Bahçelievler Katliamı : 30 Yıllık 'Derin' Yara

Bahçelievler Katliamı : 30 Yıllık 'Derin' Yara

Bahçelievler Katliamı : 30 Yıllık 'Derin' YaraAnkara Bahçelievler’de katledilen 7 üniversite öğrencisi öldürülmelerinin 30. yılında mezarları başında...

A+A-

Bahçelievler Katliamı : 30 Yıllık 'Derin' Yara

Ankara Bahçelievler’de katledilen 7 üniversite öğrencisi öldürülmelerinin 30. yılında mezarları başında anılacak. 8 Ekim 1978 tarihinde Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi gençlerin evine baskın yapan grup, Latif Can, Efraim Ezgin, Hücran Gürses’i, evde kurşunlayarak, Osman Nuri Uzunlar’ı telle boğarak öldürmüşlerdi. Salih Gevenci ile Faruk Ersan’ın iple bağlanmış cesetleri ise Eskişehir yolunda, kafalarından kurşunlanmış olarak bulunmuştu. Serdar Alten, ağır şekilde yaralanmış olmasına karşın 8 gün daha yaşamış ve katliamla ilgili bilgiler vermişti.

Bahçelievler Katliamı davasından yargılanan, Haluk Kırcı, Ünal Osmanağaoğlu, Bünyamin Adanalı, 7’şer kez ölüm cezasına mahkûm edilmişler, ölüm cezalarının kaldırılması üzerine bu cezaları ağırlaştırılmış ömür boyu hapse çevrilmişti.

Sanıklardan Ercüment Gedikli ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış, diğer sanıklar Mahmut Korkmaz, Duran Demirkıran ve Ömer Yavuz Hacıömeroğlu ise çeşitli cezalara mahkûm edilmişlerdi. Sanık İbrahim Çiftçi ise, Ankara Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz’ün öldürülmesi olayından, Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi’nde 4 kez ölüm cezasına çarptırıldıktan sonra beraat etmiş, bu beraat kararına paralel olarak ‘Bahçelievler Katliamı’ davasında da beraat etmişti.

KIRCA KİEV'DE YAKALANMIŞTI

Ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası almış olan Haluk Kırcı avukatlarının infazın Terörle Mücadele Yasası kapsamında yapılmasına ilişkin itirazlarının Ödemiş Ağır Ceza Mahkemesi tarafından haklı görülmesi üzerine serbest bırakılmıştı.

Ancak gençlerin ailelerinin avukatı Erşen Sansal’ın Salihli Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazı üzerine tahliye kararı kaldırılmış, yurtdışına kaçmış olan Haluk Kırcı Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yakalanmıştı.

KATLİAMIN BAŞINDA ÇATLI VARDI

Katliamı gerçekleştiren grubun başında ‘reis’ lakabıyla bulunan Abdullah Çatlı ise İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Kocadağ ile birlikte Susurluk kazasında ölmüştü.

Susurluk kazası mecliste araştırma konusu olmuş, Abdullah Çatlı’nın devlet tarafından korunduğu, İçişleri Bakanı Mehmet Ağar tarafından kendisine ‘Emniyet Genel Müdürlüğü Uzmanı’ kimliği ve silah ruhsatı verildiği, başka devlet görevlileriyle birlikte yasadışı işlere karıştığı ortaya çıkmıştı.

8 Ekim Çarşamba günü öldürülen gençlerden Efraim Ezgin, Lâtif Can ve Osman Nuri Uzunlar Bursa’da saat 14.00’da, Hürcan Gürses ile Serdar Alten Ankara’da saat 12.30’da, Salih Gevenci Çorum’da, Faruk Ersan Kırklareli’nde saat 12.30’da mezarları başında yapılacak törenlerle anılacak.

ÖZLEM ZORCAN ANKARA

BİRGÜN - 30 Eylül 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.