Bakana göre Madımak'ın müze olmasını istemek suç

Bakana göre Madımak'ın müze olmasını istemek suç

Bakana göre Madımak'ın müze olmasını istemek suç  İSTANBUL (05.11.2009)- Devlet Bakanı Faruk Çelik, 35 kişinin öldüğü...

A+A-

Bakana göre Madımak'ın müze olmasını istemek suçBakana göre Madımak'ın müze olmasını istemek suç 

İSTANBUL (05.11.2009)- Devlet Bakanı Faruk Çelik, 35 kişinin öldüğü Madımak Oteli'nin müze yapılmasını isteyen Alevi örgütlerini 'kin ve nefreti geleceğe taşımakla' itham etti. Alevi örgütleri, cevabı 8 Kasım'da Kadıköy'de vereceklerini ifade etti.

Bakan Çelik: Madımak müze olamaz

Devlet Bakanı Faruk Çelik, “Alevi açılım”larını değerlendirdi. Alevilerin soruna ideolojik ve siyasi yaklaştığını ileri sürdü. Bakan Çelik, “Bu konudaki istismarlarla istikbal aramamak gerekir” diye konuştu.

Bakan Çelik, şöyle devam etti: “Yaşadığımız bir sistem, Anayasa çerçevesinde siz bir taraftan Diyanete karşısınız ama 'cemevine statü tanıyalım' diyorsunuz. O zaman bir çelişki yaratılıyor. Demek ki bildiğimiz şeyleri hazmetmemiz gerekiyor. Bu gerçekleri ben dikkate almıyorum, ben şunu istiyorum siyasi bir slogandır. Herkesin, dergahlarla, tekkelerle, cemevleriyle ilgili taleplerde bulunurken realiteyi, hukuki mevzuatı göz önüne alması gerekiyor.”

Bakan Çelik, Madımak Oteli'nin müze olmasını isteyen Alevi örgütlerini ise 'kin ve nefreti geleceğe taşımakla' itham etti, “Orası kültür merkezi şeklinde bir yere dönüştürülebilir. Ölümü, öldürmeyi ön plana çıkaran değil, öldürmeyi yakılmayı hatırlatan ama o eyleme zavallıca bakan ve geleceğe aydınlık bakacak bir kütüphane ya da kültür merkezinin olduğu bir bakış açısıyla bir yapı oluşturulabilir” dedi. Bakan, Alevi çocuklarına zorla okutulan zorunlu din derslerini de savundu.

Kenanoğlu: Taleplerimiz görülmeli

Hubyar Sultan Derneği Başkanı Genel Başkanı Ali Kenanoğlu, Bakan Faruk Çelik'in açıklamasının AKP'nin “Çalıştay” konusunda ne kadar samimi olduğunun göstergesi olduğunu ifade etti. Miting Tertip Komitesi adına konuşan Ali Kenanoğlu,şöyle dedi: “Biz 8 Kasım mitingini, Alevilerin taleplerinin görülmemesi ve gözardı edilmesi karşısında hükümeti uyarmak için yapıyoruz.” Kenanoğlu, AKP'nin Alevilerin taleplerini görmezden geldiğini ve kendi kafalarından bir Alevi tanımlaması yapmaya çalıştığını ifade etti.

Kenanoğlu, “Cemevlerinin yasallaşmadığı, zorunlu din derslerinin kaldırılmadığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili düzenlemelerin yapılmadığı bir ortamda demokrasiden bahsedilemez. Madımak Oteli'nin müze olması Bakan'ın dediği gibi öyle kin ve nefreti geleceğe taşımaz, tam tersine bu ülkenin karanlık tarihini görmesini ve bunun bir daha tekrarlanmamasını meydana getirecektir. Türkiye devleti ve hükümeti, bu sorunu görmemezlikten gelerek bu sorunu unutturamaz. Yaşanan katliamın unutulmaması için Madımak Oteli, Alevi örgütlerinin isteği doğrultusunda müzeye dönüştürülmelidir. Aleviler taleplerini ifade etmiştir. Bunun dışındaki söylemler, Alevilere ait değildir. AKP samimi ise adım atmalıdır” diye konuştu.

Aleviler yalnız değil

Kenanoğlu, Alevi örgütlerinin Kadıköy'de yalnız olmayacaklarını sözlerine ekledi, ilerici devrimci demokrat aydın yazar, sendika, siyasi parti ve yöre derneklerinin yanlarında olduğunu kaydetti. Ali Kenanoğlu, “Nasıl ki Hrant Dink katledildiğinde hepimiz Ermeniyiz diye sokağa çıktıysak, 8 Kasım'da da bütün devrimci demokrat kamuoyu hepimiz Aleviyiz ve Alevilerin taleplerini sahipleniyoruz diye bizimle olacaklar. Bizi görmezden gelen anlayışa en güzel cevabı Kadıköy'den vereceğiz” dedi.
 
ATILIM - 05 Kasım 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.