Bahçeli açılımına Alevilerden destek

Bahçeli açılımına Alevilerden destek

Bahçeli açılımına Alevilerden destekBahçeli’nin ‘Alevi açılımı’ için Alevi Bektaşi Federasyonu, “Demek...

A+A-

Bahçeli açılımına Alevilerden destekBahçeli açılımına Alevilerden destek

Bahçeli’nin ‘Alevi açılımı’ için Alevi Bektaşi Federasyonu, “Demek ki Türkiye mermer değil, mozaikmiş”; Cem Vakfı, “Olumludur. Meclis mutabakatı bekliyoruz”, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, “Partilerin duyarlı olması önemli” dedi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “Alevi sorunlarına kayıtsız kalmayacağız. Anlama ve anlaşılma süreci başlatılmasına katkıda bulunmaya samimiyetle hazırız” şeklindeki açıklamasına Alevilerden destek geldi.

Pek çok konuda fikir ayrılığı bulunan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) ile Cem Vakfı, Bahçeli’nin açılımını olumlu bulduğunu bildirdi.  ABF Başkanı Ali Balkız, merhum Alparslan Türkeş’e göndermede bulunarak, “Demek ki Türkiye mermer değil, mozaikmiş” dedi.

Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, “Doğru bir beyan, olumlu. Meclis mutabakatı bekliyoruz. Seçim yatırımı olarak telakki edilmemesi için Meclis’e getirilmeli” diye konuştu.

‘Ön şart yanlış’

Doğan, Bahçeli’nin bu konuda AKP ile anlaşabileceğini, muhalefetle de ortak bir metin belirleyebileceğini söyledi. Doğan, Bahçeli’nin, “Alevi kurumları arasında asgari müşterek zemini oluşturulmalı” açıklamasını ise gerçekçi bulmadığını söyledi.

Sünnilikte de farklı mezhep altı kurumlar ve cemaatler bulunduğuna işaret eden Doğan, “Alevi kurumları arasında ortak zemin sağlamayı ön şart haline getirmek, konuyu savsaklamak anlamına gelir” dedi.

TBMM’ye gelecek bir teklifi uygun bulmaları halinde destekleyebileceklerini ifade eden Doğan, “Ancak, ‘Asgari müşterekte bulunsunlar, öyle gelsinler’ demek, ipe un sermektir. Oportünistliktir” diye konuştu.

Türkeş’e gönderme

Konunun MHP tarafından samimiyetle irdelenmesi gerektiğini ifade eden Balkız, “Erciyes eteklerinde semah dönmeye benzemesin” diye konuştu. PSAKD Başkanı Fevzi Gümüş de açıklamaları olumlu bulduğunu söyledi. 

Bakan Said Yazıcıoğlu’nun Ankara mitingi için önce “uç talep” sonra “Kastı aşan bir ifade olmuştur” demesini anımsatan Gümüş, “Partilerin duyarlı olmasını önemsiyoruz” dedi.

MİTHAT YURDAKUL Ankara
MİLLİYET - 20 Kasım 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.