Bahadın şenlikleri başladı

Bahadın şenlikleri başladı

Bahadın şenlikleri başladı Bahadın Şenlikleri 12 yıldır devam ediyor. Bugün sona erecek şenliklerle ilgili Sadık Güvenç’le görüştükBu...

A+A-

Bahadın şenlikleri başladı Bahadın şenlikleri başladı

Bahadın Şenlikleri 12 yıldır devam ediyor. Bugün sona erecek şenliklerle ilgili Sadık Güvenç’le görüştük

Bu yıl on ikincisi düzenlenecek olan Bahadın şenlikleri dün başladı. Bugün sona erecek programda Yusuf Ziya Bahadınlı, Erdoğan Aydın, Atilla Erden ve Haydar Eroğlu gibi yazar ve şairlerin söyleşi ve şiir dinletilerine yer verilirken Erdal ve Mercan Erzincan, Erkan Oğur, İsmail Hakkı Demircioğlu, Nazlı Öksüz ve yerel sanatçılar etkinlik kapsamında konser verecek. Bahadın Kültür ve Dayanışma Derneği’nin düzenlediği şenlik aynı zamanda bir cemevi açılışına da sahne olacak. Bahadın Derneği Başkanı Sadık Güvenç ile şenlik ve derneğin etkinlikleri üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik

Şenliğinizin nasıl başladığından biraz bahseder misiniz?

Bahadın Kültür ve Sanat Şenliği; bilincin, kültürün, sevgi ve dayanışmanın bir ürünüdür. Yoz ve yobaz anlayışlara Madımak katillerine bir başkaldırı olarak 21 Temmuz 1993’te başlamıştı, öyle de devam edecektir.

Hem derneğinizi hem de şenliğinizi diğer şenlik ve derneklerden ayıran taraflar var mıdır?

Derneğimiz, yereli korurken evrenseli yakalamaya çalışan bir anlayış çevresinde örülmüştür. Hem yerel değerlerimizi korumak, hem çağdaş evrensel çizgide yerimizi almak istiyoruz. Bahadın Kültür Derneği Yayınları arasında on üç kitap yayımladık. Sanıyorum köy derneklerinden farkımız böyle anlaşılır. Şenliklerimizin farkıysa, yalnızca bir eğlence anlayışıyla değil; ülke gündemini bir kasabaya taşımamızdır. Ülkemizin saygın bilim, sanat ve siyaset insanlarını orada buluşturmamızdır.

Bu yıl geçen yıllardan farklı olarak şenlik kapsamında bir Cemevi açılışı ve cem töreni yapılacak bundan bahseder misiniz?

Cemevleri, halen yasal olarak kabul görmemiştir. Bu yüzden Cem kültür evleri adıyla anılmaktadır. Her fırsatta insan haklarından söz eden, türbana serbestliği demokratik hak gören hükümetin, söz konusu Aleviler olduğunda nasıl çark ettiğinin de bir göstergesidir bu ayıp. Daha iki sene önce başbakanlığa verilen bir milyon imzalı “Cemevlerimiz, ibadet ve kültür merkezimizdir. Bu nedenle cami, havra, kilise gibi ibadet yerlerine sağlanan hukuki statü ve olanaklar cem evlerimize de sağlansın” isteğimize bu güne kadar, “Siz Müslümansınız, cami sizin ibadet merkezinizdir” diye diyanet tarafından yapılan açıklamadan başka tek bir yanıt verilmemiştir. Şunu biliyoruz ki biz, şimdiye kadar devletimizden bu konuda destek görmedik, gölge etmesinler, başka ihsan istemiyoruz. Cemevlerimizle, Cem’imizle biz varız.

Bu sene 12’ncisi düzenlenecek olan şenliğinizin bu kadar uzun yaşatabilmekteki sırrınız nedir?

Şenliğin gerekli olduğuna inanmaktır. Şenliklerimiz, 12 Eylül anlayışının yok etmek istediği bilincin yeniden ekildiği yerlerdir. Bu yüzden de yaşamalıdır. Biz buna inandık. Ekip anlayışı, en küçük eleştirinin dikkate alınması sanırım şenliğimizin yaşamasında etkendir.

Şenliğin bugünlere taşınmasında dernekler kadar yerel yönetimlerin de payı çoktur. Bu nedenle bize katkı sunan başta Belediye Başkanımız Sayın Şimşek Türken’e ve tüm Bahadın halkına teşekkür ederiz.

Esra Koçak / (AnkaraEVRENSEL) - 03 Ağustos 2008  

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.