi yakalarında taşırlar, hepsi o kadar” diyerek noktaladı.

CUMHURİYET - 7 Ağustos 2008

Guardian: Devletin kurucusu hiçe sayıldı

The Guardian: Türkiye, Ahmedinecad’ın devletin kurucusunu hiçe saymasını önemsiz gösteriyor

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın Türkiye’ye yapacağı ziyaret sırasında “Anıtkabir’e gitmek istemediği” haberleri yabancı basına da yansıdı. The Guardian gazetesi, “Türkiye, Ahmedinecad’ın devletin kurucusunu hiçe saymasını önemsiz gösteriyor” başlığını kullandı.

Gazetenin İstanbul muhabiri Robert Tait imzası ile yayımlanan haberde,

Ahmedinejad’ın protokole göre ülkeyi ziyaret eden tüm yabancı liderlerden beklenen bir nezaket olan “Atatürk’ün Ankara’daki mozolesinde saygı duruşunda bulunması” konusunda istekli olmadığını belirtti.

The Guardian, “Atatürk, dindar İranlı cumhurbaşkanının temsil ettiği her şeyin antiteziydi. Rıza Şah’in müttefiki ve rol modeli idi” diye yazdı.

Gazete, Türk yetkililerinin “olağanüstü düzenleme”yi perdelemek için ziyareti “çalışma ziyareti” olarak nitelendirdiklerini kaydetti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil, “Anıtkabir’e gitmek istemeyen İran İslam Cumhurbaşkanı geliyor. Bu kaçkınlığa kılıf hazırlamak için hem resmi ziyaret iş ziyareti kılıfına sokuluyor hem de bu kılıfın gereği olarak İstanbul’a Ahmedinecad’ın ayağına gidilmesi benimseniyor” dedi.

Tamaylıgil, “ Ali Babacan Anıtkabir ziyaretini ve Atatürk’e saygıyı ’ufak tefek teferruat’ yani önemsiz bir ayrıntı diye değerlendirdi. AKP’nin Dışişleri Bakanı, Atatürk’e saygıyı teferruat olarak görüyor” diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da Ahmedinecad’ın Anıtkabir’i ziyaret etmemesine tepki gösterdi. Şandır, “Bizimle dost olduğunu iddia eden her ülkenin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusuna saygı sunması asgari nezaket gereğidir” dedi.

LONDRA ANKA ANKARA Milliyet - 7 Ağustos 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.