Bakan Çelik Almanya'da

Bakan Çelik Almanya'da

Bakan Çelik Almanya'daDevlet Bakanı Çelik, Almanya'da Avrupa Türk Caferiler Birliğinden sonra Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu'nu...

A+A-

Bakan Çelik Almanya'daBakan Çelik Almanya'da

Devlet Bakanı Çelik, Almanya'da Avrupa Türk Caferiler Birliğinden sonra Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu'nu (AABK) ve İslam Toplumu Milli Görüş'ü (IGMG) ziyaret etti.

AABK'da Genel Başkanı Turgut Öker'in konuşmasını dinleyen, daha sonra da bir konuşma yapan Çelik, "Türkiye uzun süredir çatışmacı ortamdan geliyor. Bu çatışmaların nasıl yaşandığını hepimiz biliyoruz. Çok acı olaylar yaşandı. Yalnız siyasi anlamda, Güney Doğu meselesi ile ve inanç boyutuyla sıkıntılar yaşanmadı. Türkiye'de sıkıntıların yaşandığını, Sivas olayları, Çorum olayları, Maraş olaylarının milletimizin tarihinde bir leke olarak yer aldığını hepimiz biliyoruz" dedi.

Bakan Çelik, AK Parti hükümeti olarak 2002 yılında iş başına gelmelerinden sonra ülke ekonomisinin istikrarı yakaladığını, öncelikli sorunları çözdükten sonra Türkiye'nin ana meselelerine el attıklarını belirterek, "Çalıştaylardan amacımız ön yargıların kırılmasıydı. Alevi'nin yaptığı ayran içilmez gibi ön yargılar vardı. Alevilerde de Alevi olmayanlar, yezidin arkadaşı gibi görülürdü. Çalıştaylarda toplumsal ön yargıların kırılması noktası en önemli sonuçtu. Devlet ilk kez bu sorunu bu boyutuyla ele alıyor. Sonuçlar 10 cilt halinde bastırılacak ve bu eser devlette yer alacak. Bundan sonra biz yönetici olmasak da devletin elinde bu eser kalacak" diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılmasını isteyen Öker'e başkanlığın anayasal bir kurum olduğunu hatırlatan Çelik, şöyle konuştu:

"Diyanet İşleri Başkanlığı anayasal bir kurum. Atatürk 3 kurumu bir buçuk satırda anayasaya ekletmiş. Diyanet, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Genelkurmay Başkanlığını. Din konusu belki ilerde tartışılacak. Siyasiler olarak anayasal kurumlar hakkında orada burada konuşmanın yersiz olacağını düşünüyorum. Biz kronikleşen sorunların çözülmesini istiyoruz. Biz bir daha Sivas olaylarını istemiyoruz. Başkalarının kaşımak istediği bir sebep bırakmak istemiyoruz. Laik devlette zorunlu dayatma din dersi olur mu, kaldıralım deniyor. Kaldırmak istediğiniz konu nedir, din dersidir. Din dersini kaldırdığınız zaman meydana gelecek olan tablo nedir? Diyelim ki burada yüzde üç oranında kesim memnun, yüzde ikilik kesim memnun değil. Şimdi yüzde ikilik kesimin bir talebini getirirken, yüzde üçlük kesimin talebini nasıl karşılayacağız. Çalıştayda din kültür derslerinde Alevi çocuk Sünniliği, Sünni çocuk da Aleviliği bilsin, Yahudiliği, Hristiyanlığı da bilsin. Kültür olarak bizim çocuklarımız da din nedir, ne değildir bilsin. Bu konuların objektif olarak öğrenilmesinde bir mahsur görülmesin"

Müfredat ve uygulama sorunu olduğu şeklindeki görüşlere katılmadığını da ifade eden Çelik, "Bununla ilgili konuşanlar bu toplantılara katılmayanlardır. Bununla ilgili kapılarımız sonuna kadar herkese açık. Sivas olaylarında ölenlerin aileleri ile gidip görüştüm. Yaptıklarımızın hepsi anlamlı. Burada tüm bilgiler, tüm kesimlerin ortaya koyduğu görüşler. 'Siz orada olsaydınız siz de kendinizi orada bulurdunuz'. Bu cümle bize biraz haksızlık. Başbakan önce 'Şu Madımak meselesini çözün' dedi. Talimat verdi. Sorumlu kişi olarak Madımak olayında en mağdur insanları ziyaret ettim. Onlar 'Çok teşekkür ederiz. 17 yıl sonra hatırlandık' dedi. Herkes kendi ön yargılarını göz önünden kaldırmak durumundadır. Pir Sultan Abdal Derneğine gidip o annelerle kucaklaştım. Sizlerden alacağımız bilgi ve bakış açısı bizim için önemlidir" diye konuştu

ÖKER'DEN DOSYA

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Genel Başkanı Turgut Öker, Bakan Çelik'e, Diyanet İşleri Başkanlığının ve zorunlu din derslerinin kaldırılması, Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi, Madımak Oteli'nin müze yapılması, Alevi köylerine cami yapımının durdurulması, Alevi dergahlarının asıl sahiplerine iade edilmesini içeren 6 maddelik bir öneri dosyası verdi.

Öker, Türkiye'de yapılan çalıştaylarda sorunun Alevi sorunu olarak tanımlanmasını doğru bulmadıklarını, ancak asıl çözüm yerinin TBMM olduğunu ifade ederek, "Mecliste çoğunluğu bulunan hükümet, Alevilerin demokratik taleplerini en kısa sürede çözebilir. Hükümetin iyi niyet ve sağduyulu yaklaşımı durumunda bugünkü meclis bileşiminde sorunun çözümü için çoğunluk da mevcuttur. Taleplerin uygulanmasına ilişkin yol ve yöntemlerde Avrupa standartlarının temel alınması durumunda üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye ve çalışmayı birlikte sürdürmeye de hazırız" diye konuştu.

Öker ayrıca, Alevi camiasının çalıştaylar sonucunda hazırlanan ön raporu "Asimilasyon belgesi" olarak değerlendirdiğini tekrarladı.

Bakan Çelik ve Tüzmen, temaslarının ardından THY'nın uçağı ile Türkiye'ye hareket etti.

Haberaktuel - 22.02.2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.