'Bakan Günay bu ülkede yaşamıyor galiba'

'Bakan Günay bu ülkede yaşamıyor galiba'

'Bakan Günay bu ülkede yaşamıyor galiba' 'Bakan Günay'ın gözüyle' Madımak'ın kamulaştırılması: Alevi...

A+A-

'Bakan Günay bu ülkede yaşamıyor galiba' 'Bakan Günay bu ülkede yaşamıyor galiba'

'Bakan Günay'ın gözüyle' Madımak'ın kamulaştırılması: Alevi örgütleri, muhalif kuruluşlar susarken hükümetimiz sahiplendi

İçinde insanlarla birlikte ateşe verilen Madımak Oteli, 17 yıl sonunda kamulaştırıldı, otelin altındaki et lokantasının eşyaları dün boşaltılmaya başlandı. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, ‘bu başarı’yı AK Parti hükümetine bağladı. Bir toplantı için Antalya’da bulunan Günay şöyle konuştu:

“Gerek Alevi örgütleri, gerekse çeşitli muhalif kuruluşlar susmuşken ve 15 yıla yakın süreden bu yana Madımak’taki o insanın yüreğini yaralayan kullanıma göz yummuşken, 2008 bütçe görüşmelerinde buna ilk kez ben itiraz ettim. Sonra hükümetimiz konuyu sahiplendi. Sayın Başbakanımızın talimatıyla Devlet Bakanı arkadaşımın yardımlarıyla bu noktaya geldik. Türkiye’nin yüzünü kızartan bir mekânı kültür, müze, hatıra merkezi, eğitim merkezi olarak kullanma şansına eriştik. 6 milyona yakın para vererek Madımak’ın kamulaştırılmasını sağladık. Ve tabii memleketimizin, milletimizin imkânları sayesinde... Gecikmiş bir düzenlemedir aslında ama bizim hükümetimiz ve benim bakanlığım döneminde olmasından ötürü kendi adıma bir teselli duygusu hissettiğimi açık yüreklilikle itiraf etmem gerek.”

Diyarbakır Cezaevi’ne talip

Bakan Günay, Diyarbakır’a yeni bir cezaevi yapıldıktan sonra 12 Eylül’le özdeşleşen Diyarbakır Cezaevini de bakanlık olarak Millli Emlak’tan isteyeceklerini söyledi.

‘Bakan Günay bu ülkede yaşamıyor galiba’

Günay’ın açıklamaları; yıllardır her 2 Temmuz Madımak’ın önünde protesto gösterileri yapan, bu konuyu seslerini duyurabildikleri her platformda dile getiren Alevi derneklerini şoke etti.

‘Talep varken AKP yoktu’

Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Fevzi Gümüş: Madımak Oteli’nin yanmasından sonra Aleviler, oranın otel olarak kullanılmamasını talep etti. Sonra da müze olmasını. O zaman ortalıkta ne AKP vardı, ne de Günay. Bakan Günay nasıl böyle bir açıklama yapıyor. Bu, Alevilerin, demokratik Türkiye kamuoyunun, vicdanlı insanların başarısıdır.

‘Biz her 2 Temmuz’da, artarak oradaydık’

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız: Bakan Türkiye’de yaşamıyor galiba ya da kendi sesinden başka bir sese kulak kabartmıyor. Biz 17 senedir her 2 Temmuz’da, her sene artan sayımızla, 10 binlerle Madımak’ın önündeydedik. 3 Haziran 2009 Alevi Çalıştayı’nda bu talebimizi ilettik. Bakan kendisine, böyle övünç gayesi çıkartmak istiyorsa biz bunu kıskanmıyoruz. Bundan sonra Madımak’ın, bir insanlık, bir ibret, bir utanç müzesi olmasını istiyoruz. Biz kurdeleyi de Sivaslılarla birlikte kesmek istiyoruz.

‘Lütuf değil, görevin’

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu: Bu sivil toplum kuruluşları tarafından yıllardır getirilen bir talep. Tabii ki kamulaştırmayı bu örgütler yapacak değil. Madımak’ın kamulaştırmasını hükümet, Kültür Bakanlığı yapacak. Bakan Günay bunu yaparak bir lütuf içerisinde değildir.

'Bakan Günay bu ülkede yaşamıyor galiba'

17 yıl beklenen kamyon geldi

Bakanlar kurulu ve ardından mahkeme kararıyla kamulaştırılan Madımak Oteli dün boşaltılmaya başlandı. Otelin altında yer alan ve martta kapatılan et lokantasının hurda malzemeleri, hurdacıya verildi. Oteldeki halı ve benzeri bazı eşyalar, fakirlere verilmek üzere belediye bünyesinde faaliyet gösteren Hayat Ağacı Derneği’ne gönderildi. 2 Temmuz 1993’te 35 kişiye mezar olan otel, 17 yıl sonra 5 milyon 601 bin TL’ye kamulaştırılıp Sivas İl Özel İdaresi’nin olmuştu.

Radikal - 25.11.2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.