Bahçeli'den Alevi açılımı

Bahçeli'den Alevi açılımı

Bahçeli'den Alevi açılımıMHP lideri Bahçeli, Alevilerin taleplerinin görmezden gelinemeyeceğini belirterek sorunun çözümü...

A+A-

Bahçeli'den Alevi açılımıBahçeli'den Alevi açılımı

MHP lideri Bahçeli, Alevilerin taleplerinin görmezden gelinemeyeceğini belirterek sorunun çözümü için akademik çalışmaların yol göstermesini önerdi. Bahçeli, “ya sev ya terket” sözü nedeniyle Başbakan Erdoğan’a sert eleştiriler de yöneltti.

NTVMSNBC - Partisinin grup toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Erdoğan’la MHP arasında polemiğe neden olan “Ya sev ya terket” sözleri ve Alevilerin isteklerine değindi.

MHP lideri, Alevilerin Ankara’da yaptıkları gösteriden sonra yoğun olarak tartışılan taleplerle ilgili ilk kez partisinin görüşlerini net bir şekilde açıkladı. Alevilerin isteklerinin görmezden gelinemeyeceğini vurgulayan Bahçeli, Alevilerin sorunlarının konuşulması ve tartışılması en zor konulardan birisi olduğunu söyledi.

Sorunun çözümü için katkıda bulunmaya hazır olduklarını ifade eden Bahçeli, şu önerileri getirdi:

* Karşılıklı endişe, korku ve önyargılar aşılmalı ve Türk milletinin tarihten bugüne ulaşan zenginliklerinden biri olan bu değerler sistemi, bunlardan arındırılarak doğru bilgilere dayalı bir zeminde ele alınmalıdır.
 
* Alevilik, tıpkı diğer inanç alanlarında olduğu gibi siyasi istismar ve rant aracı olmaktan çıkarılmalı, şahsi ve kurumsal nüfuz ve iktidar alanı olarak görülme eğilimleri terk edilmelidir.
 
* Bu konuyu inancın dışında başka mecralara çekme, ideolojik muhteva ve nitelik kazandırma ve politik bir akım haline getirerek siyasallaştırma çabalarına itibar edilmemelidir.
 
* Bir inancın ifadesi olan bu anlayış, karşıtlık ilişkisi ve zıt kutupların çatışması denklemine hapsedilmemeli, Sunni-Alevi; Cami-Cem evi karşıtlığı olarak görülmemeli ve bu noktaya indirgenmemelidir.
 
* Karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörü anlayışı hakim kılınmalı, hiçbir inanç, kültür, gelenek ve değeri aşağılamanın hiç kimsenin hakkı ve haddi olmadığı unutulmamalıdır.

* Toplumsal hassasiyet taşıyan konularda küçümseyici ve dışlayıcı ifade ve tavırlardan özenle kaçınılmalıdır.
 
* Konunun kavramsal çerçevesi doğru konmalı ve anlaşılmalı, çözüm imkanları, bütüncül bir çerçeve içinde ele alınmalıdır.
 
* Hem Alevi kardeşlerimiz ve kurumları arasında, hem de toplumsal düzeyde görüş ve anlayış birliği bulunmayan temel konularda, iyi niyetli ve objektif çözümü amaçlayan asgari müşterek zemini oluşturulmalı ve bu konuda akademik çalışmalar yol gösterici olmalıdır.

‘YA SEV YA TERKET BİZİM DEĞİL’

Devlet Bahçeli, “ya sev ya terket” sözleriyle ilgili de şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz günlerde parti toplantısı maksadıyla polis kordonu altında gittiği Hakkari’de, Başbakan Erdoğan arkasını düşünmeden kullandığı sözlerden birini daha sarf etmiş ve kamuoyunda “ya sev ya terk et” olarak yorumlanan açıklamalar yapmıştır. Onun ne söyleyeceği, kimi ülkemizden kovmak istediği bizim konumuz değildir. Düşüncelerini dilediği üslupta söylemekte serbesttir. Ancak bizi ilgilendiren husus, bu açıklamanın ardından kamuoyundan gelen eleştiriler karşısında çark etmesi ve bu sözünün patentinin Milliyetçi Hareket Partisi’ne ait olduğuna dair ahlak ve izandan uzak iddiasıdır. Bu konuda gerekli açıklamayı yapmış, bu sözün partimize ait bir slogan olmadığını ve resmiyet taşımadığını hafta içinde kamuoyu ile paylaşmıştık. Ancak, bu tartışmanın devam etmesi ve Başbakanın bu sözü partimizle ilişkilendirme çabası, konunun üzerinde daha geniş durmamızı ve düşüncelerimizi bir kez daha açıklamamızı gerektiren bir mecburiyeti ortaya çıkarmıştır.”

NTV-MSNBC - 18 Kasım 2008 Salı

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.