Bakan 'uç fikir'ini savundu

Bakan 'uç fikir'ini savundu

Bakan 'uç fikir'ini savunduBakan Yazıcıoğlu: Uç fikir Diyanet'in kaldırılması ve Alevi köyüne cami yapıldığı iddiasıdır.Devlet...

A+A-

Bakan 'uç fikir'ini savunduBakan 'uç fikir'ini savundu

Bakan Yazıcıoğlu: Uç fikir Diyanet'in kaldırılması ve Alevi köyüne cami yapıldığı iddiasıdır.

Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, “Aleviler”in taleplerine yönelik daha önce dile getirdiği “uç fikir” nitelendirmesinin Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması ve Alevi köyüne cami yapıldığı iddiasına ilişkin olduğunu söyledi.

Bakan Yazıcıoğlu, DSP İstanbul Milletvekili ve Genel Sekreteri Süleyman Yağız’ın Alevilerin taleplerine yönelik “uç fikir” değerlendirmesine ilişkin soru önergesini yanıtladı. Alevilikle ilgili taleplerin uzunca zamandan beri kamuoyunun gündeminde olduğunu bu taleplerin AKP hükümeti döneminde ayrı bir ivme kazandığını belirten Bakan Yazıcıoğlu, “Bu söylemler ve tartışmaların yararı ve insanımızın konuya ilişkin olarak daha çok bilgi sahibi olmasına vesile olması izahtan varestedir. Ancak kimi kişi ve gruplar tarafından dile getirilen söz konusu taleplerin bazılarının ülkemizin gerçekleriyle uyuşmayıp, birlik ve beraberliğimize, huzurumuza katkı sağlamayacağı düşünülmektedir” dedi.

Kamuoyuna yansıyan “uç fikir” değerlendirmesine de açıklık getiren Bakan Yazıcıoğlu, bu görüşünün Alevilikle ilgili öneri ve değerlendirmeler kapsamında yer alan “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması” talebi ve “Alevi köyüne cami yapıldığı”iddiasıyla ilgili olduğunu bildirdi.

-“DİYANET’İN KALDIRILMASI TALEBİ ÜZERİNDE DİKKATLİCE DÜŞÜNÜLMELİ”-

Bakan Yazıcıoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması talebinin herkesin üzerinde dikkatlice düşünmesi gereken bir durum olduğunu söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın mevcut yapısı ve hizmet anlayışının mezhepler ve meşrepler üstü bir yaklaşımla vatandaşlık ve laiklik esasına göre şekillendirildiğini ifade eden Bakan Yazıcıoğlu, “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması 85 yıllık Cumhuriyet dönemi kazanımlarımızla birlikte devlet yapımızın ve siyasal sistemimizin bütün unsurlarını ilgilendiren, ülkemizin gerçekleriyle uyuşmayan bir talep olarak görülmektedir” dedi.

-“CAMİLERİ DİYANET YAPMIYOR”-

Alevi köyüne zorla cami yaptırıldığı iddiası konusunda ise Yazıcıoğlu, şöyle yanıt verdi:

“Cami yapımı, bakımı ve onarımı için bütçeden herhangi bir ödenek ayrılmamaktadır. Ülkemizde camiler, vatandaşların katkılarıyla şahıslar ya da dernekler gibi özel ve tüzel kişiliklerce yapılmaktadır. Bu noktadan sonra başkanlığın görevi, inşası tamamlanmış camilerin ibadete açılış beratlarını vermek, camileri yönetmek, denetlemek ve din hizmetinin sunulmasını sağlama amacı ile kadro taleplerini karşılamaktır. Dolayısıyla zaman zaman dile getirilen ‘Diyanet İşleri Başkanlığının alevi köylerine kendi istek ve önerileri olmadan, cami inşa ettirdiği ya da ettirdiği’ yönündeki iddiaların gerçekle bir ilgisi bulunmamaktadır.”

-“ALEVİLERİ RAHATLATACAK ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK”-

Alevilerin sıkıntılarının ciddiye alındığını, Alevi örgütleriyle sürekli diyalog halinde olunduğunu kaydeden Bakan Yazıcıoğlu, Alevi vatandaşlarla müştereklerinin ayrılıklardan daha çok olduğunu söyledi. Yazıcıoğlu, “Ancak bir kısım çevreler farklı bir kısım sivri fikirleri ön plana çıkarmak gibi bir politika gütmektedirler.Bunun ülkemizin birlik ve beraberliğine ve ülke menfaatine olmadığı düşünülmektedir. Gelecek dönemde Alevi kesimine mensup vatandaşlarımızın biraz daha nasıl rahatlatılabileceği yönündeki çalışmalarımız devam edecektir. Öte yandan Alevi kesim içerisinde de bir birlik olmadığı hem Ankara’da düzenlenen mitingde hem de ondan sonra ortaya çıkan tartışmalarda görülmüştür. Ancak bunlar da bir zaaf unsuru olarak görülmemeli, ülkemizin, bu coğrafyanın zenginliği olarak algılanmalıdır” dedi.

GERÇEK GÜNDEM - ANKA - 24 Aralık 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.