Bahçeli açılıma bir yıldır hazır

Bahçeli açılıma bir yıldır hazır

Bahçeli açılıma bir yıldır hazır MHP lideri Devlet Bahçeli’nin grup toplantısında gündeme getirdiği “Alevi açılımı”...

A+A-

Bahçeli açılıma bir yıldır hazırBahçeli açılıma bir yıldır hazır

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin grup toplantısında gündeme getirdiği “Alevi açılımı” için bir yıldır kurmaylarıyla çalıştığı ortaya çıktı. “Alevi dosyası” hazırlayan MHP, dosyayı Bahçeli’ye teslim etti. AKP’nin adım atması durumunda MHP, çözüm önerilerini gündeme taşıyacak.

Bahçeli’nin isteği üzerine başlayan çalışmada MHP ekibi, öncelikle sorunu Alevi önderlerinden dinlemeyi tercih etti. Ardından konuyla ilgili uzmanların, öğretim görevlileri ve bilim adamlarının görüşleri dosyaya eklendi. Sadece cemaatin önde gelen isimlerine değil Alevi vatandaşlara da kulak verildi. Bahçeli’nin Hacıbektaş’a ziyaretler yaptığı zaten biliniyordu.

MHP’nin sır gibi sakladığı dosyada cemevlerinden Alevi vatandaşların günlük hayatta yaşadıkları sorunlara kadar pek çok konuda çözüm önerileri var. Ancak parti, dosyayı kamuoyuyla paylaşmak için iktidarın harekete geçmesini bekliyor. AKP’nin muhalefetle temasa geçmesi durumunda MHP, hazırladığı dosyayı masaya koyacak. AKP, son olarak Bakan Sait Yazıcıoğlu ve Alevi milletvekili Reha Çamuroğlu önderliğinde “Alevi projesini” başlattı. Bu kapsamda cemevlerinin ibadethane olarak tanınması gibi çalışmalar var.

Alevi semahı UNESCO’ya aday

KÜLTÜR Bakanlığı, UNESCO’nun Dünya Kültürel Miras listesine üç yeni konu sunacak. Alevilerin dini ritüeli semahı listeye sokmak için hazırlayan bakanlık, Urfa’nın ünlü sıra gecelerini de listeye hazırlıyor. Listeye girmesi planlanan üçüncü konu Ahilik kültürünün en önemli unsuru olan Yaren geleneği. Bakanlık, 2009 yılında sözlü ve somut olmayan kültürel mirasın korunması ve yaşatılması kapsamında araştırma, envanter ve destekleme çalışmalarına devam edecek. Bu çerçevede, yaren geleneği, semah ve sıra gecesi konusunda bilimsel çalışmalar ve etkinlik projeleri yürütülecek ve UNESCO’ya sunulmak üzere dosyalar hazırlanacak. 2003’te Paris’te imzalanan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi uyarınca UNESCO, üye ülkelerden gösteri sanatları, toplumsal uygulamalar, ritüeller ve şölenler, doğa ve evrenle ilgili bilgi ve uygulamalar ve el sanatları geleneği alanlarında adaylar istedi.

Deniz GÜÇER / ANKARA-Volkan YANARDAĞ / ANKARA
AKŞAM - 23 Kasım 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.